powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Βίλα Γαλήνη – Χαλκιδική Πόρτο Καρράς: Η Βίλα του θρύλου


Στη δεκαετία του εβδομήντα, στη Χαλκιδική, η δημιουργία μιας βίλας θεωρήθηκε από τους αρχιτέκτονες της εποχής αλλά και από τους πρώιμους δημοσιογράφους του life style ως ο ναός του στυλ. Μια βίλα στην κορφή του λόφου Γαλάνι, που πήρε το όνομα του από ένα περίφημο ληστή που έχασε τη ζωή του εδώ την εποχή της Τουρκοκρατίας, πάνω από τις εκτάσεις με τους αμπελώνες, με συγκλονιστική θέα στον Τορωναίο κόλπο, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, αλλά και τα κοντινά δάση, το χωριό Παρθενώνας και στα αριστερά μέχρι το Πόρτο Κουφό.
Τα σχέδια για τη δημιουργία της βίλας ανατέθηκαν στον γνωστό αρχιτέκτονα Κώστα Καψαμπέλη, στα μέσα της δεκαετίας του 60. Η τοποθεσία ήταν ιδανική. Τίποτε απολύτως δεν μπορούσε να περιορίσει τη θέα του σπιτιού σε όλες τις πλευρές του ορίζοντα. Για τα σχέδια επιλέχθηκε η μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Το σπίτι από μακριά μοιάζει με τις μονές που είναι σκαρφαλωμένες στο όρος Άθως.
Το χτίσιμο του σπιτιού κράτησε από το 1970 μέχρι το ’74. Τα υλικά που επιλέχθηκαν ήταν όλα εξαιρετικής ποιότητας και η μεταφορά τους στην περιοχή αλλά και στο λόφο ήταν μια δύσκολη υπόθεση, αφού δρόμοι δεν υπήρχαν και η θάλασσα ήταν η κύρια δίοδος. Ξυλεία από καστανιές μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος για τα πολλά ξύλινα τμήματα του σπιτιού που ανέλαβε να περατώσει ένας περίφημος μάστορας από το Βόλο, ο Κόντος, που έστησε ένα ολόκληρο εργαστήριο εντός της αυλής και δούλευε για χρόνια νυχθημερόν με τους βοηθούς του.
(έτυχε να δουλέψω στην κατασκευή της βίλας και των ξενοδοχείων όπως πολλοί από την Σιθωνία )
Συνέχεια στο