Η «ως επί το πλείστον ριζοσπαστική αριστερά» νέα κυβέρνηση της Ελλάδας- γράφουν οι Financial Times- έστειλε μήνυμα σήμερα ότι η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της μπορεί να επεκταθεί από την οικονομία στην εξωτερική πολιτική, κρατώντας αποστάσεις από την έκκληση της Ε.Ε. για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παραθέτοντας την ιστορία όπως εξελίχθηκε, με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για να ληφθεί απόφαση περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας για την Ουκρανία, οι Financial Times αναφέρουν ότι η αντίδραση των ελληνικών αρχών εγείρει ερωτήματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τη συνέχιση των κυρώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ -μεταξύ αυτών απαγορεύσεις στη χορήγηση βίζας και πάγωμα καταθέσεων Ρώσων αξιωματούχων- όταν οι χώρες μέλη κληθούν να αποφασίσουν την ανανέωσή τους τον Μάρτιο.
«Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα το πιθανότερο είναι ότι θα αυξήσει την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -και ιδιαίτερα στο Βερολίνο- για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια», αναφέρει η εφημερίδα, θυμίζοντας δύο πράγματα: αφενός ότι ήταν ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που είδε τον Τσίπρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και αφετέρου τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ στις 16 Ιανουαρίου ότι εάν η Ελλάδα λόγω του χρέους της αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, το Κρεμλίνο θα βοηθήσει την Αθήνα, αίροντας την απαγόρευση εισαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει μια γεύση των θέσεων του για την εξωτερική πολιτική στην Ευρωβουλή» υπογραμμίζεται στο άρθρο, που παρατίθενται: οι δηλώσεις του Κώστα Ήσυχου πέρσι, όταν καταδίκασε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «νεοαποικιακή βουλιμία».