powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Στα χειρότερά του το ελληνικό ποδόσφαιρο, γράφει το αμερικανικού δικτύουESPN

Θέμα και στις ΗΠΑ τα δραματικά γεγονότα στο εγχώριο ποδόσφαιρο
Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών που πλήττουν ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελούν τροφή για συζήτηση μόνον εντός της χώρας και της Ευρώπης, αλλά ταξιδεύουν και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου ESPN, Τσαρλς Ντάκσμπερι, περιέγραψε την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου στην Ελλάδα, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα βρίσκεται «στα χειρότερά του».
Η κατάσταση στον ΟλυμπιακόΞεκινώντας, ο ανταποκριτής του ESPN πραγματοποιεί αναφορά στον πρωταθλητή
Ολυμπιακό, ο οποίος πέρυσι τέτοια εποχή κέρδιζε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Όπως αναφέρεται όμως «η ομάδα έχει κατηγορηθεί για οικονομικά ζητήματα, στημένους αγώνες, επεισόδια βίας, τα οποία πληγώνουν την φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει χρήματα που θα ζήλευε κάθε σύλλογος της χώρας στην εποχή της κρίσης, αλλά αποφάσισε να απομακρύνει τον διάσημο προπονητή του, Μίτσελ, την ώρα που έδινε την μάχη για το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Το κείμενο συμπεραίνει πως για τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς, «η ομάδα δεν φτάνει μόνο να βρίσκεται στην κορυφή, αλλά πρέπει να παίζει και ωραίο ποδόσφαιρο, εξ ου και η απόφαση για αλλαγή προπονητή». Συνεχίζει όμως τονίζοντας: «Υπήρχαν φήμες ότι ο Ισπανός δεν είχε καλές σχέσεις με τον Καρεμπέ, τον στρατηγικό σύμβουλο της διοίκησης. Βέβαια αυτή η απόφαση ήρθε σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν οι περισσότεροι οπαδοί. Ακόμη και ο ίδιος ο Μίτσελ ήταν αναστατωμένος όταν του ανακοινώθηκε».

Αυτή η ασταθής κατάσταση που κυριαρχεί στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, αντιμετωπίζεται θετικά από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο λόγος όπως υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος του ESPN είναι πως «όταν βλέπεις έναν σύλλογο να κυριαρχεί για τόσα χρόνια, μειώνει το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος και μαζί και τον κόσμο που πάει στο γήπεδο». Άλλωστε ο μέσος όρος θεατών ανά αγώνα στην Ελλάδα μειώνεται κάθε χρόνο, με τη δεδομένη στιγμή να ανέρχεται στους 3.500.

Τα επεισόδια στο ντέρμπι «αιωνίων»

Δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά του Ντάκσμπερι στα επεισόδια που στιγμάτισαν το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο κόσμος που παρακολούθησε από τις τηλεοράσεις του τα όσα εξελίχθηκαν στη "Λεωφόρο", ειδικά όσοι μένουν στο εξωτερικό και δεν τα γνωρίζουν, είναι λογικό να σοκαρίστηκαν από τις εικόνες. "Στην Ελλάδα δεν ήταν και τόσο σοκαριστικό, σε μια χώρα όπου η βία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα παιχνίδια είναι δεδομένη".

 Αφαιρέσεις βαθμών και οικονομικά προβλήματα

Λόγος γίνεται φυσικά και για τις ποινές που έχουν επιβληθεί σε πολλές ομάδες τη φετινή σεζόν. Η Νίκη Βόλου αποσύρθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων από το πρωτάθλημα, ο ΟΦΗ επίσης τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών για οφειλές σε παίκτες και κινδυνεύει πλέον με υποβιβασμό. Ειδική παράγραφος υπάρχει και για το θέμα της ΑΕΚ, η οποία προτίμησε να πέσει στην τρίτη κατηγορία για να εξυγιανθεί οικονομικά.
Κρούσματα βίας

Παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει επιτευχθεί. «Τον Ιανουάριο ένας διαιτητής γρονθοκοπήθηκε από παίκτες για ένα πέναλτι που έδωσε σε τοπικό πρωτάθλημα!», αναφωνεί ο ξένος δημοσιογράφος, πράγματα ανήκουστα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το Σεπτέμβρη ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Ανδριανός, ανέβαλε όλα τα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, λόγω του θανάτου ενός οπαδού σε κρητικό ντέρμπι, ενώ λίγες μέρες μετά έγινε δολοφονική επίθεση στον αντιπρόεδρο της ΚΕΔ, κ. Ζωγράφο».

Ειδική αναφορά γίνεται επίσης στις συγκρούσεις μεταξύ Μελισσανίδη και Μαρινάκη , ειδικά σε σχέση με το πρόσφατο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.
Πτώση και για την Εθνική Ελλάδος

Τα γεγονότα που έχουν πλήξει το ποδόσφαιρο της χώρας μας, έχουν αντίκτυπο και στην Εθνική ομάδα. Μια ομάδα που κατά το παρελθόν έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές στους Έλληνες φιλάθλους, όπως με την κατάκτηση του Euro το 2004, ή την πρόκριση στις 16 καλύτερες χώρες του κόσμου στο Μουντιάλ του 2014.

«Η εθνική ομάδα της Ελλάδας είναι επίσης σε πτώση. Στα προκριματικά του Euro 2016 γνώρισαν ντροπιαστική ήττα από τα νησιά Φερόε με 1-0 εντός έδρας ενώ βρίσκονται στην τελευταία θέση του ομίλου τους. Ακόμη και παίκτες που υπήρχαν ελπίδες να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο, δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν, όπως ο Σωτήρης Νίνης», αναφέρει ο ανταποκριτής του ESPN.

Όπως καταλήγει στο κείμενό του ο Ντάκσμπερι, είναι πλέον σχεδόν απίθανο να δούμε ελληνικούς συλλόγους να φτάνουν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως ο Παναθηναϊκός το 1971, ενώ αυτό που θα πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα είναι η εξάλειψη της βίας και της αταξίας που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της χώρας.