Το Διαδίκτυο σχολιάζει με το δικό του τρόπο το τέλος της χρηματοδότησης της ανασκαφής στην Αμφίπολη όπως ανακοινώθηκε από τον αν. υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λόφο Καστά.
Μια Καρυάτιδα με το... χέρι στη τσέπη. Αυτό είναι το
φωτογραφικό σχόλιο που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα social media σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη ότι τα χρήματα μας... τελείωσαν για το ανασκαφικό έργο στην πολυσυζητημένη ανασκαφή της Αμφίπολης.
Σε επίσκεψή του στο λόφο Καστά το περασμένο Σάββατο, ο κ. Ξυδάκης μπορεί να χαρακτήρισε το μνημείο ένα «τεράστιο έργο» (που ωστόσο, αυτή τη στιγμή παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται), ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η ανασκαφή της Αμφίπολης έχει τελειώσει σε αυτήν τη φάση της και ότι δεν προβλέπεται αυτήν τη στιγμή νέα χρηματοδότηση. «Ελαβε τεράστιες οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο αν. υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι το έργο της υπεύθυνης της ανασκαφής, Κατερίνας Περιστέρη, είναι να μελετήσει τα ευρήματα και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της στην επιστημονική κοινότητα (έκανε λόγο, μάλιστα. για ολιστική διαχείριση της περιοχής ως σύνολο, με την αξιοποίηση και των ευρημάτων του Δ. Λαζαρίδη αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος). Μια μέρα νωρίτερα σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό είχε αποφύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες του σπληλαιολόγου και μέλους της ανασκαφικής ομάδας, Ευάγγελου Καμπούρογλου ότι η Κατερίνα Περιστέρη του άσκησε πιέσεις να μη μιλήσει στην πρόσφατη 28η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Για την απουσία της Κ. Περιστέρη από το πρόσφατο αρχαιολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «Εχει το δικαίωμα να αποφασίζει».
Καταπέλτης ήταν ο κ. Ξυδάκης σε σχέση με το πως «επικοινωνήθηκε» η Αμφίπολη από την προηγούμενη Κυβέρνηση. «Οι αρχαιολόγοι δεν απευθύνονται στους δημοσιογράφους, αλλά στην υπηρεσία τους και στην αρχαιολογική κοινότητα. Στην υπηρεσία τους για να ενημερώνουν γι' αυτά που βρίσκουν και στην επιστημονική κοινότητα, στους συναδέλφους τους, στους οποίους παρουσιάζουν τα ευρήματα, τις σκέψεις τους, τις ερμηνείες τους και τίθενται και στην επιστημονική «βάσανο», στις ερωτήσεις των συναδέλφων τους για να φτάσουν σε μία σύνθεση, στα συμπεράσματα», είπε.
«Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες», ανέφερε τέλος ο κ. Ξυδάκης. «Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος ήταν ο νεκρός... Αν ήταν κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης». Στις επίμονες ερωτήσεις για την πιθανή σχέση του μνημείου με τον Μέγα Αλέξανδρο διερωτήθηκε τι θα άλλαζε αν θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του.