powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Ματθαίος Χουζούρης: Μία «τορπίλη» ετών 15 πέρασε τον Τορωναίο Κόλπο [vds]

Στα 15 του χρόνια διάνυσε κολυμπώντας τα 26 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο πρώτα «πόδια» της Χαλκιδικής, πάτησε πρώτος στην απέναντι ακτή και έγινε ο νεότερος νικητής στη 45ετή ιστορία του Διεθνούς Κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου
Κολυμβητής από... κούνια, με καταγωγή από τη Νικήτη της
Χαλκιδικής, και με τους δύο γονείς του πρώην αθλητές και νυν προπονητές, ο Ματθαίος Χουζούρης περνούσε τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων θαυμάζοντας τους υπεραθλητές της μαραθώνιας κολύμβησης να τερματίζουν εκεί και να στεφανώνονται με τον κότινο. «Μια μέρα θα το κάνω κι εγώ», έλεγε στον εαυτό του, χωρίς να φαντάζεται πως στην πρώτη του απόπειρα θα τερμάτιζε πρώτος, και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία.

Τον Ιούνιο, αποφοιτώντας από τη Γ' Γυμνασίου στην Κύπρο όπου ζει με την οικογένειά του τα τελευταία 3 χρόνια, το πήρε απόφαση και δήλωσε συμμετοχή, παρόλο που είχε ελάχιστη εμπειρία από αγώνες ανοιχτής θαλάσσης. Πρώην αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και τώρα του Ν.Ο. Κωνστάντιας στην Κύπρο, προπονείται σε πισίνα και μόνο τον περασμένο Οκτώβριο πήρε μέρος σε αγώνα αντοχής 10 χιλιομέτρων στην Κύπρο, κατακτώντας μάλιστα τη δεύτερη θέση. Ο Διάπλους του Τορωναίου ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερος και με αυξημένο βαθμό δυσκολίας.
Ο Ματθαίος πήρε θέση τα ξημερώματα του Σαββάτου στην παραλία της Καλλιθέας Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, μαζί με άλλους 16 κολυμβητές και 3 κολυμβήτριες, μεταξύ των οποίων ονόματα - θρύλοι της μαραθώνιας κολύμβησης, όπως ο Θ. Ξανθόπουλος με 39 διαπλεύσεις Τορωναίου και ο Βρετανός Μ.Π. Ριντ, επονομαζόμενος «βασιλιάς της Μάγχης».
Επτά ώρες και 12 λεπτά αργότερα, και μετά από περίπου... 23.000 «χεριές», πατούσε πρώτος στην απέναντι ακτή της Νικητής στη Σιθωνία, μέσα σε αποθέωση. «Τα πρώτα χιλιόμετρα τα έκανα μαζί με έναν άλλον, γιατί ομολογώ πως φοβάμαι το βάθος...», είπε στο «Εθνος» ο 15χρονος, ο οποίος είχε στο συνοδευτικό σκάφος τη μητέρα του και έναν φίλο από τη Θεσσαλονίκη. Η φοβία ξεπεράστηκε, στο 18ο χιλιόμετρο έφτασε τον προπορευόμενο ως τότε Αργεντινό, Χ. Ραβάνια, και αφού κολύμπησαν επί 3 χιλιόμετρα μαζί τον προσπέρασε στην τελική ευθεία.
Ο Διάπλους του Τορωναίου
Ο Διάπλους του Τορωναίου ξεκίνησε το 1971 σαν μια παιδική «τρέλα» πέντε νέων από τη Νικήτη. Σήμερα, 45 χρόνια μετά, έχει μπει στον «χάρτη» των σημαντικότερων διαδρομών μαραθώνιας κολύμβησης, με διοργανώτρια την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Σίθων». Φέτος οι διεθνείς συμμετοχές ήταν πέντε, ενώ υπήρξε και μια απρόοπτη απώλεια της τελευταίας στιγμής, όταν μια Ελβετίδα αθλήτρια ειδοποίησε πως δεν θα συμμετάσχει, φοβούμενη, όπως είπε, πιθανά προβλήματα λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ