Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση της σφαγής 283 φαλαινών στα νησιά Φερόε στα πλαίσια ενός «παραδοσιακού κυνηγίου» φαλαινών. Το συμβάν έγινε την Πέμπτη 23 Ιουλίου και σε ένα σοκαριστικό βίντεο δείχνει την σφαγή των θηλαστικών αυτών. Πέντε ακτιβιστές της ΜΚΟ Sea Shepherd, από Γάλλία, Ν.Αφρική. Βέλγιο ,Ιταλία και Λουξεμβούργο συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές Οι Ακτιβιστές αναφέρουν ότι περίπου 283 φάλαινες πιλότοι, όπως
ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, σφαγιάστηκαν φέτος στο κυνήγι που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο.
Για περισσότερους από τέσσερις αιώνες οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών Φερόε, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σκωτίας, σφαγιάζουν φάλαινες πιλότους για το λίπος και το κρέας τους.
Η βάναυση αυτή παράδοση συνεχίστηκε και φέτος όπου στην σφαγή των φαλαινών συμμετέχουν ολόκληρα χωριά. Οι κάτοικοι με βάρκες εγκλωβίζουν κοπάδια κοντά στην ακτή και στη συνέχεια τα σφαγιάζουν, βάφοντας τη θάλασσα κόκκινη.Μετά το κυνήγι, που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι, το λίπος και το κρέας των ζώων που σφαγιάζονται μοιράζεται στα μέλη της κοινότητας.Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ζητούν να τερματιστεί η πρακτική της σφαγής των φαλαινών, υποστηρίζοντας πως είναι απάνθρωπη, βάρβαρη και περιττή, και μία από αυτές τις οργανώσεις είναι και η Sea Shepherd Conservation Society Από την άλλη η οργάνωση MarineBio Conservation Society, λέει πως ενώ ο πληθυσμιακός αριθμός των συγκεκριμένων φαλαινων παραμένει άγνωστος ανα το παγκόσμιο δεν θεωρείται ως είδος προς εξαφάνιση και ούτε απειλείται με εξαφάνιση όμως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το φρικτό έγκλημα.
Πληροφορίες από http://gr.euronews.com
Τι λένε οι υπερασπιστές
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκαν σωρηδόν στα μέσα κοινωνικής
δικτύωσης κάτω από τον τίτλο“Σφαγή δελφινιών στη Δανία” σοκαριστικές φωτογραφίες μαζικής σφαγής κητωδών υπό το βλέμμα εκατοντάδων “θεατών”.
Το θέαμα είναι πράγματι αποτρόπαιο, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες
παρανοήσεις.
Όπως επισημαίνει η blogger της βρετανικής Huffington Post, Megan Stamper, το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στη Δανία, αλλά στα νησιά Φερόες. Τα νησιά Φερόες είναι μια αυτοδιοικούμενη
περιοχή (παραχωρήθηκε καθεστώς αυτοδιοίκησης από το Δανία το 1948) που βρίσκεται απομονωμένη στη Νορβηγική Θάλασσα ανάμεσα στη Σκωτία, την Ισλανδία και
τη Νορβηγία.
Δεύτερον, τα κητώδη που θανατώνουν οι νησιώτες είναι φάλαινες πιλότοι (Globicephala melas) και όχι δελφίνια. Τουλάχιστον έτσι τα ονομάζουν στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο κητώδες αναφέρεται ως μαυροδέλφινο.
Τρίτον, η θανάτωση των φαλαινών δεν γίνεται ως“τελετή μύησης” όπως αναφέρεται σε ορισμένα άρθρα. Αντίθετα,
όπως υποστηρίζουν ειδικοί, το κρέας της φάλαινας αποτελεί πολύτιμη τροφή κατά τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους αυτών των άγονων και απομακρυσμένων νησιών.
Πίσω από τη θανάτωση των φαλαινών δεν κρύβεται το οικονομικό κέρδος, καθώς
το κρέας διανέμεται και καταναλώνεται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία.
Το είδος της φάλαινας πιλότου που θανατώνεται δεν θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και το κυνήγι της αξιολογείται ως βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση
της Φύσης (IUCN).
Επίσης, η νομοθεσία που διέπει τη φαλαινοθηρία στα νησιά Φερόες
απαγορεύει την πρόκλησηαδικαιολόγητου πόνου στα κητώδη κατά το κυνήγι τους.
Οι φάλαινες πιλότοι πρέπει να εντοπιστούν κοντά στην ακτή για να αποφευχθεί μια μακρά καταδίωξη και
στη συνέχεια σκοτώνονται με τα χέρια στα αβαθή για να αποφευχθούν τα μη θανάσιμα χτυπήματα που προκαλούν τα καμάκια των φαλαινοθηρικών.
Τέλος, ο θάνατος των ζώων προκαλείται από ένα χτύπημα στη σπονδυλική στήλη
που κόβει μια αρτηρία και προκαλεί το θάνατο σε 30 δευτερόλεπτα το μέγιστο, παρότι το νερό βάφεται κόκκινο.
Δικαιολογούν τα παραπάνω την οργή που νιώθουμε όταν κοιτάμε αυτές τις αιματοβαμμένες
φωτογραφίες;
Μπορεί όχι, αλλά όταν ασκούμε κριτική πρέπει να γνωρίζουμε για ποιο πράγμα
μιλάμε
www.econews.gr