powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Πετώντας με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ πάνω από τη Χαλκιδική

Τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησαν τις περιπολίες τους πάνω από το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής εφαρμόζοντας το πιλοτικό πρόγραμμα αυξημένης επιτήρησης οδικού δικτύου, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας.
Τη διάθεση των ελικοπτέρων της αστυνομίας για τον τροχονομικό
έλεγχο και επέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις ατυχημάτων στη Θεσσαλονίκη, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Το «Πρακτορείο Μακεδονία - Θράκη» επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και μαζί με τον Γενικό Επιθεωρητή Β. Ελλάδας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, τον τεχνικό Ιωάννη Πιγουνάκη και τους δύο χειριστές, Πίνδαρο Μανάρα και Βαγγέλη Διαμαντή, πέταξε πάνω από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Για περισσότερο από 120 λεπτά, ο πιλότος κατηύθυνε το ελικόπτερο κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, ελέγχοντας την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, απόρροια της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου από τη Χαλκιδική. Ο ελαφρύς νοτιάς δεν εμπόδισε στο παραμικρό την ήρεμη πτήση του ελικοπτέρου πάνω από το εθνικό δίκτυο, προκαλώντας ελάχιστες αναταράξεις αναλόγως των επιδράσεων από τη μορφολογία του εδάφους.
«Αποφασίσαμε να υπάρχει ένα ελικόπτερο της αστυνομίας για την οδική κίνηση αλλά και ένα ελικόπτερο του πυροσβεστικού σώματος για αεροδιακομιδή αν χρειαστεί, μαζί με γιατρό και νοσοκόμο σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον κ. Πολάκη, αλλά και για επιτήρηση των δασικών περιοχών» θα μας πει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Αυτή η δυάδα των ελικοπτέρων θα στέλνεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τον Σεπτέμβρη, για έλεγχο, αεροδιακομιδή και επιτήρηση των δασών. Το ελικόπτερο της πυροσβεστικής έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορείου και θα έχει πάνω γιατρό και νοσηλευτή» πρόσθεσε ο κ Τόσκας.

Για να ολοκληρώσει στη συνέχεια υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με ό,τι δυνατότητες έχουμε και πιστέψτε με, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και μερικές φορές ανεκμετάλλευτες. Τόσα χρόνια δε χρησιμοποιούνταν αυτά τα μέσα για τους σκοπούς που είπαμε και δε μπορούμε να αφήνουμε μια μεγάλη περιοχή με τη συμπρωτεύουσα ακάλυπτη»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης με το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδας αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη λειτουργικότητα αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή.

«Είναι μια δράση που πιστεύουμε πως θα συνδράμει αποτελεσματικά στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών ιδίως τις ημέρες που θα υπάρχει μεγάλη έξοδος. Θα εντοπίζονται τα προβλήματα από αέρος και θα γίνονται άμεσα οι κατάλληλες παρεμβάσεις από τα επίγεια τμήματα της τροχαίας» θα μας πει ο Γενικός Επιθεωρητής.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση του πιλοτικού σχεδίου επιτήρησης και έλεγχου των οδικών δικτύων, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογηθούν συνολικά στο τέλος της εφαρμογής του, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Κ. Παπαδάκης