Οι θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές και η Ορθόδοξη άποψη για αυτές βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού της 23ης γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η έναρξη της οποίας έγινε το απόγευμα στο
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης 4-7-16 , παρουσία του προέδρου της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαου Βούτση, του προέδρου της Δ.Σ.Ο. και μέλους της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέι Ποπώφ, του υφυπουργού Εξωτερικών και γενικού γραμματέα της ΔΣΟ, Ιωάννη Αμανατίδη, εκπροσώπων ορθοδόξων εκκλησιών και μελών κοινοβουλευτικών ομάδων των 27 χωρών μελών της ΔΣΟ, επισήμων, αγιορειτών, κ.α.
[ ΦΩΤΟ Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης (3Δ) και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Sergey Naryshkin (4Δ) κόβουν την κορδέλα στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών και χαλκογραφιών «Άθως: Το Άγιον Όρος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ]
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΔΣΟ o κ. Ποπώφ , χαιρέτισε την παρουσία των προέδρων της κρατικής Δούμα της Ρωσίας και της Βουλής των Ελλήνων στις εργασίες της ΔΣΟ και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο στο κόσμο, την τρομοκρατία, τις διώξεις χριστιανών στη Μ. Ανατολή, τη Συρία, το Ιράκ, τη Β. Αφρική, καλώντας τη συνέλευση να τοποθετηθεί στα θέματα αυτά και σημειώνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο κόσμο. Υπογράμμισε, ότι η φετινή συνέλευση γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, άνω των δύο χιλιάδων τριακοσίων χρόνων, της οποίας πολιούχος είναι ο 'Αγιος Δημήτριος, αλλά επίσης είναι σημαντική πόλη και για το σλαβικό κόσμο, καθώς είναι η γενέτειρα των ιεραποστόλων αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Χαιρετίζοντας τη συνέλευση η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά επεσήμανε ότι ο δυτικός πολιτισμός έφτασε πλέον στο σημείο, που καλείται να επιλέξει «ανάμεσα σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο, ή σε μια κοινωνία που μοναδικό της στόχο θα έχει την χωρίς κανόνες επιδίωξη του κέρδους».
«Η υιοθέτηση μέχρι σήμερα του δεύτερου τρόπου οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής σε παγκόσμια δυστυχώς έκφραση και μετέτρεψε τους ανθρώπους σε αριθμούς, οπλίζοντας με αυτό τον τρόπο ακραία στοιχεία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, τα οποία πολλαπλασίασαν τα φαινόμενα τρομοκρατίας» είπε η κ. Κόλλια -Τσαρουχά και πρόσθεσε :
«Αυτός ο τρόπος είναι κάθετα ενάντια στην Ορθοδοξία, η οποία ως βασικό της ζητούμενο φέρει το σεβασμό της ανθρώπινης ταυτότητας, αλλά και την ανεκτικότητα, ως εκ τούτου υπονομεύει και τη σύγχρονη δημοκρατία που χτίστηκε πάνω σε αυτές τις αρχές».
Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία διαθέτει «τα στοιχεία, που μπορούν να αντιστρέψουν τη δυσοίωνη πορεία του δυτικού πολιτισμού επαναφέροντας τις κοινωνίες μας στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας, του σεβασμού προς το συνάνθρωπό μας» και τόνισε ότι «αποτελεί ευτυχές γεγονός ότι το 2016, που έχει κηρυχθεί έτος Ελλάδας -Ρωσίας συμπίπτει με την επανατοποθέτηση αυτών των δύο ιστορικών ορθόδοξων εθνών στο επίκεντρο των εξελίξεων». «Περισσότερο, λοιπόν, από ποτέ, διαφαίνεται η ευθύνη μας να μεταδώσουμε ξανά τα μηνύματα της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο» είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι χρέος μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η Ορθοδοξία είναι «τρόπος ζωής» και αναφέρθηκε στους σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης με τη Ρωσία, υπενθύμισε ότι η πόλη είναι αδελφοποιημένη με την Αγία Πετρούπολη, ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό και στον προγραμματισμό κοινών δράσεων, τις πολιτιστικές επαφές, κ.α
APE MPE
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση Φωτογραφιών και χαλκογραφιών
Χώρος: Περιστύλιο κεντρικού αιθρίου ΜΒΠ
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016). Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, όπως προσωπογραφίες μοναχών αλλά και σημαντικά γεγονότα του αθωνικού βίου. Πολλοί από τους φωτογράφους ήταν αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι δεν έκαναν μόνο εξαιρετικές λήψεις αλλά επεξεργάζονταν τις γυάλινες πλάκες και τις τύπωναν σε χαρτί.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης χαλκογραφίες με αγιορείτικα κυρίως αλλά και άλλα θρησκευτικά θέματα, τον τόπο και τα μνημεία του Αγίου Όρους και ιερές εικόνες. Οι χαλκογραφίες της έκθεσης αποτελούν παραγωγή αγιορείτικων εργαστηρίων (τα περισσότερα εντοπίστηκαν στις Καρυές) από αγιορείτες χαλκογράφους. Εύστοχα τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «εικόνες των φτωχών», λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής τους, σε σχέση με τις ξύλινες εικόνες. Ήταν το πιο πρόσφορο μέσο της εποχής για να μεταφέρει την ευλογία του μοναστηριού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αγίου Όρους στους πιστούς.
Διοργάνωση: Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
Παραγωγή έκθεσης: Αγιορείτικη Φωτοθήκη της Μονής Σιμωνόπετρας, Άγιον Όρος.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Κυριακή: 8.00 – 20.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.