Eνας πολυεθνικός Γολιάθ, αναρίθμητοι αποφασισμένοι Δαβίδ και στο βάθος η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΥΠΕΝ για την εξόρυξη χρυσού. Ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το υπερταμείο, πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει για ακόμα μία από τις υποθέσεις και τους αγώνες που έκανε σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια
που ήταν αντιπολίτευση: τις Σκουριές.
Εχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο Πάνος Σκουρλέτης επέστρεψε για άλλη μια φορά στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο (στις 5/7 δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση) και το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει πια τον πυρήνα της σύμβασης της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν τον νέο φάκελο της εταιρείας και το κίνημα ξαναβγαίνει στον δρόμο με μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, με τους Γιάννη Αγγελάκα, Σπύρο Γραμμένο, Ματούλα Ζαμάνη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Μυστακίδη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Παύλο Παυλίδη και τους Χαΐνηδες επί σκηνής.
«Η “Ελληνικός Χρυσός” και η καναδική “Eldorado Gold” -με αποδεδειγμένες παραβιάσεις νόμων και περιβαλλοντικών όρων- συνεχίζουν να εκτελούν το καταστροφικό εξορυκτικό τους πλάνο», σημειώνει το Συντονιστικό Αγώνα της Ιερισσού και συνεχίζει:
«Θεωρούμε βασικό στοιχείο της δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις να μη διευκολύνουν εταιρικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής ευημερίας, να μη συμβιβάζονται με τετελεσμένα που δημιουργούν οι εταιρείες με παράνομους και παραπλανητικούς τρόπους και να μην εγκλωβίζονται στο δόγμα της μίας και μόνης εναλλακτικής πρότασης που καταστρέφει έναν ολόκληρο τόπο σήμερα και στο διηνεκές.
»Το εξορυκτικό σχέδιο για τη ΒΑ Χαλκιδική –του οποίου οι καταστροφικές συνέπειες έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά και δεν έχει την κοινωνική συναίνεση (ούτε καν την κοινωνική ανοχή)– δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν μπορεί να γίνεται αφορμή διώξεων και ποινικοποίησης κοινωνικών αγώνων, δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται νομοθετικά κενά και πολιτική διαπλοκή για να προχωρήσει».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι τα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΥΠΕΝ για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.
Στις αρχές Ιουλίου το υπουργείο είχε εντοπίσει ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού και ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην τεχνική μελέτη με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.
Οπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, «η απόφαση κοινοποιήθηκε στην “Ελληνικός Χρυσός” στις 9 Ιουλίου και η δίμηνη προθεσμία που τέθηκε στην εταιρεία για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου. Ακριβώς τη μέρα λήξης της προθεσμίας, η “Ελληνικός Χρυσός” υπέβαλε την απάντησή της (...). Η νέα προθεσμία, κατά τον Κώδικα Μεταλλευτικών & Λατομικών Εργασιών, που έχει το υπουργείο αυτή τη φορά για να απαντήσει στην εταιρεία και είτε να εγκρίνει την τεχνική μελέτη ή να την απορρίψει οριστικά είναι η 10η Οκτωβρίου. Αλλη παράταση δεν προβλέπεται».
«Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση και μέσω αυτής της συναυλίας: Σταματήστε την καταστροφή τώρα, ο χρόνος έχει ήδη παρέλθει», μας λένε κάτοικοι της Ιερισσού.
«Εχουμε αποδείξει τα πάντα: την ανεπάρκεια της εταιρείας, την κακή της βούληση, την εξαπάτηση του κράτους, το πόσο εξωφρενικά επικίνδυνη είναι η δραστηριότητά της. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του τις Σκουριές κι όχι τυχαία: τους πείσαμε με επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Τώρα περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση να τελειώσει μια για πάντα την εξόρυξη. Ως εδώ».
Από την πλευρά της η «Eldorado» διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς για τις «επενδύσεις» της στην Ελλάδα, διακηρύσσοντας πως το 2017 θα είναι «χρονιά-σταθμός», αφού «θα ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας».
Το επενδυτικό πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η εταιρεία προβλέπουν για το 2018-2022 400.000 έως 435.000 μετρικούς τόνους παραγόμενου μεταλλεύματος, με τον βαθμό περιεκτικότητας σε χρυσό να είναι 9,4-10,5 γραμμάρια ανά τόνο.
Στις Σκουριές η εταιρεία εκτιμά ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2019 με 6.200 τόνους παραγόμενου μεταλλεύματος.
Οπως γράφει το «Κεφάλαιο» (17/9), η πλειονότητα των επενδυτικών/χρηματιστηριακών οίκων ανταποκρίθηκε θετικά, οίκοι αξιολόγησης αποδίδουν σύσταση «Βuy» στη μετοχή της «Eldorado», καθώς εκτιμούν ότι αυξάνεται η ελκυστικότητά της.
Περί μεθόδων εξόρυξης
Το βασικό σημείο που η «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να αποδείξει είναι η αρτιότητα και η εφαρμοσιμότητα των μεθόδων που ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει -δηλαδή η περίφημη μεταλλουργία.
Η μεταλλουργία θα επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει χρυσό στην Ελλάδα κι επομένως θα φορολογείται εδώ και έτσι θα εκπληρώνει τον βασικό όρο για τον οποίο της είχε δοθεί η άδεια: να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της φορολόγησης. Για να το κάνει αυτό, ισχυριζόταν ότι θα χρησιμοποιεί τη μεταλλουργική μέθοδο flash smelting και δεσμευόταν ότι θα το αποδείκνυε με δοκιμές στο πεδίο εντός τριετίας.
Αυτές οι δοκιμές στο πραγματικό πεδίο δεν έγιναν ποτέ κι έτσι πέρυσι τον Αύγουστο, ο νέος τότε υπουργός Π. Σκουρλέτης, υιοθετώντας τις τεχνικές και επιστημονικές αιτιάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ανακάλεσε για ένα χρόνο τις αποφάσεις έγκρισης τεχνικών μελετών όλων των υποέργων στην Κασσάνδρα (εκτός της αποκατάστασης του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων και των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα).
Ωστόσο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3191/2015) ακυρώθηκε η πράξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και αναπέμφθηκε η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση. Στις αρχές Ιουλίου, με έγγραφο 29 σελίδων το υπουργείο ζητούσε νέα στοιχεία από την εταιρεία, που είχε προθεσμία δύο μηνών ώστε να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου.
Τώρα, εάν η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την αρτιότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα των μεθόδων που ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει, ο δρόμος για το Ελληνικό Δημόσιο ανοίγει ακόμα και για να αναστρέψει τη σύμβαση.
Συντάκτης: