powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Νέες βαριές κατηγορίες για τoυς αδελφούς Ψωμιάδη!

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη αλλά και την παραπομπή και του πρώην γενικού γραμματέα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Λευκόπουλου, ζητά ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, για τη γνωστή υπόθεση με τα «45αρια», τα έργα, δηλαδή, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν απευθείας
με πρόχειρους διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, να δικαστούν οι αδελφοί Ψωμιάδη, εκτός από τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης που τους αποδίδονται, και επιπλέον για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.  Παράλληλα ζητά να παραπεμφθεί με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην κακουργηματική απιστία και ο πρώην γενικός γραμματέας της Νομαρχίας και στενός συνεργάτης των αδελφών Ψωμιάδη.

«Από το σύνολο των συμπληρωματικών καταθέσεων προκύπτει αναμφισβήτητα ότι γίνονταν αθρόες αναθέσεις έργων με εξαιρετικές διαδικασίες, απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, αφού γινόταν κατάτμηση των έργων. Τα παραπάνω ευτελίζουν πράγματι την έννοια του δημοσίου έργου, καταργούν την έννοια της διαφάνειας, αποδιοργανώνουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης και ύπαρξης σοβαρών εργοληπτών που έχουν τα προσόντα για ποσοτική εκτέλεση των έργων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού.

Παλιά υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών πριν από 1,5 χρόνο είχε εισηγηθεί να δικαστούν εκτός από τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, έξι ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας πρώην αντινομάρχης, όπως επίσης ένας πρώην διευθυντής και τμηματάρχες τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αναφέρεται στο διάστημα 2005 έως 2010, περιλαμβάνει 456 έργα, ενώ η ζημιά, που, κατά την εισαγγελική πρόταση, προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στην παλαιότερη πρόταση γίνεται αναφορά σε δεκάδες συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007 – 2009 από τη συγκεκριμένη νομαρχία με εργαζόμενους, που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν. Οι παράνομες -σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό- προσλήψεις ζημίωσαν το δημόσιο με ποσό που προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τότε το δικαστικό συμβούλιο είχε αναπέμψει την υπόθεση στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, προς περαιτέρω διερεύνηση, προκειμένου να «φωτιστούν» συγκεκριμένες πτυχές της δικογραφίας. Μετά την περάτωση της διαδικασίας, η δικογραφία επέστρεψε στον Αχ. Ζήση προς υποβολή νέας πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει το επόμενο διάστημα.