powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

«Στο 50% το ποσοστό συναλλαγών από Βαλκάνιους για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη»

Κάθετη πτώση παρουσιάζει η αγορά σπιτιού από τους Έλληνες, αντιθέτως έχει αυξηθεί κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον Βαλκάνιων για αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, Νικόλαος Μανομενίδης.

« Η αγορά των σπιτιών κινείται κυρίως με ξένους. Έχουμε αρκετούς από Τουρκία που θέλουν να αγοράσουν. Υπάρχει Βαλκανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Από τις γειτονικές χώρες ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται έντονα γιατί δεν υπάρχει εσωτερική αγορά» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης. «Ενώ παλιά το 5% των συναλλαγών μόνο, αφορούσε αλλοδαπούς τώρα αυτό το ποσοστό μπορείο να φτάνει πάνω από το 50%».
Ανατροπές από την βραχυχρόνια μίσθωση
Μεγάλες ανατροπές όμως παρατηρούνται και στην ενοικίαση ακινήτων όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ είναι λίγα τα προς ενοικίαση διαμερίσματα που βρίσκονται σε άριστη ή καλή κατάσταση.
«Αρκετοί φοιτητές ακόμη ψάχνουν διότι υπάρχουν προβλήματα σε πάρα πολλές πόλεις της χώρας. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επειδή έχει αλλάξει η κατάσταση με τις μισθώσεις όπως η βραχυχρόνια μίσχωση σπιτιών. Αυτό έχει ανοίξει μία νέα αγορά. Δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να εμισθώνει το σπίτι του έστω και για λίγες ημέρες, βλέπει και στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ποσά για μία μέρα εκμίσθωσης και βρίσκει ότι μπορεί π.χ. να βγάζει για αυτό το σπίτι 1000 ευρώ το μήνα. Βέβαια η αλήθεια δεν είναι τόσο φανταχτερή», ανέφερε ο κ. Μανομενίδης. Πάντως το θέμα είναι ότι αρκετοί δεν βγάζουν στα σπίτια τους στην αγορά της μόνμης μίσθωσης. «Αυτό έχει αφαιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι από την αγορά και έχει ανεβάσει τις μισθώσεις. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα αλλά εκτιμάται ότι είναι πάνω από 2000 τα σπίτια που ενοικιλάζονται με αυτό τον τρόπο στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων.
Σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη πολύ μεγαλύτερος αριθμός σπιτιών έχουν «περάσει» σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αθήνα και σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα νησιά και τις τουριστικούς προορισμούς. Στα Χανιά ήταν σχεδόν αδύνατο να βρει φέτος, κάποιος σπίτι. Υπάρχει και η περίπτωση νοικιάζει το σπίτι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο και το καλοκαίρι το κρατάει για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Διαφοροποιήσεις στην ενοικίαση σπιτιών έχει προκαλέσει και η οικονομική κρίση αφού πολλά σπίτια μένουν χωρίς ανακαίνιση ενώ αυτή είναι απαραίτητη.
«Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι αν το σπίτι είναι καλό ενοικιάζεται άμεσα και κάποια που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ακόμη και αν στο έδιναν για 100 ευρώ δεν θα τα νοίκιαζες και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα ανακαινίσουν ή δεν τους συμφέρει να να ανακαινίσουν γιατί τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν πίσω σε τρία χρόνια», σημείωσε ο κ. Μανομενίδης.
Οι τιμές των μισθωμάτων θα τραβήξουν την ανηφόρα
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων, οι περισσότεροι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους νοικιάζοντας σπίτι. «Δεν είναι εύκολο κάποιος να αγοράσει σπίτι δεν υπάρχουν δάνεια, δεν υπάρχουν και μετρητά και αυτό είναι που θα πιέσει τα επόμενα χρόνια τις τιμές των ενοικίων, ενώ οι τιμές των ακινήτων δεν θα αυξάνονται, οι τιμές των μισθωμάτων θα τραβούν την ανηφόρα και θα δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις στα ακίνητα».
*Συνέντευξη στον Σωτήρη Κυριακίδη

*Επιμέλεια Ελένη Μπιμπίκου
APE-MPE