Ντίνα Νικολάου, Mélanie Martin και Emanouela Cino εγκαινίασαν το promo tour του KOUZINA 2018, πραγματοποιώντας φωτογραφική αποτύπωση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής της Αρναίας, της Βαρβάρας και της Ολυμπιάδας για λογαριασμό δύο εκ των
σπουδαιότερων γαλλικών εκδόσεων: του διάσημου γαστρονομικού περιοδικού REGAL και του life style ειδικού εντύπου Version Femina.
σπουδαιότερων γαλλικών εκδόσεων: του διάσημου γαστρονομικού περιοδικού REGAL και του life style ειδικού εντύπου Version Femina.
Φέτα, Μέλι και Γιαούρτι Αρναίας, Μαύρος Χοίρος Βαρβάρας και Μύδια Ολυμπιάδας αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών (25, 26, 27& 28.9.17), αφού παρέλασαν από το φωτογραφικό φακό των Γαλλίδων είτε στο περιβάλλον παραγωγής τους, είτε εκτεθειμένα σε πετρόκτιστες πλατείες, πράσινα άλση, γαλάζιες θάλασσες και πολύχρωμα φθινοπωρινά βουνά.
Το φωτογραφικό υλικό καθώς και οι περιγραφές της επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνας Νικολάου θα μετατραπούν σε πολυσέλιδο αφιέρωμα σχετικό με την Ανατολική Χαλκιδική, το οποίο θα συμπεριληφθεί στις προαναφερόμενες εκδόσεις της Άνοιξης του 2018, αποτελώντας ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική ανάδειξη του προορισμού και στην προώθησή του στη γαλλική τουριστική αγορά ως γαστρονομικού.
Η δραστηριότητα «δέθηκε» με δημοσιογραφικούς περιπάτους στους γαστριμαργικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, δεδομένης της συμμετοχής πασίγνωστων chef της ξενοδοχειακής Θεσσαλονίκης στο KOUZINA 2018. Η προώθηση του thessbrunch αλλά και:
• προϊόντων,
• πιάτων,
• συστατικών και
• συνταγών που το συνθέτουν
ολοκλήρωσε τη συνέργεια του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο.
Η προώθηση του KOUZINA 2018 στη γαλλική τουριστική αγορά αναμένεται να κλιμακωθεί με την παρουσίαση του φεστιβάλ κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο SAS CENTRE CULINAIRE CONTEMPORAIN της γαλλικής πόλης Rennes το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, παρουσία ολόκληρου του δημοσιογραφικού κόσμου της γαστρονομικά διάσημης και επιλεκτικής Βρετάνης.
Το πρόγραμμα του KOUZINA 2018!
Δραστηριότητες που προωθούν τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό, τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, τα προϊόντα και τους παραγωγούς τους, τους ντόπιους chef και την υποδοχή των φιλοξενούμενων, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του KOUZINA 2018, το πρόγραμμα του οποίου έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Το KOUZINA 2018 είναι έτσι δομημένο, ώστε να ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές και τα δεδομένα των 5 εβδομαδιαίων θεματικών ενοτήτων, που το συνθέτουν πάντα:
– Της αρχαιοελληνικής κουζίνας,
– Της θαλασσινής κουζίνας,
– Της μοναστηριακής κουζίνας,
– Της κουζίνας του Πόντου και της Μικρασίας
– Της μεσογειακής κουζίνας.
Γαστρονομικά δρώμενα προώθησης της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και αναβίωσης της ορεινής γαστρονομικής κληρονομιάς αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της «αρχαιοελληνικής εβδομάδας», η οποία υποδέχεται στην ορεινή ζώνη της Ανατολικής Χαλκιδικής το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας Κύπρου, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας – Θράκης «Μέγας Αλέξανδρος». Μια σειρά μαγειρικών συνεργειών και επιδείξεων, η οποία εναλλάσσει την παρουσίαση του ντόπιου στοιχείου με το εθνικό, έρχεται να συμπληρώσει τα αρχαιοελληνικά μενού των φιλοξενούμενων chef που συνεργάζονται με τους τοπικούς, δημιουργώντας πάντα οπτικά και γευστικά θαύματα. Η πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2018 είναι αφιερωμένη στην κρητική κουζίνα, ενώ οι δραστηριότητές της θα καταγραφούν από Κύπριους και Αυστριακούς εκπροσώπους Τύπου.
Θεσσαλονικείς chef εξάλλου πλαισιώνουν την επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου κατά τη διάρκεια της «θαλασσινής εβδομάδας», ενώ Βέλγοι και Γάλλοι εκπρόσωποι Τύποι αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης συνεργασίας.
Κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής εβδομάδας» τα τοπικά ξωκλήσια αλλά και τα μετόχια ανοίγουν τις πύλες τους και προσφέρουν στους επισκέπτες νηστίσιμα «θρησκευτικά κουρπάνια», ενώ τα restaurants της προαθωνικής χερσονήσου παρουσιάζουν αυθεντικά αγιορείτικα δείπνα, εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών Μονών της αθωνικής πολιτείας. Γερμανοί και Έλληνες δημοσιογράφοι δοκιμάζουν τις γεύσεις και περιγράφουν τις εμπειρίες τους σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις των χωρών που εκπροσωπούν.
Η «κουζίνα του Πόντου και της Μικρασίας» υποδέχεται τους chef της ξενοδοχειακής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναμένεται να αναβιώσουν τα πλούσια προσφυγικά τραπέζια και να «φιλέψουν όπως παλιά» επισκέπτες αλλά και εκπροσώπους Τύπου από την ιταλική και ιβηρική χερσόνησο. Η συνεργασία όμως του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης δε σταματά εδώ. Ειδικές ενότητες παρουσιάζουν το thessbrunch στους ταξιδευτές της Ανατολικής Χαλκιδικής, αποδεικνύοντας στην άρρηκτη γαστρονομική σχέση της συμπρωτεύουσας με τις όμορες περιοχές.
Η τελευταία εβδομαδιαία θεματική ενότητα του φεστιβάλ, η «μεσογειακή», είναι αφιερωμένη στην κουζίνα του Λιβάνου και παρουσιάζεται στο κοινό από την επικεφαλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου και από λιβανέζους chef, οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή με πρωτοβουλία του ταξιδιωτικού οργανισμού Mid East.
Το KOUZINA 2018 διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα (15.5.18 – 15.6.18) και αποτελεί οδηγό για το πώς η γαστρονομία προωθεί τουριστικά και πολιτιστικά έναν μέχρι πρότινος άγνωστο προορισμό. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 17 τοπικοί κοινωνικοί φορείς, 32 τοπικές επιχειρήσεις, 13 τοπικοί chef, 10 Έλληνες φιλοξενούμενοι chef, καθώς και Γάλλοι / Λιβανέζοι chef. Υπολογίζεται ότι ο φετινός αριθμός εθελοντών θα ξεπεράσει τους 800, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων Τύπου που περιηγείται, συμμετέχει και καταγράφει τα δρώμενα.