powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Κινδυνεύει να βάλει λουκέτο για τους πιστούς η εκκλησία στα Στάγειρα, επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της Μητρόπολης.

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην φτωχή ενορία των Σταγείρων Χαλκιδικής. Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου που εδρεύει στην Αρναία, ζητά χρήματα από τους λίγους κατοίκους για να συνεχίσει να λειτουργεί ο Ιερός Ναός   Γέννησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1814, για τους ευσεβείς,  λιτά όπως το θέλει η Ορθόδοξος Εκκλησία( λόγω μεταλλείων δεν υπάρχει τουρισμός να έχει έσοδα η εκκλησία,
σπανίζουν και οι γάμοι -βαφτίσεις κ.λ.π. )  Για το πρόβλημα αναμένουμε εξελίξεις , έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι από τον Πρόεδρο της  Τοπικής  Κοινότητας.
Ευχόμαστε να μην απευθυνθούν στη Εταιρεία να καταβάλει τα 'αργύρια'.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Μπαίνοντας στα Στάγειρα θα σας τραβήξει την προσοχή ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, που κτίστηκε το 1814 με την βοήθεια της μονής Χελανδαρίου του Αγίου Ορους και είναι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα σε σταυροειδή ρυθμό. Αξίζει να τον δείτε και εσωτερικά γι’ αυτό ζητήστε από τον ιερέα να σας ανοίξει.

Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου

Η παρουσία του Χριστιανισμου στην περιοχή αρχίζει με τη διάβαση του Αποστόλου Παύλου από την Απολλωνία, κατά τη δεύτερη αποστολική περιοδεία του (49-52 μ.Χ), η οποία περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων και όπου πιστεύεται πως ο Παύλος κήρυξε. Υπάρχει και προφορική παράδοση ότι ο Απόστολος πέρασε από την Ιερισσό και τα Δουμπιά, μάλιστα στις παραπάνω περιοχές υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία τα οποία θεωρούνται σταθμοί του Αποστόλου.
Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη χριστιανικών κοινοτήτων παρά μόνο μετά τον 3ο αιώνα. Ο Μέγας Κωνσταντίνος επισκέφτηκε την περιοχή στην αναζήτησή κατάλληλης τοποθεσίας, για το χτίσιμο της Νέας Ρώμης. Εκεί συνάντησε τον Επίσκοπο Ιερισσού Μακάριο, ο οποίος τον απέτρεψε, επειδή στην περιοχή είχε ήδη αρχίσει η ανάπτυξη μοναστικών κοινοτήτων. Οι ιστορικοί του Αγίου Όρους αναφέρουν ότι ο Μ. Κωνσταντίνος έχτισε τρεις ναούς στη Χερσόνησο του Άθω.
Η επισκοπή Ιερισσού μαρτυρείται πρώτη φορά στις αρχές του 4ου αιώνα, με πρώτο Επίσκοπο τον Άγιο Μακάριο και τον τίτλο "Ιερισσού και Σταγείρων". Μετά τη δημιουργία της Μοναστικής Πολιτείας του Άθω, ο οποίος εντασσόταν στην επισκοπή, η τελευταία παίρνει το όνομα "Ιερισσού και Αγίου Όρους". Η επισκοπή υπαγόταν στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, οπότε ο επίσκοπός της αναβιβάζεται σε Μητροπολίτη.
Το 1313, το Άγιον Όρος υπήχθη ως σταυροπηγιακό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και η επισκοπή περιορίζεται στη βορειοανατολική περιοχή της Χαλκιδικής. Η έδρα της Μητρόπολης μεταφέρεται, τον 17ο αιώνα, στη Στρατονίκη (τότε Ίσβορος) και τον 19ο στην Αρναία (τότε Λιαρίγκοβη).

Η Επισκοπή Αρδαμερίου κάνει την εμφάνισή της τον 10ο αιώνα με το όνομα Ερκούλων και έδρα τα Έρκουλα, το σημερινό Αρδαμέρι Θεσσαλονίκης. Το 1638, η έδρα μεταφέρεται στη Γαλάτιστα και η επισκοπή λαμβάνει τον τίτλο "Αρδαμερίου και Γαλατίστης". Η επισκοπή αναβιβάστηκε το 1924 σε Μητρόπολη. Το έτος 1934, όμως, καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με τη Μητρόπολη Ιερισσού δημιουργώντας τη σημερινή Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.