powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Δυναμικό «παρών»της Χαλκιδικής και της Π.Κ.Μ. σε εκθέσεις της Σερβίας και της Ρουμανίας 2018.

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής στην τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, με διπλό σταντ εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ. Την αποστολή της Χαλκιδικής πλαισίωσαν ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδοχείων, Γρηγόρης Τάσιος, στελέχη του Οργανισμού, ξενοδόχοι, εκπρόσωποι της
Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, εκπρόσωπος του δήμου Αριστοτέλη.

Στην έκθεση ITTFA 2018, η οποία αποτελεί εδώ και 40 περίπου χρόνια το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός της Σερβίας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και το περίπτερο του ΕΟΤ καλαίσθητο και στο κεντρικό σημείο του μεγάλου Ηall 1. Στην έκθεση παραβρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού κυρία Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κύριος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σταθερή αύξηση των οργανωμένων διακοπών των Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα από χρόνο σε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 850.000 Σέρβοι τουρίστες και αναμένεται αύξηση 15% για το 2018. Οι προ-κρατήσεις προς ελληνικούς προορισμούς είναι 30% πάνω από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Η Χαλκιδική δεν χρειάζεται συστάσεις στους Σέρβους, καθώς αποτελεί για αυτούς παραδοσιακά την πρώτη επιλογή διακοπών, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την υψηλή επισκεψιμότητα που είχε το περίπτερο μας (πάνω από 1.500 επισκέπτες). Οι Σέρβοι προτιμούν κυρίως διαμερίσματα για τη διαμονή τους, αρκετά όμως είναι και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στην έκθεση ως συν-εκθέτες εντός των περιπτέρων των τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στην Σερβία και ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό προς τη Χαλκιδική αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Χαλκιδική έδωσε ηχηρό παρών στην τουριστική έκθεση TTR 2018 στο Βουκουρέστι (22-25 Μαρτίου 2018) με τη συμμετοχή ξενοδόχων, εκπροσώπων τουριστικών καταλυμάτων και επαγγελματιών της τουριστικής βιομηχανίας του νομού προωθώντας τις εξωτικές παραλίες, τα αξιοζήλευτα αξιοθέατά της, τις ποικίλες δραστηριότητες και το γαστρονομικό της πλούτο που την καθιστούν έναν επίγειο παράδεισο.

Έκθεση Ρουμανίας. Σημαντική η παρουσία και του αναπτυξιακού συλλόγου επαγγελματιών Αμμουλιαννης μέσο του Δ.Αριστοτέλη
Θετικό είναι το πρόσημο των προ-κρατήσεων στη Ρουμανία για τη Χαλκιδική, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν τα στελέχη του Οργανισμού με ταξιδιωτικά πρακτορεία και TO της Ρουμανίας που δραστηριοποιούνται στο νομό. Μεγάλη όμως ήταν και η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού για την περιοχή μας, πάνω από 1.000 Ρουμάνοι επισκέφτηκαν το περίπτερο μας, που καταγράφηκε και αξιοποιήθηκε κατάλληλα από τους εκπροσώπους του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής που παρέστησαν στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης TTR 2018 σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ρουμανίας και την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Τουριστικών Πρακτόρων Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση των στελεχών των τουριστικών γραφείων της Ρουμανίας για διάφορους Ελληνικούς προορισμούς και ανάμεσα σε αυτούς και την Χαλκιδική. Η Διευθύντρια Marketing του Οργανισμού, κ Τάνια Ακριτίδου παρουσίασε και ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής ως τουριστικός προορισμός.

Τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, στελέχη του Οργανισμού, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.

Οι χιλιάδες επισκέπτες από τη Σερβία και τη Ρουμανία έρχονται κατά κύριο λόγο οδικώς στη Χαλκιδική και αποτελούν παραδοσιακές αγορές για τη Χαλκιδική. Το 2017 σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων (+10%) στο νομό ενώ το 2018 προβλέπετε περαιτέρω αύξηση.

Σε τρεις τουριστικές εκθέσεις η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία!
Με θετικά αποτελέσματα ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε τρεις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “IFT 2018” στο Βελιγράδι, τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “TTR 2018” στο Βουκουρέστι και τη Διεθνή Έκθεση “Holiday & Spa Expo” στη Σόφια.
Με γνώμονα την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας σε σημαντικές αγορές- στόχους των Βαλκανίων, η ΠΚΜ συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία και στις τρεις εκθέσεις ισχυροποιώντας τη θέση της στην περιοχή, καθώς οι τουρίστες από τα Βαλκάνια επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιλέγουν την Κεντρική Μακεδονία για δωδεκάμηνο τουρισμό.
Αξιοσημείωτος ήταν ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν τα περίπτερα του Ε.Ο.Τ. -στις εκθέσεις του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου- και του Δήμου Σερρών στη Σόφια, όπου συμμετείχε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους για όλα τα είδη, κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύσσονται και στις επτά περιφερειακές ενότητες. 
Με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “IFT 2018” στο Βελιγράδι, όπου την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και συμμετείχε στα εγκαίνια με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Τουρισμού Ρασίμ Κλιάιτς. Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη της σερβικής κυβέρνησης, τους πρέσβεις των δύο χωρών, εμπορικούς ακολούθους, στελέχη του ΕΟΤ, καθώς και με κορυφαίους παράγοντες του τουρισμού και δημοσιογράφους σερβικών και άλλων ξένων ΜΜΕ. 
Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, «η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί για τις βαλκανικές χώρες έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους γείτονές μας και ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται με τον καλύτερο δυνατό και επωφελή τρόπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων για το 2018, η εισροή τουριστών από τη Σερβία έχει αυξηθεί κατά 15% κι εμείς αναμένεται να ωφεληθούμε ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του εισερχόμενου οδικού τουρισμού από τη Σερβία κατευθύνεται σε δικούς της τουριστικούς προορισμούς. Επίσης και για τους Ρουμάνους τουρίστες η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί πόλο έλξης και αναζήτησης νέων προορισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρουμάνικη αγορά έχει ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και δείχνει να αναζητά ποιοτικότερες διακοπές όχι απαραίτητα χαμηλού κόστους, πρόκληση που οφείλει η Π.Κ.Μ να αντιμετωπίσει.

Το ίδιο και η Βουλγαρία με την ταχεία ανάπτυξή της αποτελεί αγορά- στόχο για την Κεντρική Μακεδονίας. Σε επίπεδο Περιφέρειας, και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, το έτος 2016 η Βουλγαρία αποτέλεσε την δεύτερη χώρα σε επισκέψεις (1.454.000) ενώ σε διανυκτερεύσεις ακολουθεί την Γερμανία μαζί με την Σερβία και τα Σκόπια. Η επιθυμία των επισκεπτών για δραστηριότητες όλο τον χρόνο βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία υποστηρίζει το δωδεκάμηνο τουρισμό καθώς διαθέτει προϊόντα και προορισμούς που προσφέρονται για θεματικό τουρισμό καθώς και άλλες ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, γεγονός που την καθιστά τον ιδανικό προορισμό για μοναδικές, αυθεντικές εμπειρίες».