powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Αθώοι πάλι οι 36 κατηγορούμενοι για τις μετοχές «φούσκες» του Χρηματιστηρίου

Κατά πλειοψηφία, 2-1, αθώοι κρίθηκαν για δεύτερη φορά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  οι 36 κατηγορούμενοι, επιχειρηματίες και χρηματιστές, σχετικά με κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για την υπόθεση με τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την περίοδο του 1999.
Πρόκειται για τη δεύτερη αθώωση των «36», η οποία ήρθε
έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η αθωωτική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία,2-1, με το μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφισε να εκφράζει την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κριθούν ένοχοι και για τις δύο αξιόποινες πράξεις που τους έχουν απαγγελθεί. 
Είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας κυρίας Αθηνάς Θεοδωροπούλου, η οποία τάχθηκε υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η πρώτη αθώωση των κατηγορουμένων  ήταν εσφαλμένη.


Οι κατηγορούμενοι στο άκουσμα της σημερινής αθωωτικής απόφασης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

 Αξίζει να αναφερθεί πως η αίθουσα στην οποία εκδόθηκε η απόφαση είχε υποστεί υλικές ζημιές από την πρόσφατη έκρηξη στο Εφετείο.
Oι κατηγορούμενοι βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο εδώλιο μετά την ομόφωνη αθώωσή τους από το ίδιο δικαστήριο το 2013, η οποία ωστόσο αναιρέθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση κατά της αθώωσης κρίνοντας πως η απαλλακτική απόφαση στερούνταν ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.

Η δικαστική έρευνα με τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε το 1999 και -εν μέσω αρνητικών συγκυριών με την εμπλοκή της τότε ανακρίτριας που ανέλαβε να χειριστεί την δικογραφία σε «παραδικαστικό κύκλωμα»- είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους. Στην πορεία με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42 οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013 ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.