powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Υλοποιείται στο Άγιο Όρος το έργο της «Αθωνικής ψηφιακής κιβωτού»

«Η προστασία και η ανάδειξη του Αγίου Όρους, εκτός των άλλων αποτελεί και μείζονα αναπτυξιακή προτεραιότητα» τόνισε στο 11ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στη θεματική  συνεδρία «Ειδικά ζητήματα της Αθωνικής Χερσονήσου». 

«Το 'Αγιο Όρος, για περισσότερα από χίλια χρόνια είναι μία από τις Κιβωτούς της Ορθοδοξίας και η προσφορά του στον σύγχρονο άνθρωπο και στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα είναι τεράστια» τόνισε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προσοχής, ενδιαφέροντος και ενίσχυσης του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου ολόκληρης της οικουμένης, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».
   
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στο ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους, ως αυτοδιοίκητου μοναστικού κέντρου, τμήματος της ελληνικής επικράτειας, στην πλούσια ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη, στη μοναδική φυσική ομορφιά και την αρχιτεκτονική, στην ευρεία επιρροή του στον ορθόδοξο κόσμο και στην παγκόσμια ακτινοβολία του.

Επισήμανε, τέλος, τον αγιορείτικο «αναλλοίωτο» τρόπο ζωής και «μια διαχειριστική πρακτική, όπου η έννοια του όρου αειφορία βρίσκει πραγματικό νόημα» και συνέχισε : 
«Παρά το γεγονός ότι το 'Αγιο Όρος αποτελεί ένα χώρο ο οποίος είναι δύσκολο να περιγραφεί με κλασσικούς όρους ανάπτυξης, εν τούτοις η προστασία και η ανάδειξη του Αγίου Όρους εκτός των άλλων, αποτελεί και μείζονα αναπτυξιακή προτεραιότητα, δεδομένου ότι το 'Αγιο Όρος σε επίπεδο πολιτισμού - τουρισμού αποτελεί υπερεθνικό πόλο ανάπτυξης, ενώ σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί επίσης εθνική προτεραιότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή με υψηλότατο οικολογικό απόθεμα δασών, πανίδας και χλωρίδας, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και οι αμιγώς παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η οικοτεχνική παραγωγή πολιτιστικών - θρησκευτικών (αγιογραφία, χειροτεχνία κ.λπ. ) και η παραγωγική εκμετάλλευση των δασών».  

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Πολιτεία αλλά και η Ε.Ε., τα τελευταία εικοσιπέντε τουλάχιστον χρόνια, έχει αντιληφθεί τη σημασία και την αξία του Αγίου Όρους και στηρίζουν την προσπάθεια των μοναστικών αδελφοτήτων. «Η στήριξη και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχισθεί» είπε ο κ. Αμανατίδης. «Κύριος χαρακτήρας των παρεμβάσεων μπορεί να είναι η ποιοτική πλευρά του αγιορείτικου πολιτισμού (κειμηλιακοί θησαυροί, αρχιτεκτονήματα μεγάλης αξίας), καθώς και οι υποδομές τομέων μεγάλης έμμεσης και άμεσης αξίας, όπως ενέργεια, περιβάλλον, κοινές υποδομές, με μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό όφελος για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της χώρας ευρύτερα». 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην υλοποίηση του έργου της «Αθωνικής ψηφιακής κιβωτού», «έργο εθνικής σημασίας, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ύψος χρηματοδότησης 9.500.000 ευρώ» - που βρίσκεται στο 70% της υλοποίησής του, και συμπλήρωσε ότι το αρχείο θα περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια ψηφιακές λήψεις (200.000 έγγραφα, 3.000 χειρόγραφα, 1.500 παλαίτυπα και 18.000 τεκμήρια, φορητές εικόνες και αντικείμενα - κειμήλια). Σημείωσε δε, ότι οι δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του ψηφιακού αρχείου είναι πολλαπλές, για «ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, ιεραποστολικούς και προσκυνηματικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, προβολή και περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κεντρικής Μακεδονίας».

AΠΕ-ΜΠΕ Μακεδονία