powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Κανονιστικά μοντέλα &παιδαγωγικές προϋποθέσεις προσέγγισης της εκπαιδευτικής φόρμας του «Kids Athletics” , προαπαιτούμενη αναγκαιότητα εφαρμογής στην Α/Βάθμια εκπαίδευση της χώρας, έναντι των δρομοεξαρτόμενων εταίρων αθλητικών δράσεων.

ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΟΥΔΗ ΝΙΚΟΥ
 ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  
Πολλακις συμβαινει στην Ελλαδα οι μαναδες να προτρεπουν κανονιστικα τα παιδια τους  να τρωνε ολο  το μεσογειακο φαγητο τους (π.χ. οσπρια), λεγοντας τους οτι ολα τα παιδια της ηλικιας τους πραττουν ως εχει!

 Εκεινη την ωρα λοιπόν ,οι μητερες αυτες(ενω το μονο βεβαιο ειναι οτι θελουν το καλυτερο για τα παιδια τους), 
α)αγνοουν οποιονδηποτε ρεαλισμο σχετικο ,είτε με την φτωχεια τους
που ισως  οδηγει το τραπεζι τους σε  καποια λιτη τροφη(ερμηνεύοντας ότι δεν είναι απαραίτητα το πλούσιο τραπέζι και το ωφέλιμο), 
β) ξανααγνοούν κάποιον άλλο ρεαλισμό σχετιζόμενο πιθανόν με  κάποια  εκθαμβωτικη διαφημιση της τηλεορασης για την νεα βιομηχανικη λιχουδια πιθανά γεματη με διατροφικα πλεονεκτηματα αλλα και αρκετα ανθυγιεινα συντηρητικα (ερμηνεύοντας ότι απαρχή των πάντων είναι η υγεία )…. και εννοούν   όλα τα παραπάνω σαν  στοιχεια χωρις ουσια …
Έτσι προτιμουν  απο ενστικτο αλλα και απο σεβασμο στην παραδοση  να οδηγησουν τα συμπερασματα περι της διατροφης των παιδιων  τους αξιακα,να  ασπαστουν αλλα και να θεσπιζουν  κανονες, αρχες νοοτροπιας και κρισης για την οικογενεια τους ασφαλεις, γνησιους αλλα και ελεγμενους στην πραξη….
 Aν  απλωσουμε αυτη την σκεψη μας τωρα  και περα απ την μητρικη  φροντιδα ,θα λεγαμε οτι  ολοι νοιωθουμε τροπον τινα καποιον σεβασμο  μπρος  στον   ηθικο χαρακτηρα, τετοιων  ατομων (κανονιστικων και αξιακων), εναν χαρακτηρα που προτειθεται να φερει ιδεολογικους συνειρμους  και να τηρησει πιστη σε  εναν δεοντολογικο κοσμο.
 Αντιθετως αισθανομαστε μια πραξη αμοραλισμου και ασχημης φθηνης απλουστευσης μπρος σε καθε επιπολαιο και υλιστικο στοχασμο που παρομοιαζει ας πουμε την διοικhση των επιχειρησεων με την διοικηση των σχολειων ή τα πνευματικα αγαθα με τον παλυκαταναλωτισμο μιας  γεματης τσεπης.Ένα τετοιο ατομο γνωρίζουμε ότι εύκολα  επηρεαζεται  απ τους απατηλους κοσμους των διαφημησεων και των παντίων υποσχέσεων και ότι δεν μπορει να τηρησει ικανοποιητικά το αξιοπρεπες εις την ζωη του όταν τα πραγματα θα πανε λιγο στραβα(π.χ.οικονομική κριση)..
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΡΕΠΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
και ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ απεναντι στα  ρεαλιστικα νουμερα των εισητηριων των αθληματων της μαζοποιησης,της αθλητικης επιχειρηματικοτητας και των αριθμων της τηλεθεασης ….
Kαι πριν να  ερθουμε στο πολυπαθο θεμα μας των kids athletics τoυ κλασσικου αθλητισμου αγαπητοι μου μαλλον πρεπει πρωτιστως  να πουμε τι ειναι ο κλασσικος αθλητισμος?
Ειναι οπως το λεει και η ετυμολογια του ο πιο αγνος πρωτογενηθεις αθλητισμος που φερεται  και υπηρετειται απ ολους τους αθλητες του, υπο  την ιδεολογια της ηθικης τελειωσης που δινει η προσπαθεια και η θυσια της φυσης μας (σωματος)πρωτα για την υπερβαση του ιδιου του εαυτου του αθλητη(επιτευξη ρεκορ) και μετα για την  επικρατηση  επι του αντιπαλου(μεταλια-διακριση)…
.Αυτη την  ηρωικη-υπερβατικη κατασταση  βιωνουν κατα την διαρκεια του καθε αγωνα ολοι οι αθλητες του κλασσικου αθλητισμου ,και εχει την ειδικη δραση να τους κανει να σεβονται και να στεκονται αναυδοι πραγματικα απεναντι στην υπερπροσπαθεια του καθε  αντιπαλου τους(αμφότεροι)… που εαν επιτυχει το ακατορθωτο (της νεας ατομικης επιδοσης-με το ξεπερασμα της ιδιας της φυσης του)νομιζει κανεις οτι το πετυχαινει για λογου ολης της ανθρωπινης φυλης…
 Έτσι  λιγο τους ενδιαφερει μια  επερχομενη πιθανη  ητα τους απ’ αυτον ή νικη τους επι αυτου,
πιο πολυ τους συναρπασει η συναναστροφη τους με εναν τετοιο ηρωα!!που πιστευει σε τετοια ιδανικα υπερβασης του εαυτου του,αλλα και υπερκερασης του κακου εαυτου του(γιατι αλλοιως ρεκορ δεν γινεται)!!... θα ελεγε κανεις οτι οπως εξελισεται ενας αγωνας στιβου εκεινο που τους κινητοποιει  κυριως ειναι  η επιτευξη ενος ανωτερου <<ακατορθωτου>> δικου τους επι του αλλου για να ερθει μαζι με την θεση και η σειρα εκεινου να τους σεβαστει πλεον προσαρμοσμενος στον κωδικα τιμης των υπερβατικων πραξεων για τις οποιες μπηκαν στο σταδιο σημερα να αγωνιστουν…
. Ο αθλητης του στιβου νομιζουμε  ειναι σε θεση αντιληπτικα να κατανοησει τις φυσικες ,πνευματικες και ψυχικες αδυναμιες της καθε στιγμης ενος αγωνα ωστε η επομενη να περικλειει μια αθλητικη πραξη ρεκορ…:αλλα δεν ειναι σε θεση σωματικα παντα να το επιτυχει…τιμα ομως και τιματε για αυτη του την θεση-αντιληψη  απ’ ολους που θα τον δουν να προσπαθει  , συναθλητες,προπονητες, κριτες και θεατες, ενω εχει ακουστει πολλες φορες στα σταδια η ευχη τους να αποτελεσει μια παιδαγωγικη προυποθεση αθλητικης κουλτουρας αυτη η διαδικασια….
και κατι ακομη:η ιδια η φυση των αγωνισματων του στιβου αλλα και η απολυτη περιφρουρηση των κανονων διαιτησιας και κρισης των αγωνων απο μερους των ταγων του αθληματος(IAAF,ΣΕΓΑΣ,ΕΑΣ,ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΡΙΤΩΝ ΚΛΠ)δεν αφηνουν κανενα παραθυρο στην αμφιβολια και στην αμφισβητιση της νικης-ηττας.ειναι ενα αθλημα φωτεινο  που ολοι βλεπουν ποιος περασε την γραμμη του τερματισμου πρωτος,ποιος εριξε το ακοντιο πιο μακρια και ποιος πηδηξε ή εριξε τον πηχη στο αλμα σε υψος….!!!ακόμη
μια παδαγωγικη προυποθεση εξαγεται κι απο εδω  αν θελουμε η νεα μας γενια να δυναται να διακρινει το σωστο απ το λαθος και οχι μονο ΤΟ WORD ΑΠΟ ΤΟ ΕXEL….


  Όμως ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΙΟΤΕΡΕΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ !!!
 Tην απαντηση θα την λαβουμε μονοι μας αρκει να ριξουμε μια ματια στο παρακατω δημοσιευμα μιας ξενης εφημεριδας του 1982:

 La guerra del futbol….ή πολεμος του ποδοσφαιρου:  Eιναι ο γνωστος  τετραημερος πολεμος του 1969 μεταξυ ΤΗΣ ΟΝΔΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ. Αιτια του πολεμου ηταν οι τεταμενες σχεσεις των δυο χωρων λογω πολιτικων διαμαχων κυριως στο ζητημα της μεταναστευσης απο το ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ. Η αφορμη δοθηκε απο τις εντονες ταραχες που ξεσπασαν κατα την διαρκεια του δευτερου προκριματικου γυρου για το παγκοσμιο κυπελλο ποδοσφαιρου του 1970!!



Να λοιπον  μια αγνωστη σελιδα της ιστοριας του παγκοσμιου ποδοσφαιρου που μας κανει να μεινουμε με ανοιχτο το στομα…ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ!!!.Δηλαδη σε εκεινον τον αγωνα δεν υπηρχε φιλαθλο πνευμα?Ουτε διαιτητες ,ουτε κριτες, ουτε αστυνομια? Τιποτε δεν μπορεσε να κρατησει τις αντιμαχομενες μεριδες?Δεν μπορουσαν οι εμπλεκομενοι  να σκεφτουν ποιες θα ηταν οι συνεπειες μιας συραξης?
Εν τελει  αφου αιματοκυλιστηκαν για 100 ωρες υπηρξε καταπαυση του πυρος…..Όμως πρόσκαιρη δυστυχως και μονο έντεκα χρονια μετα,( 30 οκτωβριου του 1980) υπεγραψαν συνθηκη ειρηνης και εθεσαν τις συνοριακες τους διαφορες στο
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ενα  χρονο ακομη πιο μετα (1981) αρχισαν να εμφανιζουν και παλι και αθλητικη δραστηριοτητα…
Mαντευεται  σε ποιο αθλημα?
Μα φυσικά και παλι στο ποδοσφαιρο!!
Και εδω ας μας πει παρακαλω καποιος, σε ποια παιδαγωγικη φαση βρισκονται τα παρακατω παιδια? λιγο μετα το τελος ενος αθλητικου αγωνα ή λιγο πριν την μαχη?παντως η φωτογραφια ειναι απ’τον πολεμο ετουτο  τσεκαρισμενα ..!!...


 Μηπως λοιπον αυτος  είναι ο τυφλος οπαδισμος που χρησιμοποιωντας το προσχημα του ομαδικου σπορ χρησιμοποιει τον αθλητισμο για να εξωτερικευει τα ποταπα συναισθηματα του και που γεννα ακομα και πολεμο……ή εστω  αφορμες  πολεμου…..
 Πάντως ακομη και σημερα( και οι δυο χωρες) , πολυ λιγα εχουν να μας επιδειξουν στην αγωνιστικη τους…(.ενω ολοκληρη η διπλανη Καραιβικη δεν εχει αφησει ρεκορ για ρεκορ και μεταλιο για μεταλιο-JAMAIKA-BAHAMAS ΚΛΠ)..Kαι δεν εννοουμε μονο σε αριθμο ολυμπιονικων και φιναλιστ ολυμπιακων αγωνων, αλλα και στα εθνικα ρεκορ τους(πχ. το εθνικό ρεκόρ της Ονδουρας στην σφαιροβολια ανδρων είναι μόλις 15,16m/της Ελλάδας 20.80m, ή το αντιστιχο στο υψος ανδρων 2,00m./της Ελλάδας 2,36m. κλπ).
Είναι δηλαδή άκρως αδύναμες στα αγωνισματα του στιβου,στον αριθμο αθλουμενων τους σ’αυτα ,στην πιστη τους  στην ποιοτικη υπερβαση των βελτιωμενων επιδοσεων(ρεκορ) και στην αποκοπη τους απο την οποια μαζοποιηση του οπαδισμου που καταργει την ατομικη βουληση και προαγει την δηθεν ασφαλεια μιας ….αγελαιας νοοτροπιας… του<< παρτε μπαλλα και παιξτε ,απλα παιξτε ….και ετσι θα ειστε ολοι μαζι, φιλοι που θα αθληστε (και θα υγιαινετε!!!!)….>>….
Κι ενω αυτα θα λεγαμε για την κινησιοπαιδαγωγικη πλευρα και το αξιακο υποστρωμα των σπορ, υπαρχουν  και οι θετικες επιστημες του αθλητισμου( εργοφυσιολογια-βιοκινητικη κ.λ.π.) που μας τροφοδοτουν κι αυτες  με την παρακατω απαρεγκλιτη παραδοχη του οτι χωρα που δεν εχει γρηγορα  sprints δεν μπορει να εχει κανενα αθλημα ισχυρο…γιατι για τα περισσοτερα χερσαια αθληματα χρειαζονται δρομικες μετακινησεις …ταχυτητας….πως λοιπον καλλιεργουνται και αναπτυσονται τα sprints?μα φυσικα μοναχα με ατοφια καθαρη προπονηση ταχυτητας χωρις εξωτερικα οργανα να συμμετεχουν στη αγωνιστικη πραχτικη…αρα να μια ακομη παιδαγωγικη προυποθεση εισαγωγης του κλασσικου αθλητισμου σαν πρωτοπορου στα εκπαιδευτικα προγραμματα των μαθητων μας…
 Και δω ηρθε αυτη η σπουδαια ιδεα της IAAF να μας προτεινει το <<kids athletics>>προσθετοντας πως αυτο(η εντονη υπερβατικη αγωνιστικοτητα του στιβου δηλαδη) ειναι φρονιμο και ηθικο να γινεται ,αλλα μ’ολους μαζι σαν ομαδες….
Οχι ομως ομαδες μαζοποιημενες με ασαφεις (υποκειμενικα χαρακτηριζομενους-κρινομενους) κανονες διαγωνισμου που ελοχευουν την αδικια, αλλα ομαδες που να υπακουουν σε κανονες απλους ,σαφεις, ξεκαθαρους και δικαιους (να τρεχουν σε ξεχωριστους διαδρομους ,να μετριουναι με τα ιδια χρονομετρα ,με τις ιδιες μετροταινιες,να χρησιμοποιουν ιδιους δισκους ,ιδια εμποδια,ιδιους πηχεις και με συνασκουμενους ολους τους συμμαθητες)…ωστε να μην αμφιβαλουν για τιποτα οι αθλουμενοι-μελη τους και να δινουν απροσκοπτα τον μεγιστο εαυτο τους…  ομαδες με αθλητες που θα κανουν διαφορετικα μεν  αγωνισματα αλλα για εναν κοινο σκοπο….αφου ειναι κατανοητο σε ολους  οτι  ο καθενας κατι εχει να δωσει…αλλος θα ριξει, αλλος θα πηδηξει μακρια ,αλλος θα πηδηξει ψηλα ,αλλος θα τρεξει γρηγορα και αλλος θα αντεξει ενα μακρυ δρομο με γρηγορο ρυθμο….αφου ετσι  ειμαστε πλασμενοι και δεν μπορει αυτο να αλλαξει το εξατομικευμενο μας…..
Μπορει ομως να αλλαξει η ενωτικη συνυπαρξη ολων σε πολυσκυταλοδρομιες που θα περιεχουν και απ’τα τρια(δρομους-αλματα-ριψεις)και ετσι μαζι ολοι ενωμενοι να εχουμε ελπιδες να δρασουμε αποτελεσματικοτερα ή ακομη και να νικησουμε…
…ΑΛΛΑ..... και αν ακομα δεν ερθει η νικη ,θα ερθει η ευαγης εκεινη συνηθεια της ανοχης του διαφορετικου  συναθλητη μας (πχ.του τεραστιου ριπτη απο εμενα τον λιλιπουτειο δρομεα αποστασεων αλλα και αντιθετα)και θα συνεχισουμε σαν δεματι  ολοι να καταγαγουμε αθλητικες πραξεις ηρωισμου και υπερβασης-μετρημενης για ολη την νεοτητα μας….
Και εδω iσως και να  παψει να χαρακτηριζεται αδικα ο στιβος σαν ατομικος –εγωιστικος.δεν ειναι ατομικος οταν αναπτυχθουν σωστα οι κοινωνικες δομες του σεβασμου μεταξυ ολων των αθλητων …
Ολα  αυτα λοιπον μπορει να συμβουν  υπεροχα μεσα σε αυτες τις σκυταλοδρομικες ομαδες των kids athletics.
Και υπαρχει βεβαια και η αλλη διεξοδος:οσοι θελουν,  αφου μαθουν καλα να γινονται μετρησιμα-υπερβατικοι(να κανουν ατομικα ρεκορ δηλαδη)και θελουν να πανε σε ενα αλλο αθλημα με μεγαλη μας χαρα και σεβασμο θα περιμενουμε να τους καμαρωσουμε πρωταθλητες εκει, αλλα με βασιμες ελπιδες οτι εχουν και τα σωστα ερισματα φυσικων ικανοτητων !!
Γιατι ο κλασσικος αθλητισμος δεν ειναι απλα ο βασιλιας του Ολυμπισμου αλλα ο πατερας ολων των αθληματων, και σαν πατερας αγγαλιαζει ολα τα παιδια του κανονιστικα (οπως η μητερα του αρχικου μας παραδειγματος) αξιακα,με πλουσια ιδεολογια και σαφη-ανωτερη δεοντολογια….μακρια  απο υλιστικα εξαγωμενα και αριθμους gallops…δεν του χρειαζονται ουτε οι αριθμοι της τηλεθεασης,ουτε  των ποσοστων ευστοχιας μητε αυτων της κατοχης μπαλας.ολα ειναι ορατα εδω στις μετρησεις των επιδοσεων και ειναι  αληθη ,αμεσα και συγκεκριμενα…. οχι αφηρημενες εννοιες στην θεση του μοχθου και και της αγωνιας του αθλητη για το αποτελεσμα ή φρουδες ελπιδες ότι θα νικησουμε χωρις να κοπιασουμε σφοδρα(πολύ) ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΣΑΦΕΣ 63% ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΣΠΟΡ (ΟΤΑΝ BEBAIA ΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ )….....

Όταν λοιπόν το 2013 ο ΣΕΓΑΣ υπεγραψε τη συνεργασια της εκτελεσης του προγραμματος kids athletics με την IAAF, ο στοχος που ειχε θεσει η παγκοσμια ομοσπονδια ηταν να δοκιμασουν εως το 2016 τις δυναμεις του σε αυτο 210.000 παιδια.
Λίγο πριν ολοκληρωθει το 2015, ο στοχος αυτος οχι μονο επιτευχθηκε, αλλα και ξεπεραστηκε. Απο το 2013 εως και σημερα σε επαφη με το μοναδικο αυτο προγραμμα ηρθαν 220.000 παιδια. νουμερο, το οποιο αναμενεται να κορυφωθει την επομενη σεζον. το προγραμμα πηρε επιπλεον ωθηση, τo 2014, υστερα απο την επιτυχια της ομοσπονδιας να πεισει το υπουργειο παιδειας να το ενταξει στο προγραμμα διδασκαλιας των δημοτικων σχολειων.
Αυτο ειχε ως συνεπεια να μπει στην καθημερινοτητα των μικρων παιδιων μεσα απο το μαθημα της γυμναστικης (δ’, ε’ στ΄ δημοτικου) . παραλληλα συνεχιστηκε η εκτελεση του μεσα απο τα σωματεια, αλλα και στις δρασεις, που εγιναν σε συνεργασια με την ΕΟΕ και το υπουργειο.

Με βαση τους αριθμους απο το προγραμμα περασαν περιπου 132.000 παιδια απο ολη τη χωρα. παιδια, που ειχαν την ευκαιρια να γνωρισουν το στιβο μεσα απο το παιχνιδι και την πολυσκυταλοδρομια, αλλα εδωσαν την ευκαιρια και στους γυμναστες να διακρινουν τα ταλεντα τους.  στο πλαισιο του προγραμματος, το οποιο περασε απο 1.200 σχολικες μοναδες εκπαιδευτηκαν 3.412 γυμναστες σχολειων. εν αντιθεσει περιπου 15.000 παιδια συμμετειχαν στο kids athletics μεσα απο δρασεις που ανελαβαν σωματεια ολης της χωρας.
Και ενω ηταν σιγουρο πως το συγκεκριμενο προγραμμα, το οποιο η IAAF προωθει με επιτυχια σε ολο τον πλανητη, αναμενονταν  να φερει ακομη περισσοτερα παιδια στα σταδια ,ξαφνικα σαν κεραυνος εν αιθρια η βουληση του υπουργειου παιδειας μεταβληθηκε…
Και ενω ο ΣΕΓΑΣ προχωρησε ενα ακομη βημα στην καθιερωση-καταξιωση αυτου του θεσμου προτεινοντας υπευθυνους kids athletics για την σχολικη χρονια 2016-17 για καθε νομο της Ελλαδας πλεον το υπουργειο τον απαξιωσε,χωρις κανεις να  γνωριζει τις αιτιες αυτης της καταστροφικης αποφασης…επιστροφη λοιπον στο πολυμιμητικο προφιλ της φυσικης αγωγης για την  Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που δινει προτεραιοτητα στα μαζοποιημενα ομαδικα του ειδους (take ball αnd play) εναντι των πραγματικων ομαδων kids athletics που θα γεννουσαν τις αγωνιστικες και αξιακες αρετες που αναφεραμε παραπανω…
Μαλλον καταλήγει κανείς ότι υπεραπλουστευοντας  η ηγεσια της φυσικης αγωγης του υπουργειου ,θεώρησε οτι ειναι ισοπιθανα ενδεχομενα η επισημη διοργανωση αυτων των δραστηριοτητων:
1.ειτε  μεσα απ’το ιδιο το σχολειο
( απ΄τον συναδελφο κφα δηλαδη που γνωριζει τοσο τα παιδια που θα ασκηθουν ,οσο τους συναδελφους εκπαιδευτικους που θα επιτρεψουν την διεξαγωγη του,αλλα και τους γονεις ωστε να εγγυηθει για το ασφαλες της διαδικασιας),
2. ειτε απο εναν  διοργανωτη συλλογο που θα βγει στο μπαλκονακι να διαλαλησει την πραματεια του και ολα τα δημοτικα θα πεσουν στα ποδια του για να αποκομισουν το πνευματικο νεκταρ της θυραθεν παιδειας των σταδιων(γιατι αυτη ειναι περιπου η γνωμη των διδασκοντων εις τα δημοτικα μας  για την προπονηση του στιβου που προαγει τον εγωισμο την μοναξια ,την επιδειξιομανια αλλα και ελοχευει κινδυνους για την υγεια των μαθητων ‘’λόγω των υψηλών εντάσεων..?.!!’’!!!  τι αλλη χρεια λοιπον εχομεν μαρτυρων για το ριξιμο και παλι στα ταρταρα του συστηματος φυσικης αγωγης της πατριδας μας ??
κυριοι του υπουργειου παιδειας μόλο τον σεβασμο σας παρακαλουμε να ενσκυψεται επι του θεματος και να αναθεωρησεται γρηγορα…
εαν δεν καταλαβατε στα δημοτικα σχολεια ολης της χωρας μας διενεργουνται μυστικοι πολεμοι…αντλησης παιδιων απ’όλα τα σπορ χωρις κανενα λογαριασμο,χωρις προαπαιτουμενο και εξαρτωμενο ,χωρις την παραμικρη δεοντολογια ανιχνευσης και αξιοποιησης των ταλεντων τους…με αδαεις σχεδον ολους τους γονεις να μας κoιτουν στα ματια με αμφιβολια,για το ποιος εχει το δικαιο και ποιος το αδικο και που να πανε το παιδι τους ώστε να προοδευσει….Η ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ( ΚΑΝΟΝΑΣ MARTENZ) GOOGLE PLEASE!!  ….
 Σ’αυτους τους πολεμους λοιπον, εδρασε σαν δουρειος ιππος αυτο το ξενικο ομως πολυ παιδαγωγικο kids athletics που μας προτεινε η ΙΑΑF και ο ΣΕΓΑΣ και μας εδωσε ολους μας σαν Κ.Φ.Α.πλειστες ελπιδες…. για μια διακαιοτερη,τιμιωτερη,ομαδικοτερη,επιστημονικοτερη και εν τελει παιδαγωγικοτερη και αγωνιστικοτερη φυσικη αγωγη που αρχισε να ανατελει….

                                                                                                                                                                                                            
   ΜΕ  ΕΚΤΙΜΗΣΗ 
    ΜΑΛΑΚΟyΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ  Α.Ο. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  «ΟΞΥΘΕΜΙΣ»