powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Νεονικοτινοειδή: Ψηφίστηκε η πρόταση της Κομισιόν, με στόχο την προστασία των μελισσών, τι αλλαγές φέρνει

Υπέρ της πρότασης της Κομισιόν, η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών με στόχο την προστασία των μελισσών, ψήφισαν 16 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. 
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τρεις δραστικές ουσίες που ανήκουν στα νεονικοτινοειδή (clothianidin, imidacloprid,
thiamethoxam) θα μπορούν να εφαρμόζονται μόνο εντός θερμοκηπίων ή σε σπόρους που προορίζονται για σπορά εντός το θερμοκηπίων, με την προϋπόθεση ότι τα φυτά θα παραμείνουν σε θερμοκήπια κατά τη διάρκεια ολόκληρου του βιολογικού τους κύκλου.


Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν τα εξής:

  • 16 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης για περιορισμού χρήσης των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το 76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.
  • 8 χώρες δήλωσαν αποχή αντιπροσωπεύοντας το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.
  • 4 χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.
Για να δείτε αναλυτικά την πρόταση της Κομισιόν (στα αγγλικά) για κάθε δραστική ουσία, πατήστε clothianidin, imidacloprid,thiamethoxam αντίστοιχα.


Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή.

Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειας μας μαζί με άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017 όπου επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δεν  θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται».

Οι αντιδράσεις από τις εταιρείες φυτοπροστασίας
Σε ανακοινώσεις τους, εταιρείες - κολοσσοί στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απόφαση των κρατών-μελών να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των τριών νεονικοτινοειδών.

Συγκεκριμένα, η Syngenta χαρακτήρισε «απογοητευτική αλλά αναμενόμενη»την απόφαση, ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα νεονικοτινοειδή δείχνουν ότι αποτελούν «τη μικρότερη» απειλή για τις μέλισσες σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν «από την έλλειψης τροφής, τις ασθένειες και τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Από την πλευρά της η Bayer θεωρεί ότι «θα μειώσει περαιτέρω την δυνατότητα των Ευρωπαίων παραγωγών να αντιμετωπίσουν σημαντικούς εχθρούς, για πολλούς από τους οποίους δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαθέσιμες λύσεις. Όπως ισχύει σήμερα, η Ευρωπαϊκή βιομηχανία φυτοπροστασίας δεν θα είναι ικανή να προσφέρει καμία εγκεκριμένη επένδυση σπόρων ή εντομοκτόνα με εφαρμογή εδάφους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις τωρινές χρήσεις του imidacloprid και του clothianidin».