powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Τρία κρούσματα ιλαράς στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής

Ένας γιατρός, μία νοσηλεύτρια και μία διοικητική υπάλληλος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής (Γ.Ν.Χ.), στον Πολύγυρο, νόσησαν από ιλαρά, όπως ανέφερε μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Νίκος Παπαγρηγορίου. «Πρόκειται για τρία άτομα που ανήκουν στο προσωπικό του Γ.Ν.Χ. Τα δύο
περιστατικά νοσηλεύτηκαν στο Γ.Ν.Χ. και το τρίτο σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Παπαγρηγορίου. «Οι δύο ασθενείς έλαβαν εξιτήριο σήμερα (Πέμπτη 26/4), οπότε και επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα ενώ ο τρίτος παραμένει για νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για εμφάνιση επιπλοκών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και νέα κρούσματα, καθώς η ιλαρά βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση αυτήν την περίοδο και αποτελεί νόσο υψηλής μεταδοτικότητας.

«Είναι άξιο απορίας γιατί δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ώστε να ενημερωθεί το κοινό που πρόκειται προσέλθει να αποφύγει την παραμονή του», τόνισε ο κ. Παπαγρηγορίου. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχουν δοθεί οι γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου στους χώρους της νοσηλευτικής μονάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πρόληψη νέων κρουσμάτων θα πρέπει να περιορίζεται η διάρκεια του επισκεπτηρίου στους θαλάμους των ασθενών και η αποφυγή προσέλευσης στο νοσοκομείο εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Ακόμη, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των μονάδων υγείας.

Πανευρωπαϊκή διάσταση

Την ίδια ώρα, σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά και 57 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψαν 68 νέα κρούσματα ιλαράς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων σε 2659, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση και επέκταση των κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

"Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου", τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.