powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Δυτική Θεσσαλονίκη Ραγδαία αύξηση της φτώχειας 7000 πεινασμένοι στα ενοριακά συσσίτια


Μορφή “επιδημίας” λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της φτώχειας και ανέχειας, κυρίως στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, όπου περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα πιάτο φαγητό στα ενοριακά συσσίτια.
Την ίδια ώρα περίπου 2.500 άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ περισσότερες από 700 οικογένειες εκλιπαρούν για ένα πακέτο με τρόφιμα, αλλά και για 50-60 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς των σπιτιών τους.
Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στα συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αυξήθηκε τους
τελευταίους δύο μήνες κατά 1.000 άτομα, ενώ περίπου 300 παιδιά έμειναν φέτος για πρώτη φορά έξω από τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, λόγω της υψηλής ζήτησης.
Τα συσσίτια προσφέρονται στις 20 από τις 59 ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώνεται στην ενορία των Αγίων Πάντων και του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, όπου καθημερινά σιτίζονται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, και στην ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου προσέρχονται ημερησίως 120-130 πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μητρόπολης, ο αριθμός των σιτιζόμενων άγγιζε τον Δεκέμβριο τα 6.000 άτομα, ενώ από την περίοδο του Πάσχα και μετά έφτασε τα 7.200. Την περίοδο του καλοκαιριού όμως, και συγκεκριμένα από 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, λόγω μειωμένου αριθμού εθελοντών, περίπου τα μισά από τα παραπάνω συσσίτια σταματούν τη διανομή φαγητού, ενώ λειτουργούν τα δύο μεγάλα, του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο και στους Άγιους Πάντες. Η Μητρόπολη μάλιστα δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς φροντίζει να τους παρέχει πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Κλειστό για το ίδιο διάστημα μένει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 370 οικογένειες κάθε 15ήμερο. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως η Μητρόπολη συνεχίζει να παρέχει σε άπορες και πολύτεκνες οικογένειες κούτες με τρόφιμα που προέρχονται από δωρεές και χορηγίες.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Στα συνολικά 16 συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 2.500 άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι παραμένουν σε λειτουργία τρία από αυτά (στην Παναγία Δέξια, στον Άγιο Δημήτριο και στον Προφήτη Ηλία).
Υπεύθυνοι της Μητρόπολης εξηγούν ότι λόγω του καλοκαιριού οι εθελοντές μειώνονται, καθώς έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι σιτιζόμενοι. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, οι ενορίες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να παρέχουν δέματα με ξηρά τροφή για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων για σίτιση.
Από την πλευρά του και ο δήμος Θεσσαλονίκης φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες των άπορων πολιτών, καθώς λειτουργεί συσσίτια στην οδού Αμύντα (δίπλα στην Αρχαία Αγορά) και Δίκτυο Κοινωνικών Δομών, στην οδό Ειρήνης 4. Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι λόγω των αναγκών τα συσσίτια θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι, ενώ θα φροντίσει να ρυθμίσει τις άδειες του προσωπικού για να μη δημιουργηθούν κενά στη λειτουργία των συσσιτίων.

http://www.makthes.gr