powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ο Βλαχόπουλος, αντίπαλος του Πάχτα τότε, αποχώρησε απο την ορκωμοσία στις 20-12-10, ο Πάχτας δεν προσήλθε χθές 31-8-14

Ο κ. Βλαχόπουλος τότε αποχώρησε από την τελετή και δεν ορκίστηκε αυτός και η παράταξή του γιατί είδαν τον Αργύρη Λαφαζάνη στην τελετή και θέλησαν να αντιδράσουν...
Ο κ. Πάχτας και η παράταξη δεν προσήλθε στην ορκομωσία  επειδή απαιτούσε να βγεί το πανό κατά της εξόρυξης χρυσού.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας έστειλε επιστολή τότε στον Μιχάλη Βλαχόπουλο 
Αυτά έλεγε τότε για τον Βλαχόπουλο
 .... Το γεγονός της αποχώρησης εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας - λόγω προσχηματικής και αναίτιας διαμαρτυρίας -  ( ο Πάχτας δεν εμφανίσθηκε καθόλου) συνιστά παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας της ορκωμοσίας από τυπική και ουσιαστική άποψη. Εκτός από το γεγονός ότι η ευθύνη της τελετής ορκωμοσίας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του δημάρχου, θεωρώ ότι μια τέτοια αντίληψη μεταχείρισης των θεσμών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κορυφαίας στιγμής της ορκωμοσίας - τελετή κατά την οποία πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων, ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, δίνουν τον όρκο για την πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και εκπλήρωση τιμίως και ευσυνειδήτως των καθηκόντων που τους ανατίθενται – αποτελεί προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και της βούλησης των δημοτών που έχουν αναδείξει τη νέα δημοτική αρχή. 
 Η Επιστολή

Προς : κ. Μιχάλη Βλαχόπουλο

Από   : Χρήστο Πάχτα, Δήμαρχο Αριστοτέλη

 Ιερισσός, 28 Δεκεμβρίου 2010
1.   α) Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συγκεκριμένα τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 52 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) σχετικά με την «Ορκωμοσία των δημοτικών αρχών», η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, στην οποία δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό, εθιμικά απευθύνουν χαιρετισμούς τόσο οι απερχόμενοι δήμαρχοι, όσο και οι βουλευτές του νομού. 

β) Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του ίδιου ως άνω άρθρου προβλέπεται ότι: 
«3. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν.
Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στο δήμο και το άλλο αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα προαναφερόμενα πρόσωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους από την ημέρα της εγκατάστασης.» 

γ) Επίσης, με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου ορίζονται τα εξής:  
«4. Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο δήμαρχος καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία εντός πέντε (5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.» 

2.   Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΕΣ.Α.& Η.Δ. εγκ.41/71351/14.12.2010 Εγκύκλιο σχετικά με την «Ορκωμοσία των αιρετών των Δήμων, εγκατάσταση των νέων αρχών και εκλογή μελών των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των μονομελών οργάνων διοίκησης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και ορισμός Αντιδημάρχων (Δημοτική περίοδος: 1η Ιανουαρίου 2011 – 31η Αυγούστου 2014)» είναι σαφές ότι η ορκωμοσία γίνεται σε κάθε περίπτωση πριν από την ημερομηνία εγκατάστασης κατά τον ορισμένο χρόνο και τόπο, αφορά το κάθε ένα μέλος ξεχωριστά και εκπίπτουν αυτοδικαίως όσοι δεν δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο. Συγκεκριμένα η Εγκύκλιος διευκρινίζει τα θέματα ως εξής: 

«Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία της ορκωμοσίας παρευρίσκονται όλοι οι αιρετοί, δεν παρέχεται, δηλαδή από τη νομοθεσία η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών κατά δημοτικές παρατάξεις, όπως και δεν παρέχεται η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών ανά εκλογική περιφέρεια.» 

«Εάν κάποιος από τους εκλεγέντες δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία, κατά την οριζόμενη ημερομηνία, επικαλούμενος λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, οι οποίοι δεν αίρονται πριν την 31η Δεκεμβρίου 2010, τότε ο Δήμαρχος οφείλει να τον καλέσει να ορκισθεί μέσα σε πέντε (5) ημέρες αφότου του γνωστοποιηθεί η άρση των λόγων αυτών. Σημειώνουμε ότι η ορκωμοσία του αιρετού αυτού μπορεί να λάβει χώρα και μετά την 1.1.2011, όποτε δηλαδή αρθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας που έχει επικαλεστεί. Επομένως σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, θα πρέπει ο συγκεκριμένος αιρετός να ενημερώσει το Δήμαρχο για τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία κατά την ημέρα που έχει οριστεί για την ορκωμοσία και να τον ενημερώσει όταν οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει. Η ενημέρωση αυτή, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ορθό είναι να είναι έγγραφη και να πρωτοκολληθεί στον Δήμο της έδρας του νέου Δήμου.» 

Στη συνέχεια κινείται η εκ του νόμου οριζόμενη διαδικασία της πλήρωσης των κενών με τα αναπληρωματικά εκλεγέντα μέλη. 

3.   Το γεγονός της αποχώρησης εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας - λόγω προσχηματικής και αναίτιας διαμαρτυρίας - συνιστά παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας της ορκωμοσίας από τυπική και ουσιαστική άποψη. Εκτός από το γεγονός ότι η ευθύνη της τελετής ορκωμοσίας ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του δημάρχου, θεωρώ ότι μια τέτοια αντίληψη μεταχείρισης των θεσμών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κορυφαίας στιγμής της ορκωμοσίας - τελετή κατά την οποία πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων, ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, δίνουν τον όρκο για την πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και εκπλήρωση τιμίως και ευσυνειδήτως των καθηκόντων που τους ανατίθενται – αποτελεί προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και της βούλησης των δημοτών που έχουν αναδείξει τη νέα δημοτική αρχή.         

Με βάση τη νομοθετική πρόβλεψη, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία, προϋπόθεση για τον ορισμό άλλης ημερομηνίας ορκωμοσίας για τους επιτυχόντες συμβούλους είναι η γνωστοποίηση στον δήμαρχο της άρσης των λόγων της αντικειμενικής τους αδυναμίας να προσέλθουν κατά την ορισμένη τελετή, προκειμένου στη συνέχεια ο δήμαρχος να μπορεί νομίμως να απευθύνει σχετική πρόσκληση σε κάθε μέλος ξεχωριστά για την τέλεση της ορκωμοσίας. 

4.   Προσωπικά, δεν μπορώ να κατανοήσω και κυρίως να δικαιολογήσω τα γεγονότα και τις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της εκλεγμένης δημοτικής αρχής. Αυτά ούτε αρμόζουν, ούτε συμβαδίζουν με την κρισιμότητα των καιρών, αλλά και με τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας για τα πολλά και σημαντικά ζητήματα του τόπου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Στη μέχρι σήμερα πολιτική μου σταδιοδρομία με καθοδηγούσε το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου. Αυτή ακριβώς η ευθύνη συνεχίζει να με καθοδηγεί και σήμερα. Για το λόγο αυτό, καθ’ υπέρβαση των όσων συνέβησαν και ανταποκρινόμενος στην πρόσφατη λαϊκή εντολή και κυρίως στη βούληση των συμπατριωτών μου να προχωρήσουμε μπροστά, σας καλώ να ακολουθήσετε την ισχύουσα νομοθετική πρόβλεψη για την νομιμοποίηση της εκλογής των επιτυχόντων συμβούλων, όπως επισημαίνεται στις παρ. 2 & 3 παραπάνω. 

Αυτό καλείστε να το κάνετε άμεσα, εσείς και ο κάθε εκλεγμένος σύμβουλος ξεχωριστά, προκειμένου από δικής μου πλευράς να ολοκληρωθεί, αμέσως μετά και κατά τρόπο απόλυτα διαφανή και μη διαβλητό η διαδικασία της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής.    

Χρήστος Αστ. Πάχτας