powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Δραματική κατάσταση στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ο κυβερνητικός θίασος των Αθηνών έρχεται να δώσει παράσταση στο θέατρο «Ελλάδα ξέφρενη ανάπτυξη»

Ως «τραγική» περιέγραψαν τη κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα, οι Πρόεδροι των εργατικών κέντρων της περιοχής στη σύσκεψη που έγινε   χθές το πρωί παρουσία των εκπροσώπων του τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εν όψει της διαδήλωσης του Σαββάτου.
Εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων, μεταξύ των οποίων, ο Έβρος, η Ροδόπη, η Φλώρινα, οι Σέρρες, η Βέροια, η Κοζάνη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη μετέφεραν την εικόνα ενός βομβαρδισμένου τοπίου. Η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η εξαθλίωση ήταν τα κοινά στοιχεία όλων των τοποθετήσεων. Ιδιαίτερα το ζήτημα της ανεργίας επισημάνθηκε από τα Εργατικά Κέντρα όλων των περιοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους η ανεργία ξεπερνά το 40% στον Έβρο, το 50% στη Δράμα, το 43% στις Σέρρες, το 50% στα Γιαννιτσά, το 35% στη Φλώρινα, το 50% στο Κιλκίς, το 33% στη Θεσσαλονίκη.


- "Γύρω στο 40% η ανεργία στο νομό Έβρου Νεκρώνεται η αγορά της Ορεστιάδας, πάνε να ψωνίσουν σε γειτονικές χώρες. Νεολαία στο βόρειο τμήμα του νομού δεν υπάρχει" τόνισε ο
πρόεδρος του ΕΚ Έβρου Απ. Γκικουδης.

- Στη Ροδόπη το 2000 η βιομηχανική περιοχή μετρούσε 99 επιχειρήσεις. Τώρα είναι κάτω από 10. Το 90% των εργαζομένων έχουν να πληρωθούν 7-8 μήνες. Από 45-48% η ανεργία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ Ροδόπης Παντελή Μαγαλιό.

- "Μεγάλη ανεργία, ακρίβεια και φορολογία που θυμίζει δεκαετίες του 60-70. Κουφάρια και μόνο κουφάρια στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας. Ξεπερνά το 50% η ανεργία" ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ Δράμας Γιώργος Σαβριδης.

- "Τραγική η κατάσταση στις Σέρρες. Οι βιοτεχνίες μετακόμισαν στη Βουλγαρία, οι βιομηχανίες έκλεισαν, η πόλη θυμίζει βομβαρδισμενο τοπίο" τόνισε ο ο πρόεδρος του ΕΚ Σερρών Άκης Απιδόπουλος. Στο 42-43% η ανεργία.

- Από τους 12.500 ενεργούς πολίτες στα Γιαννιτσά, εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι οι μισοί, εξ αυτών 3500 είναι γυναίκες ενώ η πλειοψηφία είναι μακροχρόνια άνεργοι σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚ Γιαννιτσών Θεανώ Ζουρνατζίδου.

- "Η Φλώρινα αργοπεθαίνει. Τα επίσημα ποσοστά ανεργίας είμαι στο 35% , πάνω απ 65% στους νέους" υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚ Φλώρινας Κώστας Σιάκος. Έκανε λόγο για εκροή χρημάτων προς τα Σκόπια με τους κατοίκους να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια και να βάζουν καύσιμα από τη γειτονική χώρα.

- Στο Κιλκίς η ανεργία έχει ξεπέρασει το 50%. "Έχουν ερημώσει οι πόλεις, όσοι νέοι μένουν ζουν με τις συντάξεις των γονιών" σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Κιλκίς Γ. Ιωαννιδης. Πρόσθεσε πως υπάρχει το φαινόμενο κάτοικοι να σιτιζονται κάθε μεσημέρι από τα καζίνο των γειτονικών χωρών επειδή η είσοδος είναι δωρεάν.

- Στις επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο στάθηκε ο εκπρόσωπος του ΕΚ Βέροιας Παύλος Δραγωνας. Τόνισε οτι αν χαθεί η αγορά της Ρωσίας ο νόμος θα γίνει ο τελευταίος σε ανάπτυξη και κατά κεφαλήν εισόδημα.

- "Τα νούμερα είναι ανελέητα. Περίπου 34.000-35.000 και στο 32,5% είναι οι άνεργοι στην Κοζάνη σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην πραγματικότητα είναι παραπάνω" σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Θανάσης Τολιοπουλος.

- Ξεπερνά το 40% η ανεργία στην Καστοριά. Από τους 14.500 ενεργούς πολίτες, οι 6500 είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ Καστοριάς Γιώργο Μαλέα.

- "Στην Έδεσσα μένουν μόνο υπερήλικες. Όλοι πάνε καθημερινά στο Μοναστήρι και το Γευγελί για τα ψώνια τους, τον γιατρό τους και τα φάρμακα τους. Πάνω από 30% η ανεργία" σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ Μιχάλης Ζουμπος.

- Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στην Χαλκιδική. Η ανεργία είναι γύρω στο 20% σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚ Θεόδωρο Αδαλή. Όμως το 80% των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες πληρώνεται κάτω από τον βασικό μισθό των 580 ευρώ μικτά. Παράλληλα τόνισε ότι βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία στον επισιτισμό καθώς υπάρχει μόνο ένας επιθεωρητής εργασίας για όλο το νομό.
"Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης έχει τον χαρακτήρα της καταδίκης της βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής" σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης. Έκανε λόγο για αντιδημοκρατική πολιτική από την κυβέρνηση θέτοντας ένα ακόμη ζήτημα διεκδίκησης, τα δημοκρατικά δικαιώματα που χάνονται είτε με την κατάργηση του διαλόγου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε με τις επιστρατεύσεις και επιτάξεις.


Ρ.Θ.