powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Χαλκιδική: Ικανοποίηση για τη φετινή ελαιοπαραγωγή - Προβληματισμός στη Θάσο

Τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος θυμίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής και της Θάσου, αφού όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μεν πρώτοι βλέπουν αύξηση της παραγωγής τους έναντι της περσινής άσχημης χρονιάς, ενώ οι άλλοι λένε πως φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά που έζησαν ποτέ, λόγω της προσβολής των ελαιώνων τους από δάκο, σε ποσοστό μάλιστα άνω του 70%.
Οι παραγωγοί ελιάς στη Χαλκιδική, χαρακτηρίζουν ικανοποιητική τη φετινή χρονιά για την επιτραπέζια ελιά και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Πολυγύρου Ευάγγελο Ευαγγελινό, “αυτή αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 75.000 τόνους, έναντι των 20.000 τόνων πέρυσι, που αποτέλεσε μια καταστροφική χρονιά με μείωση της παραγωγής κατά 80% συγκριτικά με το 2012”.
Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, όπου δραστηριοποιούνται
περισσότεροι από 19.000 ελαιοπαραγωγοί και καλλιεργούνται πάνω από 300.000 στρέμματα ελιάς, ολοκληρώθηκε και παρόλο που όπως επεσήμανε ο κ. Ευαγγελινός και φέτος η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς αντιμετώπισε προβλήματα από τις χαλαζοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανθοφορία, ωστόσο τελικά, “αυτά τα καιρικά φαινόμενα ευτυχώς έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές του νομού και έτσι δεν έχουμε πολύ σοβαρές απώλειες”.

Αναφερόμενος στις τιμές, σημείωσε ότι κυμαίνονται στο 0,50- 1,10- ευρώ/κιλό και τόνισε πως “με το μέσο κόστος παραγωγής να φθάνει στα 0,80 λεπτά/κιλό και με την παραγωγή να έχει πλέον την 'ταυτότητα' της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), είναι φυσικό να περιμένουμε κάτι καλύτερο”.

Κληθείς να απαντήσει εάν η παραγωγή χτυπήθηκε από δάκο, ο κ. Ευαγγελινός επεσήμανε “όσοι έκαναν σωστά το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης δεν έχουν πρόβλημα”, και πρόσθεσε “όσοι ακολουθούν το δρόμο της βιολογικής καλλιέργειας, αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα, αλλά ευτυχώς όχι σε εκτεταμένο βαθμό”.

Ούτε για ιδία χρήση το λάδι στην Θάσο

“Από αγγαρεία θα πάμε να μαζέψουμε όσες ελιές έχουν απομείνει στα δέντρα και θεωρούμε βέβαιο ότι η ποσότητα λαδιού από όσες δεν έχουν προσβληθεί από δάκο, δεν θα φτάσει ούτε για τις οικογένειές μας ώστε να βγάλουμε το χειμώνα”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ελαιουργικού συνεταιρισμού Λιμεναριών Θάσου, Βασίλης Κυριότης.

Όπως επεσήμανε, οι ελαιοπαραγωγοί της νήσου Θάσου βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι ζημιές που έχει υποστεί φέτος η παραγωγή τους, εξαιτίας της προσβολής της από δάκο, είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει καταστραφεί το 70-80% της παραγωγής.

Είπε ακόμη ότι οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δακοκτονία δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον τα πιο ήπιας μορφής φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του δάκου, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 43.000 στρέμματα με ελιές και για μεγάλο αριθμό από τους 2.300 παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νησιού, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, γεωπόνος, Θεόδωρος Μαρκόπουλος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “σε περιοχές της Θάσου οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες, με τους δυνατούς ανέμους κυρίως, πέτυχαν τον καρπό της ελιάς στο στάδιο της ωρίμανσης και έπεσε και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών που χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους”.

“Εκτιμώ ότι οι καιρικές συνθήκες αποτελούν την κύρια αιτία της ζημιάς που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου και όχι άλλα αίτια”, είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι “τα προγράμματα φυτικής προστασίας, όπως του δάκου, εκτελέστηκαν και φέτος κανονικά, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και χωρίς καθυστερήσεις”.

www.e-typos.com
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ