powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Εκλογές: Εκτός καταλόγων 100.000 18αρηδες – Τι ζητά με διάβημά του στο ΥΠΕΣ ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός εκλογικών καταλόγων μένουν περίπου 100.000 νέοι που έχουν γεννηθεί το 1997 και συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2015. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ
αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Γιώργο
Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σήμερα σε διάβημα προς τον Υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, με αντικείμενο την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς, που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεια του 2015.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.
«Η σχετική πρωτοβουλία είναι επιβεβλημένη για λόγους ουσιαστικής πραγμάτωσης της δημοκρατίας αλλά και εκπλήρωσης του ηθικού περιεχομένου της πολιτικής, που δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μερίδα του εκλογικού σώματος με οποιοδήποτε τυπικής ή τεχνικής φύσης πρόσχημα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και προστίθεται: «Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με Υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα», καταλήγει η ανακοίνωση.