powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Οι εργαζόμενοι στην eldorado gold τώρα, προειδοποιούν με κλιμάκωση

Οι μεταλλωρύχοι της Βόρειας Χαλκιδικής, έκλεισαν σε δύο σημεία τον δρόμο προς Ιερισσό, στη διασταύρωση για  Γομάτι και στο Στρατώνι.
Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής της «Ελληνικός Χρυσός» είχαμε σήμερα (4/3) με αφορμή την ανάκληση μελετών από την
κυβέρνηση για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η απεργιακή κινητοποίηση γίνεται «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τελευταίες εξελίξεις που θέτουν πιο πολύ από ποτέ σε κίνδυνο το μέλλον μας», γράφει η ανακοίνωση των μεταλλωρύχων που προαναγγέλλουν μάλιστα «έναν νέο κύκλο πιο δυναμικών κινητοποιήσεων».
Η κινητοποίηση των δύο σωματείων εργαζομένων στα μεταλλεία γίνεται μετά τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου για ανάκληση και επανέλεγχο δύο αδειών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για δραστηριότητές της στη θέση Σκουριές.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για την επένδυση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων στις υπόγειες στοές Χρήστος Ζαφειρούδας.
«Εμείς στηρίζουμε τους εργαζόμενους, σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε ενάντια στον έλεγχο και τη νομιμότητα, αλλά να δοθεί απάντηση άμεσα, γιατί οι μεταλλωρύχοι αγωνιούν» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θόδωρος Αδαλής.
Οι μεταλλωρύχοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, εάν χρειαστεί «ακόμη και με κλείσιμο μέσα στις στοές», ως ύστατη διαμαρτυρία.
Στο μεταξύ, οι δασικοί συνεταιρισμοί Βορειοανατολικής Χαλκιδικής καταγγέλλουν ότι «η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” εφηύρε νέο... συνεταιρισμό, το δασικό σωματείο “Σκουριές 2012”, μετά την επίμονη και μάταιη προσπάθειά της να πείσει τους δασικούς συνεταιρισμούς να γίνουν συνένοχοι στην αποψίλωση του Κακάβου.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Τα τελευταία χρόνια, όπως και όλα τα επαγγέλματα στη χώρα, πληγήκαμε και εμείς από την οικονομική κρίση. Οπως και τα περισσότερα νοικοκυριά των χωριών μας, περάσαμε δύσκολα. Αλλά κρατηθήκαμε με το κεφάλι ψηλά γιατί θέλαμε να είμαστε υπερήφανοι στα μάτια των παιδιών μας. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες εμφανίστηκε και ο μεγάλος χορηγός, η “Ελληνικός Χρυσός”. Η εταιρεία έκανε πολλές προσπάθειες να πείσει τους δασικούς συνεταιρισμούς να γίνουν συνένοχοι στην αποψίλωση του Κακάβου. Με αποφάσεις των Συνεταιρισμών μας δεν δεχτήκαμε καμία προσφορά, παρ’ όλο που το αντίτιμο ήταν τεράστιο και η χρονική περίοδος πολύ δύσκολη για μας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι θα μπορούσε άνθρωπος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο βουνό μας να γίνει φυσικός αυτουργός στην καταστροφή του».
Αυτή η άρνηση, όπως καταγγέλλουν, έκανε την εταιρεία να εφεύρει νέο «συνεταιρισμό», το δασικό σωματείο «Σκουριές 2012», τα μέλη του οποίου... «δεν τα είδαμε ποτέ μέχρι τότε να εργάζονται ως δασεργάτες».
www.efsyn.gr