powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Oι πιο ακριβές εξοχικές κατοικίες της Βόρειας Ελλάδας δεν βρίσκονται στη Χαλκιδική αλλά Κατερίνη και Καβάλα

Κι όμως, οι πιο ακριβές εξοχικές κατοικίες της Βόρειας Ελλάδας δεν βρίσκονται στη Χαλκιδική. Μεγάλες οι μειώσεις - Ο χάρτης με τις τιμές ανά περιοχή
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, παρά τις μειώσεις λόγω κρίσης, δεν εντοπίζονται, όπως ίσως αναμενόταν, στη Χαλκιδική, αλλά στον Πλαταμώνα της Πιερίας και στο Παλιό της Καβάλας.  Έτσι, στον Πλαταμώνα οι ανώτατες τιμές είναι μεταξύ 2.000-
2.400 ευρώ/τ.μ., πιθανότατα επειδή η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό παραθεριστών από τη Λάρισσα κυρίως, ενώ στο Παλιό, που ουσιαστικά αποτελεί πλέον προάστιο της Καβάλας, οι ανώτατες τιμές είναι μεταξύ 1.900 -2.300 ευρώ/τ.μ.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη Πιερία, παραθεριστικές περιοχές, όπως οι Πόροι, η Λεπτοκαρυά και το Λιτόχωρο, βρίσκονται σημαντικά πίσω από τον Πλαταμώνα όσον αφορά τα επίπεδα των υψηλότερων τιμών, ενώ στις χαμηλότερες δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις.
Στα υψηλά των τιμών για τη Χαλκιδική, περιοχές που προσπαθούν να ανταγωνιστούν Πλαταμώνα και Παλιό, βρίσκονται παραθαλάσσιοι οικισμοί στη Κασσάνδρα και τη Σιθωνία.

Τιμές Κασσάνδρα
Έτσι στη Κασσάνδρα, οι ανώτατες τιμές είναι: Στην Καλλιθέα και στην Κρυοπηγή μεταξύ 1.600- 2.000 ευρώ/τ.μ. Στο Παλιούρι μεταξύ 1.550- 1.850 ευρώ/τ.μ, ενώ στο Πευκοχώρι η ανώτατη είναι στα 1.800 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά την Κασσάνδρα, οι τιμές σε άλλα παραθεριστικά κέντρα είναι χαμηλότερες, πχ. η ανώτατη στη Σίβηρη διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ/τ.μ. και στη Μόλα Καλύβα στα 1.400 ευρώ/τ.μ.
Τιμές Σιθωνία
Βεβαίως υπάρχουν και οι προορισμοί της Σιθωνίας, με πιο ελκυστικούς, όπως δείχνει η καταγραφή, το Νέο Μαρμαρά με ανώτατη τιμή στα 1.800 ευρώ/τ.μ και τη Νικήτη με τιμές υψηλότερες μεταξύ 1.600 – 1.800 ευρώ/τ.μ.
Τιμές Θάσος
Στα υψηλά των....υψηλότερων τιμών, συμπεριλαμβάνεται και ο Λιμένας της Θάσου, με ανώτατες μεταξύ 1.400 και 1.800 ευρώ/τ.μ., ενώ η πρόβλεψη για μειώσεις τιμών μέσα στο 2015 είναι από τις χαμηλότερες, στο 6,5%. Προφανώς η Θάσος, όπως αποδεικνύεται, επιτυχημένα προσελκύει αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά στη Χαλκιδική να σημειωθεί ότι στις παραθεριστικές περιοχές των δήμων Προποντίδας και Βόλβης, οι τιμές, ειδικότερα οι υψηλότερες, είναι συγκριτικά αρκετά πιο χαμηλές.
Προοπτικές  Χαλκιδική
Εκείνο το οποίο τονίζεται είναι ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας έχει προοπτικές για καλύτερες ημέρες, στις περιοχές γύρω από τα σημεία που γίνονται μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις, όπως σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει στη Χαλκιδική( Med Sea Health, Blue Lagoon, Crown Resort Sermilia, Ikos Olivia).
της Άννης Καρολίδου
απόσπασμα α από το voria.gr