powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Oι νέες προτάσεις για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Νέες εναλλακτικές λύσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, καταθέτουν οι δήμαρχοι, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση της κυβέρνησης για
διαμόρφωση του Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά. 

Συνεδρίασε εκτάκτως χθές η εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέληξε σε προτάσεις χωροθέτησης του Κέντρου σε περιοχές του κέντρου, της δυτικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τις οποίες και θα καταθέσει προς συζήτηση στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Thestival.gr, οι εναλλακτικές προτάσεις της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι:

- Πρ. Στρατόπεδο 561 στη Θέρμη

- Οικόπεδο ΓΑΙΑΟΣΕ μεταξύ Μενεμένης και Καλοχωρίου

- Έκταση δίπλα στο Γήπεδο του Θερμαϊκού (Σφαγεία)

- Πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

- Αποθήκη 9 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

- 14 στρέμματα στην ΥΦΑΝΕΤ 

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε χτεσινή δηλωσή του, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα, είχε αναφέρει: "Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των κέντρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. Εφόσον, όμως, οι δημοτικές αρχές υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους, τότε τα κέντρα μετεγκατάστασης θα μεταφερθούν στους νέους χώρους το συντομότερο δυνατό".

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου παραμένει στο κάδρο, έως ότου βρεθεί και διαμορφωθεί ο νέος χώρος που πρόκειται να φιλοξενήσει το Relocation Camp. Γι' αυτό τον λόγο, οι κάτοικοι των Διαβατών συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα τον αποκλεισμό της εισόδου του στρατοπέδου σε 24ωρη βάση, ώστε να αποτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών.


Τάσος Ασλανίδης


ΠΡΟΤΑΣΗ-ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ-ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (RELOCATION CENTER)


Συνεδρίασε σήμερα (10-02-2016) εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) για συζήτηση και λήψη απόφασης επί του θέματος: «Πρόταση-υπόδειξη για την κατασκευή χώρων δεύτερης υποδοχής-μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation center)”. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και Δήμαρχοι του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Μετά από πολύωρη συζήτηση, αντιλαμβανόμενοι  την σοβαρότητα και κρισιμότητα του προβλήματος, με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου αφ’ ενός μεν η χώρα να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις αφ’ ετέρου δε για να επιτελέσουμε το κοινωνικό και ανθρωπιστικό μας καθήκον, καταλήξαμε ομόφωνα στα εξής:
1.  Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κέντρα δεύτερης υποδοχής για λόγους λειτουργικούς, καλύτερης διοίκησης-διαχείρισης, ασφάλειας και προπαντός για λόγους αποδοχής-συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, αφού θα υπάρξει διασπορά.
2.  Ζητάμε γραπτή ενημέρωση και δεσμεύσεις από την Πολιτεία για ζητήματα της οργάνωσης, λειτουργίας, διατροφής, υγιεινής τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά των κεντρων, στελέχωσης, ασφάλειας, φύλαξης, κλπ.
Με Βάση τα παραπάνω, αντί του χώρου που έχει ήδη επιλεγεί (πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου), σας προτείνουμε τους παρακάτω χώρους:
1.  Το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού (Θέρμη)
2.  Έκταση παρακείμενη στο γήπεδο ποδοσφαίρου Θερμαϊκού ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ (Δήμος Θεσσαλονίκης)
3.  Τμήμα έκτασης ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ (Μενεμένη)
4.  Αποθήκη υπ΄αρίθμ. 9 εντός ΟΛΘ (Δήμος Θεσσαλονίκης)
5.  Πρώην εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ (Τούμπα, Δήμου Θεσσαλονίκης)
6.  Χώρος πρώην 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης
Επιφυλασσόμαστε να συμπληρώσουμε την ανωτέρω πρόταση μας με υπόδειξη και άλλων χώρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά  την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ/ΚΜ την Παρασκευή 12-02-2016, στην οποία κλήθηκαν και θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΕΔ/ΚΜ έλαβαν μέρος οι: Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Σίμος Δανιηλίδης, Αντιπρόεδρος Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Μιχαήλ Ξανθόπουλος, Γραμματέας Δημοτικός Σύμβουλος Π. Μελά, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Μέλος Δήμαρχος Δέλτα, και Απόστολος Αντωνούδης, Μέλος Δημοτικός Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη. Επίσης συμμετείχαν και συμφώνησαν με την ανωτέρω ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. οι Δήμαρχοι: Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Θέρμης Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Καλαμαριάς Μπακογλίδης Θεοδόσιος, Ωραιοκάστρου Γαβότσης Αστέριος και Ευόσμου-Κορδελιού Σούλας Πέτρος.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
www.pedkm.gr