Για κάθε τι που συμβαίνει έχουμε έτοιμη μια καταγγελία. Αυτό δεν μας προσθέτει. Μας αφαιρεί. Εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ που έχει τσιμεντάρει ένα 4%
Πολλά και σύνθετα είναι τα προβλήματα που έχει μπροστά της και τα οποία πρέπει να λύσει το συντομότερο δυνατό η Λαϊκή Ενότητα, με βασικότερο την αποσαφήνιση
της φυσιογνωμία της.
Το πρόβλημα αυτό αφορά τον τρόπο που θα οργανωθούν στο εσωτερικό της οι διαφορετικές πολιτικές κινήσεις, ομάδες, τάσεις και προσωπικότητες και το κοινό συνολικό πολιτικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή της οργάνωσης. Αφορά, επίσης την παρουσία της ΛΑ.Ε. στα διάφορα κινήματα μέσα στην κοινωνία και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Αφορά, τέλος, την εμφάνιση της παράταξης και προς τα μέσα και προς τα έξω, γεγονός που διαπερνά πλήρως τον τρόπο συγκρότησης και δράσης κυρίως της ηγεσίας της. «Εμφανίζουμε έναν διαρκώς επαναλαμβανόμενο καταγγελτικό πολιτικό λόγο.
Για κάθε τι που συμβαίνει έχουμε έτοιμη μια καταγγελία. Αυτό δεν μας προσθέτει. Μας αφαιρεί. Εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ που έχει τσιμεντάρει ένα 4% και εναποθέτει τις λύσεις στον σοσιαλισμό καταγγέλλοντας ό,τι συμβαίνει σήμερα. Εμείς δίπλα στην καταγγελία πρέπει να έχουμε και μια πρόταση», μας έλεγε στέλεχος της παράταξης.
Κοινός τόπος για όλους είναι πλέον στη ΛΑ.Ε.- ανεξαρτήτως τι προτείνει ο καθένας- η διαπίστωση ότι η παράταξη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως είναι σήμερα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, πως ο χρόνος που απομένει δεν είναι σύμμαχος της παράταξης και πως αν δεν γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου καλό γι’ αυτήν.
Την κρίσιμη κατάσταση της Λαϊκής Ενότητας φαίνεται πως την έχει αντιληφθεί η κυριότερη συνιστώσα της, το Αριστερό Ρεύμα, που στη συνδιάσκεψή του, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετεξελίχθηκε σε πολιτική κίνηση.
Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει αυτομάτως τη ΛΑ.Ε. από μέτωπο ρευμάτων σε μέτωπο πολιτικών κινήσεων, ομάδων, τάσεων ρευμάτων και προσωπικοτήτων. Μετά τη συνδιάσκεψή του, το Αριστερό Ρεύμα δρομολογεί με ταχύτητα την οργανωτική του συγκρότηση σε πολιτική κίνηση.
Οι προτάσεις στα μέλη
Ηδη αποστέλλονται στα μέλη του Ρεύματος τα κείμενα που ενέκρινε η συνδιάσκεψη (ιδεολογικοπολιτικός προσανατολισμός και σχέδιο καταστατικού), μαζί με τις τροπολογίες και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να γίνει συζήτηση και επεξεργασία τους στις οργανώσεις της κίνησης.
Σημειώνεται ότι η τελική μορφή αυτών των ντοκουμέντων θα εγκριθεί στην Ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος, η οποία θα γίνει μέσα στον Οκτώβρη του 2016.
Το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί και το Προσωρινό Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο του Ρεύματος. Σ’ αυτό, όπως αποφάσισε η συνδιάσκεψη, θα συμμετάσχουν:
● τα μέλη του προηγούμενου συντονιστικού του Αριστερού Ρεύματος που συμμετέχουν και στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε.
● ένα μέλος από κάθε νομό της χώρας, εκτός από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου λόγω μεγέθους η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.
● δέκα μέλη από τη Νεολαία του Αριστερού Ρεύματος.
Το Προσωρινό Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο θα έχει την πολιτική ευθύνη να συγκροτήσει πανελλαδικά το Ρεύμα ως πολιτική κίνηση και να οργανώσει την Ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει να συγκληθούν οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις της κίνησης ώστε να συζητηθούν οι αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης και να οριστούν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στο κεντρικό όργανο. Αν όλα πάνε καλά με το χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά τις 15 Απριλίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων στα μέλη του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τις εσωτερικές διαδικασίες το Ρεύμα καλείται να συμμετάσχει και στον διάλογο που γίνεται μέσα στις Οργανώσεις της ΛΑ.Ε. για την ιδρυτική της συνδιάσκεψη, η οποία έχει προσδιοριστεί χρονικά μέσα στον Μάιο.
Μετά τη συνδιάσκεψη του Ρεύματος, τα μέλη του θα συμμετάσχουν στις εσωτερικές διεργασίες της ΛΑ.Ε. με τις θέσεις της κίνησής τους που προσδιορίζουν τη Λαϊκή Ενότητα ως πολιτικό μέτωπο ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας εκπροσωπούνται «πλατιά όλες οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν τα μνημόνια, αριστερές, πατριωτικές και διεθνιστικές, προοδευτικές και δημοκρατικές, οι οποίες αγωνίζονται για την επιβίωση του λαού μέσα στην κρίση, παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας».
Αυτός ο προσδιορισμός της ΛΑ.Ε. συναντά διαφωνίες και στο εσωτερικό του Ρεύματος και στο εσωτερικό της ΛΑ.Ε. Οι διαφωνούντες θεωρούν πως είναι πολύ πλατύς για να χωράει την τάση της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και άλλων δυνάμεων που σήμερα κινούνται εκτός ΛΑ.Ε., όπως το ΕΠΑΜ του κ. Καζάκη κ.ά
Ξεχωριστή κίνηση από τον Κ. Λαπαβίτσα
Αυτόνομη θα είναι από τούδε και στο εξής η πολιτική παρουσία του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσα, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είχε κατεβεί στην Αχαΐα με τα ψηφοδέλτια της ΛΑ.Ε.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας, με δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας, έχει ιδρύσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP, European Research Network on Social and Economic Policy), «μια ανεξάρτητη, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βάση το Λονδίνο, γραφείο στη Θεσσαλονίκη και μέλη από ολόκληρη την Ευρώπη», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.
Το Δίκτυο, από χθες, απέκτησε ιστοσελίδα (www.erensep.org), ενώ σκοπός του είναι «μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα» να «συμβάλει στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», με «παραγωγή πολιτικών προτάσεων που θα προσφέρουν συγκεκριμένες και εφικτές εναλλακτικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις μέρες μας».
Το EReNSEP θα πραγματοποιήσει την πρώτη του ημερίδα με τίτλο «Ποιο το μέλλον της Ευρώπης;» στις 26 και 27 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και πολιτικών ακτιβιστών από όλη την Ευρώπη. Στις 27 Απριλίου θα γίνει επίσης δημόσια εκδήλωση με κεντρικούς ομιλητές τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Οσκαρ Λαφοντέν και τον Κώστα Λαπαβίτσα.