Γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα, DDT(μια χλωριούχος ένωση, ισχυρά τοξική που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών) και PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται σε πυκνωτές και μετασχηματιστές, ως πρόσθεταχρωμάτων, μελανιών και πλαστικών).
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports υποστηρίζει ότι τα ψάρια που
τρώμε είναι και γεμάτα σκουπίδια. Σε ποσοστό 25%, τα δείγματα ψαριών που εξετάστηκαν περιείχαν σωματίδια πλαστικού ή ινών στο πεπτικό τους σύστημα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports υποστηρίζει ότι τα ψάρια που
τρώμε είναι και γεμάτα σκουπίδια. Σε ποσοστό 25%, τα δείγματα ψαριών που εξετάστηκαν περιείχαν σωματίδια πλαστικού ή ινών στο πεπτικό τους σύστημα.
Ερευνητές από των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις (UC Davis) και Χασανουντίν της Ινδονησίας διενήργησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 76 ψάρια από την αγορά του Μακασάρ στην Ινδονησία και σε 64 ψάρια από το Χαφ Μουν Μπέι και το Πρίνστον της Καλιφόρνιας.
Στην Ινδονησία όλα τα σωματίδια που βρέθηκαν στο πεπτικό σύστημα των ψαριών ήταν πλαστικά, ενώ στην Καλιφόρνια ήταν ινώδη υλικά σε ποσοστό 80%. «Το ενδιαφέρον είναι ότι διαφορά δεν υπάρχει στην ποσότητα των σκουπιδιών σε κάθε περιοχή, αλλά στο είδος, πλαστικά ή ίνες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Τσέλσι Ρόχμαν από το UC Davis. «Πιστεύουμε ότι το τύπος των απορριμμάτων στα ψάρια εξαρτάται από τις διαφορές στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων» πρόσθεσε.
Και η αλήθεια είναι ότι στην Ινδονησία, μια περιοχή της Γης που φιλοξενεί ένα από τα πλουσιότερα σε βιοποικιλότητα θαλάσσια οικοσυστήματα με κοραλλιογενείς υφάλους,μαγκρόβια δάση και παραμυθένιες ακτές, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι υποτυπώδεις εάν όχι ανύπαρκτες.
Αντιθέτως, στην Καλιφόρνια μπορεί να λειτουργούν ορισμένα από τα πλέον εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης παγκοσμίως, αλλά εκεί οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλυντήρια ρούχων, εξού και οι ίνες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες του ρουχισμού καταλήγουν στον ωκεανό μέσω του αποχετευτικού δικτύου και από εκεί στα εντόσθια των ψαριών.
Στην Ελλάδα όπου πετάμε αδιακρίτως πλαστικά σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ευαισθητοποίησης και καθαρισμού, και όπου χρησιμοποιούμε μαζικά πλυντήρια ρούχων τι συμβαίνει;
Μάλλον κάτι κακό.