Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή, 09/09/2016 την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Νομού Χαλκιδικής, κ. Γιώργος Βαγιωνάς (εδώ), προς τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ανασυγκρότησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών
στους δήμους της χώρας και μεταξύ αυτών και του Δήμου Αριστοτέλη, με την οποία καταλογίζει «πολιτική ευθύνη» στην Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για την επαναλειτουργία του Α.Τ. Ιερισσού, το οποία φέρνει σε αντιδιαστολή με τη λειτουργία του τμήματος της Αρναίας.
Επειδή, τα όσα επικαλείται ο κ. Βουλευτής παραποιούν την πραγματικότητα που υπάρχει στην περιοχή μας, παρεμβαίνοντας ευθέως σε θέματα για τα οποία η Τοπική Κοινωνία, δια των αυτοδιοικητικών της οργάνων έχει ήδη τοποθετηθεί, εκφράζοντας ομόφωνα εντελώς διαφορετική άποψη, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, για την διάλυση των όποιων ψευδών εντυπώσεων.
Όπως είναι γνωστό, και θα έπρεπε και ο κ. Βουλευτής να το γνωρίζει λόγω της ιδιότητάς του ως εκπρόσωπος του Νομού Χαλκιδικής στο Κοινοβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη, στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου 2016, με την 285/2016 ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφασή του, που εκφράζει τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και μειοψηφίας αυτού, χαιρέτησε την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, την Ιερισσό, καθώς η παρουσία του απαντάει σε μια επιτακτική ανάγκη αστυνόμευσης όλου του Δήμου και ιδιαίτερα της παραλιακής και τουριστικής ζώνης, που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, έντονα προβλήματα παραβατικότητας και αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων εξαιτίας της μη λειτουργίας του.
Με την ίδια θετική στάση υποδέχτηκε και τη σύσταση του Αστυνομικού Σταθμού στην είσοδο του Αγίου Όρους, την Τ.Κ. Ουρανούπολης. Ταυτόχρονα, στην ίδια Απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας σε Αστυνομικό Σταθμό και επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη διατήρησής του, καθώς ο Δήμος Αριστοτέλη οφείλει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με την πρέπουσα προσοχή, αναφορικά με τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης που παρουσιάζει, όπως έγινε για άλλο Δήμο του Νομού, όπου διατηρήθηκαν τα δύο Αστυνομικά Τμήματα.
Συγκεκριμένα, η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων, τις γεωμορφολογικές, όσο και τις καιρικές ιδιαιτερότητες, το ορεινό οδικό δίκτυο, και τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των Δημοτικών και Κοινοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, καθώς και την ιστορικότητα της περιοχής.
Μάλιστα στην ίδια Απόφαση, η Τοπική Κοινωνία, δια του Δημοτικού της Συμβουλίου τοποθετείται σφαιρικά επί των θεμάτων που θέτει το εν λόγω νομοσχέδιο, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάργηση του Σταθμού Συνοριοφυλακής της Μ. Παναγίας, προτείνει τη δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού στη Μ. Παναγία για την αστυνομική κάλυψη της περιοχής, η οποία έχει ταυτόχρονα τουριστικό χαρακτήρα, αλλά και βρίσκεται δίπλα στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου υπάρχει το γνωστό υπό ίδρυση πεδίο εξόρυξης Χρυσού.
Υπογραμμίζεται δε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, στις 29-8-2016, ο Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Ζουμπάς έκανε δεκτή πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να υπάρξει διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία με συμμετοχή της Αντιπολίτευσης του Δήμου, η οποία να μεταβεί στην Αθήνα και να ενημερώσει σχετικά τους κ. κ. Βουλευτές του νομού κα. Κατερίνα Ιγγλέζη και κ. Γεώργιο Βαγιωνά, ζητώντας την παρουσία και συνδρομή τους σε συναντήσεις τόσο με τον αρμόδιο Υπουργό, όσο και με την ηγεσία της Αστυνομίας στην Αθήνα.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι ο Δήμος Αριστοτέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο αυτού ΟΥΔΕΠΟΤΕ έβαλαν σε αντιδιαστολή τη λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων Ιερισσού και Αρναίας, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης και των δύο, από κοινού με τον υπό σύσταση Αστυνομικό Σταθμό Ουρανούπολης και τον προτεινόμενο Αστυνομικό Σταθμό Μ. Παναγίας, για την επαρκέστερη αστυνόμευση της περιοχής που λειτουργεί
α)ως Πύλη εισόδου στο Άγιον Όρος, και υποδέχεται κατ’ έτος περίπου 300.000 έλληνες και ξένους επισκέπτες,
β)έχει τη μεγαλύτερη υψομετρική και γεωμορφολογική διακύμανση στο Νομό,
γ) έχει ένα οδικό δίκτυο ελλιπές και απαρχαιωμένο με δύο Πύλες εισόδου, από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του ορεινού άξονα Πολυγύρου- Γοματίου και από την Εγνατία Οδό, μέσω κόμβου Ασπροβάλτας, (Σταυρού – Ολυμπιάδας) και ταυτόχρονα δ) αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις στη λειτουργία και ίδρυση Μονάδας Μεταλλουργίας Χρυσού, στην ορεινή ΒΑ πλευρά αυτού, που οξύνθηκε τεχνητά από την πολιτική των «επενδύσεων με κάθε κόστος», των οποίων τα αποτελέσματα βιώσαμε στην τοπική κοινωνία, όπως ομολογεί ο κ. Βουλευτής.
Ωστόσο, ο Βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής, ο κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, θα όφειλε – λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του από το Δήμο Αριστοτέλη – να γνωρίζει πολύ καλά ότι το «πολεμικό» κλίμα που περιγράφει έχει αλλάξει εδώ και δύο χρόνια στην Ιερισσό και στην ευρύτερη περιοχή. Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που επεδίωξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και λίγο έλειψε να σημάνει τη διάρρηξη του υγιούς -κατά τα άλλα- κοινωνικού ιστού της περιοχής είναι πλέον παρελθόν, και μάταια προσπαθούν ακόμη και σήμερα να τη συντηρήσουν με ακραίο τρόπο κάποιοι.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή διέπεται από ένα διαφορετικό όραμα και μια διαφορετική φιλοσοφία: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, την ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων, την αρμονική συνύπαρξη και ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων με σεβασμό στη προσωπικότητα, το επάγγελμα και την ιδιαιτερότητα του κάθε συνδημότη μας, και – κυρίως – τη δημοκρατική επίλυση των προβλημάτων προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
Όσοι ανακινούν την νοσηρότητα των προηγούμενων χρόνων, που με στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις τακτικής κάποιοι υποδαύλισαν και συνεχίζουν να υποδαυλίζουν, χτίζοντας ενδεχομένως πάνω σε αυτό τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, θα βρουν απέναντί τους ολόκληρη την Τοπική Κοινωνία, από την Αρναία και τη Μ. Παναγία, μέχρι την Ιερισσό και την Ουρανούπολη. Την ίδια τοπική κοινωνία που στέκεται αρωγός στη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να αλλάξει σελίδα για τον Τόπο, και δίνει μαζί της έναν καθημερινό και επίπονο αγώνα, με Όραμα και Πρόγραμμα, που στόχο έχει να ξανακάνει το Δήμο Αριστοτέλη έναν Τόπο ευημερίας και ανάπτυξης, αντάξιο των δυνατοτήτων και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων και να απαλλάξει τους δημότες του από το «στίγμα» του κακώς εννοούμενου «επαναστάτη», «τρομοκράτη», «κακοποιού» που θέλουν να του επιβάλλουν.
Η αναβίωση της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» στην Βόρεια Χαλκιδική δεν ωφελεί κανένα, πολύ δε περισσότερο τον Τόπο μας.
Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων
Δήμου Αριστοτέλη