Παρότι, όλοι καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις ίδιες διατάξεις, τα ίδια άρθρα και τους ίδιους νόμους, ωστόσο αναλόγως του τόπου ασκήσεως του επαγγέλματος, διαφοροποιείται ο τρόπος διεκπεραίωσης κάθε υπόθεσης. Ακολουθούν οι διαφορές στον τρόπο ασκήσεως αυτού στην επαρχία σε σχέση με μεγαλύτερους νομούς:
α)Τρόπος και χρόνος προσέγγισης δικαστικών κτιρίων:
Ως δικηγόρος – ασκούμενος, σε μια μεγάλη πόλη η διαδρομή σου είναι πολυποίκιλη και καθόλου βαρετή, ώστε να παραμένεις σε εγρήγορση. Για αυτό έρχεσαι αντιμέτωπος με i) αλλαγή πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς, ii) πολύωρη ( απαραιτήτως ) αναμονή για την άφιξη τους στη ζέστη, στο κρύο, στη βροχή και στο αγιάζι, iii) ανοχή ευχάριστων ή ως επί το πλείστον δυσάρεστων οσμών που αναδύονται μέσα σε αυτά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες- συγγνώμη τρώτε κιόλας, - iv)υποχρεωτική μετακίνηση από το ένα κτίριο στο άλλο από τη μια αίθουσα στην άλλη με απόσταση μεταξύ τους, από εδώ μέχρι την Ουγκάντα και όλα αυτά για να διεκπεραιώσεις εντέλει μόλις 2 με 3 εκκρεμότητες. Βοnus: Έχεις φθάσει αισίως στο κτίριο 95, όροφο 63 ακροατήριο 28 και ενημερώνουν για εκκένωση του κτιρίου λόγω πιθανής τοποθέτησης βόμβας… Κατά την επιστροφή στο γραφείο και αφού έχεις ακολουθήσει την ίδια διαδρομή αντιστρόφως, η απάντηση που θα λάβεις κατά την ενημέρωση στον πελάτη ή στο συνεργάτη, είναι ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ;Μακριά από τασάκια, γιατί μπορεί να αποτελέσουν φονικό όπλο και δεν το θέλουμε αυτό.
Από την άλλη μεριά, είσαι εσύ, ο δικηγόρος - ασκούμενος σε μικρότερη περιφέρεια. Θα βγεις από το γραφείο σου ήσυχα και ωραία, σε ΜΜΜ σπάνια θα εισέλθεις, καθώς οι περισσότερες διαδρομές γίνονται on foot και θα φτάσεις στο επιθυμητό κτίριο σε ελάχιστη ώρα, αφού και αυτό είναι σε κοντινή απόσταση. Εξαιρούνται φυσικά ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α., για τα οποία το προνόμιο της συντομότερης προσέγγισης έχουν οι συνάδελφοι εξ Αθηνών, όπως και οι μετακινήσεις που απαιτούνται για υποθέσεις εκτός της έδρας σου. Εκεί δεν σε λυπόμαστε, γιατί έχεις δουλειά! Θα έπρεπε να χαίρεσαι, αχάριστε ( αν χαίρεσαι δεν σου μιλάμε ). Το δικό σου bonus: 30% πιθανότητα για τοποθέτηση βόμβας και καφεδάκι κοντά στη φύση χωρίς καυσαέρια. Well done, είμαστε μαζί σου. Ασφαλώς και εσύ θα αφιερώσεις πολλές ώρες εκτός γραφείου στις κατά τόπους υπηρεσίες, όμως θα έχεις αποπερατώσει τις περισσότερες εκκρεμότητες, αρκεί να έχει όρεξη ο αρμόδιος υπάλληλος. Το αυτό ισχύει και στις δύο κατηγορίες μας, καθώς πρόκειται περί διατάξεως αναγκαστικού δικαίου. Υπερισχύει της βουλήσεως των δικηγόρων πανελληνίως..
β) Ωράριο λειτουργίας:
Η μαγεία του επαγγέλματος αυτού είναι η ανυπαρξία ωραρίου, το οποίο σαν έννοια ίπταται αόριστα σε κάθε δικηγορικό γραφείο και παραβιάζεται καθημερινά χωρίς καμία αιδώ. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός πως, ως δικηγόρος – ασκούμενος σε αρκετά μεγάλη περιοχή εργάζεσαι στην καλύτερη των περιπτώσεων 9 π.μ.- 9μ.μ., καθώς δεν έχεις το προνόμιο ενδιάμεσης επιστροφής στο σπίτι, λόγω των μακρινών αποστάσεων. Για αυτό θα πιείς καφέ στο γραφείο, θα φας σε ταπεράκι στο γραφείο, θα κοιμηθείς στο γραφείο, θα κάνεις μπάνιο στο γραφείο ( αν προλάβεις ) και στο τέλος της μέρας, η φυσιογνωμία σου αξίζει ρόλου στο walking dead, ως ζόμπι…. Tip: lunch break, σε χώρο εκτός γραφείου, διαρκείας τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) λεπτών.
Στην αντίθετη πλευρά, σε μια μικρή πόλη θα αφιερώσεις σαφώς και εσύ όλη τη μέρα σου λόγω εργασίας, υπάρχει όμως η δυνατότητα απόλαυσης της πολυπόθητης μεσημεριανής σιέστας ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ. Σίγουρα, έχεις γευματίσει και εσύ πολλάκις στο γραφείο, έχεις ξενυχτήσει, έχεις αποκτήσει – περίπου- πάρκινσον από την πολλή καφεΐνη, αλλά μπορείς πάντα να πετάξεις τα χαρτιά, τους πελάτες ( don ‘ t ) και να επιστρέψεις αργότερα στο γραφείο, καθώς προλαβαίνεις να απολαύσεις σπιτικό φαγάκι, πριν την απογευματινή επιστροφή σου. Για τη φιγούρα σου, όμως στο τέλος της ημέρας, παρακαλώ βλέπε συνάδελφο ως άνω. Λυπάμαι αλλά ναι δεν αλλάζει η όψη. Ζόμπι και για σένα!
γ) Υποθέσεις – πελάτες:
Γενικά, οι πελάτες – υποθέσεις, είναι καλό να υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε δικηγορικό γραφείο . Ειδικώς, η διαφοροποίηση υπάρχει στο είδος αυτών πλην του πελάτη – συγγενή- φίλου, ο οποίος βρίσκεται παντού.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, καλείσαι να ανταπεξέλθεις φυσικά σε πληθώρα διαφορετικών υποθέσεων, όμως έχεις και τα τυχερά σου, καθώς όλο και κάποιος celebrity θα εμφανιστεί χρήζοντας υπερασπίσεως, αλλά και να μην εμφανισθεί κακό δικό του. Παράλληλα, και ενώ συζητάς ή παρακολουθείς κάποια υπόθεση, μπορεί να εμφανισθεί πάλι κάποιος διάσημος και εσύ θα στείλεις όλο χάρη μήνυμα ‘’μάντεψε ποιον/α έχω απέναντι’’ ή ακόμα και φωτογραφία στην οποία αχνοφαίνεται. Στη δεύτερη περίπτωση, προσπάθησε να υπάρχει μια Α διακριτικότητα.. Επιπλέον, θα γίνεις και εσύ διάσημος καθώς στις μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες καλύπτονται τηλεοπτικά, επειδή ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη και στατιστικά είναι περισσότερες στις μεγαλύτερες πόλεις, θα φανείς και καλά τυχαία, όπισθεν των διαδίκων, με χάρη και πάλι. Οι γνωστοί σου είναι περήφανοι για σένα.
Στην επαρχία ως αντίπερα όχθη, ο πελάτης θα είναι τις περισσότερες φορές πλην των νομικών προσώπων, ο κύριος Βασίλης, η κυρία Χαρά και σπανίως κάποιος ‘’τοπικός’’ wannabe celebrity, που δεν αντιλέγω καλώς να έρθουν και αυτοί και όλη η οικογένεια τους. Oι υποθέσεις που θα αντιμετωπίσεις ανάγονται στην πλειοψηφία τους σε θέματα κυριότητας, νομής, χρησικτησίας…και αυτό γιατί ο κυρ Θάνος ( όχι δεν πέθανε παραπονεμένος, ζει και βασιλεύει), έβαλε τα αθώα τα ζωάκια να βοσκήσουν στο διπλανό κτήμα και αυτά κατέστρεψαν την περιουσία του ιδιοκτήτη, είτε ο Γιώργος ( ξέρεις αυτός που είναι πονηρός ) καταπάτησε το Χ οικόπεδο ή ο παππούς του τάδε μεταβίβασε ‘’προφορικά’’ στην κορασίδα το πολυπόθητο ακίνητο και αυτή έχτισε μια βίλα από εδώ μέχρι τον ήλιο…Φυσικά και δεν τις κατακρίνουμε, αλίμονο δουλίτσα να υπάρχει. Έπειτα, στη δική σου περίπτωση, οι μεγάλες υποθέσεις που καλύπτονται τηλεοπτικά, αναλογικά και λόγω πληθυσμού είναι λιγότερες αλλά όταν λαμβάνουν χώρο, θα πάρεις τους πάντες τηλέφωνο και θα σταθείς μπροστά από τις κάμερες και σε ασφαλή πάντα απόσταση χαιρετώντας ή με σημείωμα‘’Μαμά στείλε λεφτά’’. Αν είσαι και ο πληρεξούσιος σε συγχαίρουμε διπλά.
δ) Αντιδικίες:
Στην επαρχία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους καλώς ή κακώς. Υπάρχει ένα πιο φιλικό κλίμα, μια συναδελφοσύνη βρε παιδάκι μου ένα τσακ παραπάνω ή τουλάχιστον αυτό θέλουμε να πιστεύουμε. Στις αντιδικίες λοιπόν, ο συνάδελφος θα είναι φίλος, κουμπάρος, γνωστός, πρώην ( no, noo, nooo), οπότε οφείλετε και οι δύο να κρατήσετε ένα επίπεδο παραπάνω. Σίγουρα θα λογομαχήσεις, αλλά όλοι ξέρουμε πως βγαίνοντας από την αίθουσα, έχετε ήδη ξεχάσει την ακροαματική διαδικασία, κανονίζετε καφεδάκι ( αν είναι πρώην δε στο συνιστάμε ) και ο πελάτης μένει εκεί, με βλέμμα όλο απορία. Tip: περιμένετε να φύγουν οι διάδικοι - αντίδικοι για το Θεό!
Σε μια μεγάλη πόλη εν αντιθέσει, γνωρίζεις πως χάνεσαι μέσα στο πλήθος. Στις αντιδικίες που θα προκύψουν, σπάνια θα γνωρίζεις προσωπικά τον συνάδελφο, στην αντίπαλη πλευρά. Αυτό είναι μάλλον θετικό, καθώς θα μπορέσεις απροκάλυπτα, ανελέητα, εριστικά, υπερ του δέοντος τις περισσότερες φορές αλλά και με ύφος πάντα, να ‘’επιτεθείς’’ στους αντιδίκους εκτοξεύοντας στους εξεταζόμενους μάρτυρες ριπές ερωτήσεων με ύφος talk to the paw, γιατί δεν σε νοιάζει και τόσο τι γνώμη θα σχηματίσει ο συνάδελφος τον οποίο μπορεί και να μην συναντήσεις ξανά. Δεν το επιδοκιμάζουμε φυσικά και ίσως δεν χειρίζεσαι έτσι τις υποθέσεις σου, για αυτό αν σε πείσαμε για το αντίθετο Μ Η…
ε) Επιστημονικές εκδηλώσεις -μετεκπαίδευση:
Η φύση του επαγγέλματος τα απαιτεί. Κατά βάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, βρίσκονται κατά κόρον τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καθηγητές, οι πολιτικοί, οι οποίοι θα είναι και πιθανοί ομιλητές, για αυτό η διενέργεια εκδηλώσεων του κλάδου, αλλά και η προγραμμάτων μεταπτυχιακού/ διδακτορικού είναι ευκολότερη.
Όταν εργάζεσαι σε μικρότερη περιοχή, η επαφή σου με νομικές εκδηλώσεις, είναι περισσότερο περιορισμένη. Είθισται βέβαια και οι μικρότεροι πληθυσμιακά σύλλογοι, να διοργανώνουν ημερίδες κ.α. σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τις παλιές ( καλές και μη ) εποχές. Το ίδιο ισχύει και για την επιθυμία σου στη συνέχιση κάποιου μεταπτυχιακού προγράμματος. Συνήθως είναι μακριά του τόπου διαμονής σου, όμως μην ξεχνάς ότι θα έχεις πολύ πειστική δικαιολογία για να φύγεις από το γραφείο την οποία κανείς δεν θα αρνηθεί.’’ Έχω μάθημα στο ΠΜΣ/συνέδριο, θα επιστρέψω σε 2 βδομάδες, so loooong’’. Μην ξεχάσεις να κλείσεις τραπέζι σε κάποιο μουσικό σχήμα!
Αν έχεις επιλέξει τη βάση σου σε μεγάλη περιφέρεια, είσαι λίγο πιο ευνοημένος με τον συνάδελφο εξ επαρχίας σε αυτό τον τομέα. Μπορείς να συμμετάσχεις σε πολλά, πολλά συνέδρια, ημερίδες, επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά και στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης της επιλογής σου, ενώ παράλληλα, όσο εξοντωτικό και αν είναι, μπορείς να εργάζεσαι. Ξέρουμε ζόμπι και βαμπίρ θα είναι πιο εμφανίσιμα από εσάς. Ωστόσο γιατί μιλάω συνέχεια για ζόμπι και βαμπίρ;;;;Θα τρομάξω και αυτούς που ίσως θελήσουν να εισέλθουν στο επάγγελμα. Όχι παιδιά όλα καλά. Παντού λουλούδια και μελισσούλες και πράσινα λιβάδια.
(Υ.Γ. Ευχαριστώ τη φίλη μου Φλωρεντία Π. για τις συμβουλές )