powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Εγκαινιάζεται το ΚΕΠ Υγείας στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής 31-5-17

Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου, στις 19:00 το ΚΕΠ Υγείας στο δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική από τον δήμαρχο, Γεώργιο Ζουμπά, τον δήμαρχο Αμαρουσίου, τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., τον πρόεδρο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α. "ΦΡΟΝΤΙΔΑ". 
Το ΚΕΠ Υγείας έχει σκοπό να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών μας σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού
ελέγχου. Μέσα από τη δομή αυτή οι δημότες με βάση διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα θα ενημερώνονται σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο, και το οικογενειακό ιστορικό για τις προληπτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν.
Μέσα από ένα εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό ο κάθε δημότης, που συμμετέχει στο πρόγραμμα ενημερώνεται από υπαλλήλους του ΚΕΠ Υγείας για τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να επαναλάβει την προληπτική εξέταση.
Σκοπός της νέας αυτής δομής, είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας του δήμου. Το εκπαιδευμένο δημοτικό προσωπικό που στελεχώνει το ΚΕΠ Υγείας είναι σε θέση καθημερινά να παρέχει πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόληψης.
Το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Αριστοτέλη θα στεγάζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08.30-14.30.
Καλούνται  όλους τους Δημότες στα εγκαίνια, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού, την Τετάρτη 31 Μαίου και ώρα 19.00, σε μια συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης.

Γραφείο Επικοινωνίας & Δ. Σχέσεων

Δήμου Αριστοτέλη


dimosaristoteli.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ    

http://www.kepygeias.gr/


Mε βάση την 1183/8-3-2013 Απόφαση Ένταξης της πράξης «Δημιουργία και δικτύωση δημοτικών κέντρων πρόληψης υγείας (ΚΕΠ Υγείας) για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας (και την με αρ. πρωτ. 4797/24/10/2013 απόφαση τροποποίησης αυτής) έχει ξεκινήσει ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας σε 14 δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΙΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΕΔΔΥΠΠΥ) για την πράξη που αφορά τα ΚΕΠ υγείας (κωδ. Πράξης 431034).
Πέρα από τους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν ενταχθεί και αρκετοί νέοι Δήμοι που υποστηρίζονται από την Κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας και επωφελούνται της τεχνογνωσίας που έχει παραχθεί κατά την διάρκεια του προγράμματος.
Διαγνωστικά πρωτόκολλα, Οδηγός και Εγχειρίδιο Λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας, Ημερίδες, Εκπαιδευτικά προγράμματα για το Προσωπικό καθώς και Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι στην διάθεση του κάθε Δήμου που εκφράζει την επιθυμία του να δημιουργήσει ΚΕΠ Υγείας.
Το ΚΕΠ Υγείας φιλοδοξεί να είναι ένας ολοκληρωμένος Δημοτικός Φορέας για τη Προληπτική Ιατρική και τη Προαγωγή της Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
  1. Προληπτική Ιατρική: Τα ΚΕΠ Υγείας θα συντονίζουν για τους υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος συντονίζεται ο ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.Μέσα στα KΕΠ θα δημιουργηθεί η Κάρτα Υγείας και Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που ανιχνευθούν με πιθανό πρόβλημα υγείας, θα παραπέμπονται στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.
  2. Προαγωγή Υγείας: Ενημέρωση των πολιτών σε θέματα α) Σχολικού Εκφοβισμού και Ασφαλούς Διαδικτύου), β) Έλεγχο Καρδιαγγειακού Κίνδυνου γ) Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας.Οι Δήμοι – μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας που έχουν πάρει απόφαση για δημιουργία ΚΕΠ Υγείας στα όρια τους είναι οι Δήμοι Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου, Π. Φαλήρου, Λαυρίου, Ηρακλείου Αττικής, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Μεταμόρφωσης, Μαραθώνα, Πυλαίας-Χορτιάτη και Λαγκαδά. Επίσης αρκετοί Δήμοι έχουν μπει στην διαδικασία ολοκλήρωσης και πιστοποίησης από την κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας (Δήμοι Καλλιθέας, Μονεμβασιάς, Ωρωπού, Εύοσμου, Ιεράπετρας, Βόλου, Μήλου, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Ιωαννίνων κ.α.)
Για τους σκοπούς των ΚΕΠ Υγείας και για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση και λειτουργία τους προτείνονται οι ακόλουθες αρχικές ενέργειες:
  1. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας (Υπάρχει πρότυπη εισήγηση Δημάρχου προς το Δ.Σ. του Δήμου που αποστέλλεται συνημμένη)
  2. Ορισμός Δημοτικών Υπαλλήλων (1 ή 2 άτομα) για την στελέχωση των ΚΕΠ Υγείας.
  3. Εύρεση χώρου με εξοπλισμό (γραφείο τηλέφωνο, υπολογιστής, σύνδεση με διαδίκτυο, ταμπέλες) όπου θα στεγάζεται το ΚΕΠ Υγείας (προτιμότερο σε χώρο όπου είναι προσβάσιμος στον πολίτη).
  4. Εκπαίδευση του προσωπικού στην κεντρική δομή των ΚΕΠ Υγείας( Κηφισίας 108 Μαρούσι) πάνω στα παρακάτω θέματα.
    • Οδηγός λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας.
    • Εγχειρίδιο λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας.
    • Διαγνωστικά Πρωτόκολλα των Νοσημάτων παρέμβασης του Προγράμματος.
    • Δημιουργία Δικτύου Παροχών Ιατρών που έχουν έδρα το Δήμο.
    • Μεθοδολογία Προσέγγισης των δημοτών.
    • Εκμάθηση Διαδικτυακών Συστημάτων πρόγνωσης (πρόγνωση καρδιαγγειακού κινδύνου).
    • Εκμάθηση του Δικτύου Λειτουργίας των ΚΕΠ Υγείας.
  5. Χαρτογράφηση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου με τις οποίες θα υπάρξει συνεργασία μελλοντικά. Να δημιουργηθούν καταστάσεις με τις δομές του Δήμου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες.
  6. Σύνταξη καταλόγων ευπαθών ομάδων (απόρων, ανέργων κ.λπ.) από υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και να καταγράφουν τα κριτήρια (οικονομικά, κοινωνικά, κ.λπ.) που η εκάστοτε υπηρεσίες δημιούργησαν τις ανάλογες λίστες. Ενδεικτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:
    • Γραφείο κοινωνικής στήριξης – πρόνοια
    • Δημοτικό κοινωνικό πολυϊατρείο
    • ΚΑΠΗ
    • Γραφείο εξυπηρέτησης δημότη
    • Βιβλιάρια ανασφάλιστων πολιτών
    • Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
    • Πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»
    • Εκκλησίες – Ιερούς ναούς
  7. Καταγραφή των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται από τις διάφορες υπηρεσίες του δήμου, για την ενημέρωση και την καθοδήγηση του πολίτη. Επίσης, καταγραφή των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις υπηρεσίες, για να ενημερώνεται ο πολίτης και να απευθύνεται στις υπηρεσίες έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ενδεικτικές υπηρεσίες, είναι οι ακόλουθες:
    • Γραφείο κοινωνικής στήριξης – πρόνοια: Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών όπως δωρεάν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο, συνεργασία με το πολυϊατρείο για ιατρική περίθαλψη, συνεργασία με το κοινωνικό φαρμακείο για φαρμακευτική κάλυψη, κ.λπ.
    • Δικαιολογητικά για την έκδοση ή ανανέωση βιβλιάριο κοινωνικής προστασίας (πρόνοια)
    • Δικαιολογητικά για την κάρτα ανασφάλιστου πολίτη.
  8. Πρόγραμμα αγωγής, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα υγείας.
    Θα χρειαστεί να γίνουν λίστες με τα στοιχεία επικοινωνίας φορέων που θα βοηθήσουν στην προαγωγή θεμάτων υγείας. Οι λίστες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή  ενημερωτικού υλικού με θέματα υγείας και πρόληψης, για διαφήμιση και οργάνωση ημερίδων, καθώς και για άλλους τρόπους ενημέρωσης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    • Λίστες με επικοινωνιακά στοιχειά διευθυνόντων δημόσιων σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια)
    • Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων,
    • Γενικά σύλλογοι (αθλητικοί, πολιτιστικοί, κ.α.),
    • Ιατρικοί συντάκτες τοπικού τύπου – για μελλοντική αποστολή δελτίου τύπου,
    • Τοπικές μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα υγείας
  9. Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης (Προσυμπτωματικός έλεγχος – Προληπτική ιατρική).
    Θα παρέχουμε στους πολίτες λίστες με παρόχους, στους οποίους θα μπορούν να απευθυνθούν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης 7 απειλητικών νοσημάτων (καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος τραχήλου της μήτρας, καρκίνος μαστού, καρκίνος προστάτη, κακοήθης μελάνωμα, καρδιαγγειακός κίνδυνος και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής). Θα είναι όμως χρήσιμο για τους πολίτες να τους δίνονται και στοιχεία επικοινωνίας από τα νοσοκομεία που προσφέρουν τις ανάλογες εξετάσεις, καθώς και οργανώσεις στήριξης ασθενών και των οικογενειών. Θα πρέπει επομένως να καταγράφουν τα ακόλουθα:

    • Λίστες δημόσιων νοσοκομείων, ΠΕΔΥ & ιδιωτικών κλινικών που προσφέρουν όλες ή ορισμένες από τις απαιτούμενες εξετάσεις.
    • Λίστες με μη κυβερνητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στήριξης ασθενών και των οικογενειών που παρέχουν εξετάσεις
    • Λίστες παρόχων υγείας (ιδιώτες ιατροί, ιδιωτικά εργαστήρια κλπ)
  10. Διοργάνωση εγκαινίων, ημερίδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με την κεντρική Δομή των ΚΕΠ Υγείας.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πρέπει να παράγονται:
Α) Δελτία τύπου (με φωτογραφίες)

Β) Αφίσες
Γ) Προσκλήσεις
Ε) Προγράμματα Δράσης
ΣΤ) Φυλλάδια

Τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας θα αναλάβουν με την βοήθεια των δόμων του Δήμου την καλύτερη επικοινωνία των εκδηλώσεων.
Για την διευκόλυνση του έργου σας, θα σας στείλουμε τα ακόλουθα


  1. Τα λογότυπα του φορέα και του ΕΣΠΑ – τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στην επίσημη αλληλογραφία μας, έντυπη και ηλεκτρονική.
  2. Ενιαίος κανονισμός παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ
  3. Ασφάλιση ανέργων Ι.Κ.Α
  4. Δικαιώματα ανέργων στην ασφάλιση
  5. Οφειλέτες του ΟΑΕΕ
  6. Φόρμα επικοινωνίας
  7. ΦΕΚ 1465/2014 – Δωρεάν νοσηλεία & φάρμακα ανασφάλιστων πολιτών
  8. ΦΕΚ Β 1747/16-30.11.2006