powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Λάζαρος Λαζάρου για την παρακαμπτήρια οδό της Αρναίας.

Σε ότι αφορά την παρακαμπτήρια οδό της Αρναίας και ειδικότερα τον κόμβο Παλαιοχωριου, υπάρχουν κάποιες γενικές παραδοχές...Είναι αλήθεια ότι ο κόμβος κατασκευαστηκε όπως ακριβώς προβλεπόταν στη Μελέτη. 
 Είναι, επίσης αλήθεια ότι η σήμανση είναι σωστή και επαρκής. Τέλος, είναι αλήθεια ότι τα οποία ατυχήματα, αλλά και το χθεσινό τραγικότατο δυστύχημα, προκλήθηκαν από παραβίαση του Κ.Ο.Κ. και της παρούσας
σήμανσης... Αλλά... Υπάρχει ένα μεγάλο ''αλλά'' που προκύπτει από δύο παραμέτρους.
 Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με τον ''φόρτο'' κυκλοφορίας που υφίσταται ο συγκεκριμένος κόμβος, ''δεχομενος'' το σύνολο των οχημάτων,από και προς Μεγάλη Παναγία, αλλά και από και προς Νεοχωρι ( αν βέβαια η εξόρυξη ξεκινούσε από την Μπιαβιτσα και όχι τις Σκουριές, θα κατασκευαζόταν το σύνολο της παράκαμψης, μέχρι το Νεοχώρι...).
 Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την έλλειψη πρόβλεψης και ενσυναίσθησης, εκ μέρους των Μελετητών. Ενώ δηλαδή λειτούργησαν τυπικά σωστά, δεν ήρθαν στη θέση του οδηγού που πολλές φορές λειτουργεί με βάση τη συνήθεια και την μη επεξεργασμένη σκέψη. 
Έτσι λοιπόν, ο οδηγός που ξεκινάει από την περιοχή του Αγίου Χριστόφορου , μετά από μια μεγάλη κατάβαση, βρίσκει μπροστά του τον πρώτο κόμβο (Αρναίας) στον οποίο έχει προτεραιότητα, μια και διασταυρώνεται με Δημοτικό ( πρώην Νομαρχιακό) δίκτυο. Μετά όμως την στροφή προς τα Εβραϊκά Λιβάδια, φτάνει, με αρκετή ταχύτητα,στον κόμβο του Παλαιοχωρίου όπου διασταυρώνεται με Εθνικό δίκτυο,οπότε θα πρέπει να παραχωρήσει προτεραιότητα. 
 Δύσκολο σταυρόλεξο που απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, εγρήγορση και προσοχή...Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους οδηγούς που έρχονται από την πλευρά της Μεγάλης Παναγίας...Βέβαια δεν ξέρω αν η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτλων θα λύσει το πρόβλημα. Πιθανότατα θα το περιορίσει. Δεν είμαι ειδικός...Αυτό που ξέρω είναι ότι οι υπόλοιπες λύσεις ( κόμβος κυκλικής πορείας ή ανισοπεδος κόμβος) που φαίνονται ιδανικές, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθουν πριν περάσουν κάποια ( αρκετά) χρόνια. Και αυτό γιατί, πλην του χρόνου μελέτης, αλλά και του κόστους κατασκευής ( ειδικά στην περίπτωση του ανισοπεδου), δεν επαρκεί και η έκταση της απολλωτριωμενης ζώνης,οπότε θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικες απολλωτριώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρήμα,αλλά και,κυρίως,σε χρόνο...Τέλος,θα επανέλθω στο θέμα της παράκαμψης μετά από 40 περίπου ημέρες. Όταν θα ''στεγνωσει'' το αίμα στην άσφαλτο και θα λυτρωθούν οι Ψυχές των δύο αδικοχαμένων γυναικών..
Λάζαρος Λαζάρου
τ.Δήμαρχος Αρναίας