powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Κοινωνικό μέρισμα αιτήσεις των δικαιούχων

Nέα ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr
Ψηφίστηκε στη Βουλή το κοινωνικό μέρισμα και εντός των επόμενων ημερών, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση για να λάβουν το ποσό που δικαιούνται.
Ήδη στο taxisnet έχει διαμορφωθεί μια ειδική φόρμα για το Κοινωνικό Μέρισμα όπου υπάρχουν πολλά από τα στοιχεία προσυμπληρωμένα και οι δικαιούχοι θα κληθούν να συμπληρώσουν μόνο τα πεδία που θα
τους ζητούνται.

Με έξι βήματα θα μπορούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να κάνουν την σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr η οποία αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα.

Με βάση τις διευκρινήσεις που έδωσαν οι αναπληρωτής υπουργός αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου και ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας τα βήματα για την αίτηση είναι τα εξής :
Το πρώτο βήμα είναι η εισαγωγή στο σύστημα. Ο δικαιούχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αναγνώρισης του TAXISnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Αν το ΑΜΚΑ δεν αναγνωριστεί επειδή είναι λάθος, θα πρέπει ο δικαιούχος να διορθώσει τον αριθμό
Το δεύτερο βήμα είναι η συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων του δικαιούχου. Σε μια φόρμα θα πρέπει να αναγραφούν:
  • Τα οικονομικά στοιχεία με βάση την δήλωση που έγινε για τα εισοδήματα του 2016 με βάση το έντυπο Ε1 στο Taxis .Ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας διευκρίνισε σήμερα ότι για το υπολογισμό του εισοδήματος θα τηρηθούν τα κριτήρια του ΥΠΟΙΚ . Με άλλα λόγια αν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό με βάση τα κριτήρια διαβίωσης. Αν το τεκμαρτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό ο ενδιαφερόμενος θα κριθεί με το τεκμαρτό
  • Τα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτά αναγράφονται στο Ε9.
  • Ο αριθμός των ατόμων του νοικοκυριού και των φιλοξενούμενων από το έντυπο Α21 που αναγράφεται η οικογενειακή κατάσταση. Τούτο διότι θα πρέπει να ελεγχθεί το κριτήριο του αριθμού των συνοικούντων με οποιοδήποτε τρόπο με τον ενδιαφερόμενο ώστε να καθοριστεί και το ύψος του μερίσματος. Θα επιβεβαιώνεται επίσης το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας για μια πενταετία στην Ελλάδα και η ασφάλιση κατ ελάχιστο για ένα μήνα μέσα στην τελευταία 10ετία για τον ενδιαφερόμενο.
  •  Στο ίδιο πεδίο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία επικοινωνίας . Απαραίτητα θα είναι ένας αριθμός κινητού τηλέφωνο ένα λογαριασμό e-mail ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τον υπουργείο εργασίας που είναι ο φορέας διανομή του μερίσματος. Σε περιπτώσεις υπερηλίκων μπορεί να δηλωθούν στοιχεία κάποιου συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου.
Το τρίτο βήμα είναι η δήλωση ενός τραπεζικού λογαριασμού με την μορφή IBAN. Για να εξασφαλιστεί το ακατάσχετο και αφορολόγητο του μερίσματος προτιμότερο είναι να δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. Έτσι θα αποφευχθούν περιπτώσεις στις οποίες ο δικαιούχος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ο λογαριασμός να δεσμευτεί και να γίνει εξαίρεση για το κοινωνικό μέρισμα εκ των υστέρων και αφού ο δικαιούχος ταλαιπωρηθεί αρκετά για να αποδείξει ότι το ποσό που μπήκε στον λογαριασμό του είναι ακατάσχετο.
Το τέταρτο βήμα είναι η δήλωση των φιλοξενούμενων - συνοικούντων με τον δικαιούχων του μερίσματος. Αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι από το δικαιούχο θα πρέπει και οι ίδιοι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ίδια διαδικασία (κωδικοί ΤAXIS ΑΜΚΑ) και να δώσουν την συγκατάθεση τους για να αντληθούν τα δικά τους περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο δικαιούχος του μερίσματος είναι όντως δικαιούχος καθώς για την καταβολή του θα πρέπει να αθροιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και των φιλοξενούμενων ενηλίκων και να εξεταστεί αν είναι συμβατός με τα κριτήρια καταβολής κοινωνικού μερίσματος.
Στο πέμπτο βήμα το σύστημα απαντά αν ο ενδιαφερόμενος είναι συμβατός με τα κριτήρια που έχουν οριστεί και αν θα πάρει ή όχι κοινωνικό μέρισμα.
Το έκτο βήμα είναι το πιο απλό αλλά και το πιο απαραίτητο από όλα. Αν τελικά ο ενδιαφερόμενος πληρεί τα κριτήρια θα πρέπει να κάνει αποδοχή του κοινωνικού μερίσματος ώστε να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό του. Αν κάποιος δεν αποδεχθεί το μέρισμα ακόμη και αν πληρεί τα κριτήρια δεν θα το πάρει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν και να κάνουν σύντομα τις αιτήσεις τους. Τούτο διότι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου . Συνεπώς για το κοινωνικό μέρισμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης.
Τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα αποδίδονται άμεσα με την αποδοχή των αιτήσεων από το σύστημα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξήγησε στην εκπομπή τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
«Μπαίνεις με τον ΑΜΚΑ μέσα για να δηλώσεις το κινητό σου, το email σου και το ΙΒΑΝ. Έρχονται όλα προσυμπληρωμένα μπροστά σου, φορολογική δήλωση του 2016. Το Α21 αναφέρει το φορολογητέο σου εισόδημα. Όχι να υπολογίσεις τεκμαρτό. Είναι αυτόματο το σύστημα. Εάν έχεις φιλοξενούμενους, πρέπει κάθε φιλοξενούμενος να μπει στην ίδια πλατφόρμα και να δηλώσει το φορολογητέο του εισόδημα. Προστίθενται όλα τα φορολογητέα εισοδήματα και βγαίνει το μέρισμα που θα πάρει το νοικοκυριό».

Κοινωνικό μέρισμα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι




Κοινωνικό μέρισμα «ασανσέρ» ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού θα διανείμει η κυβέρνηση στα μέσα του Δεκεμβρίου.



Η οροφή του εισοδηματικού ορίου ορίζεται για πολυμελή οικογένεια στα 27.000 ευρώ σύμφωνα τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν λίγο πριν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο χθες στη Βουλή. Το όριο καταθέσεων θα ξεκινά από 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος (πχ άγαμος χωρίς παιδιά), προσαυξανόμενο με κάποιον συντελεστή ανάλογα με τα τυχόν επιπλέον μέλη του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επικαλέστηκε η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου: -Ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9 μέχρι 13,5 χιλιάδες ευρώ θα λάβει 375 ευρώ

-Ενα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ.


Το κοινωνικό μέρισμα  δε θα πάρουν πολλά νοικοκυριά που για λίγα ευρώ υπερβαίνουν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (ανάμεσά τους και 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι) αλλά και όσοι βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

«Παγίδα» αποτελεί το  κριτήριο για την ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

Δεύτερη «παγίδα» αποτελεί το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος βάσει του οποίου θα διανεμηθεί το μέρισμα. Αν ληφθεί υπόψη και αυτό, τότε μειώνεται το ύψος του μερίσματος.

Όσον αφορά τους ανέργους, τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατομμυρίων που προήλθε κυρίως από την αύξηση των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα διανεμηθεί στους δικαιούχους σύμφωνα με τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

Το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
-τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα και
-τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι ή ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού όπως τα ανήλικα τέκνα και το ανδρόγυνο, προσαυξάνοντας κατά τι το ποσόν του επιδόματος, το οποίο θα υπολογίζεται ενιαία για όλους και όχι ξεχωριστά για τον άνεργο.


Περιουσιακά κριτήρια
Βάσει των νέων ρυθμίσεων, τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
- Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

- Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.

- Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.