powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Την ‹γλίτωσε› ! ο γύρος και το κεμπάπ ,οριακά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

Η εισηγούμενη απαγόρευση  δεν αφορoύσε  βεβαίως αυτό καθ’ αυτό το κεμπάμπ, αλλά το φωσφορικό άλας 
Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει ψήφισμα κατά της χρήσης φωσφορικών προσθέτων στο κατεψυγμένο κρέας, ανακουφίζοντας τους φόβους για ευρωπαϊκή απαγόρευση του κεμπάπ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, 373 ευρωβουλευτές τάχθηκαν
υπέρ του ψηφίσματος, μόλις τρεις ψήφοι λιγότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία. 
(σ.Υπέρ της απαγόρευσης ψήφισαν 373 ευρωβουλευτές, κατά ετάχθησαν 272 ενώ υπήρξαν και 30 αποχές, αλλά για να περάσει η απαγόρευση χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 376 ψήφων.

Τα φωσφορικά άλατα βοηθούν το κρέας να είναι ζουμερό καθώς και στο μαγείρεμα του. Ωστόσο, σε μερικές μελέτες αναγράφεται πιθανή σχέση μεταξύ των φωσφορικών στα τρόφιμα και των καρδιαγγειακών κινδύνων.
Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να νομιμοποιήσει τη χρήση της χημικής ουσίας στα κατεψυγμένα σουβλάκια- μια πρακτική ήδη διαδεδομένη στη βιομηχανία.
Ωστόσο, το Νοέμβριο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Κοινοβουλίου απέρριψε τη νομοθεσία, προκαλώντας ανησυχίες ότι η νομιμότητα της σημερινής παραγωγής κρέατος κεμπάπ, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.
Η επιτροπή εισήγαγε ένα επίσημο ψήφισμα για την ανατροπή της πρότασης κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα.
Μετά την ψηφοφορία, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κοινοβουλίου έγραψε στο twitter: «Σώσαμε το κεμπάπ σας. Παρακαλούμε».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Renate Sommer, είχε δηλώσει ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε στην «παύση της παραγωγής κεμπάπ» στην Ευρώπη.
Η σημερινή ψηφοφορία μπορεί προσωρινά να απομακρύνει τη κουβέντα από το κεμπάπ, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προγραμματίζει να επαναξιολογήσει τη χρήση φωσφορικών αλάτων ως πρόσθετο τροφίμων, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.


              

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ και το γύρο, αλλά έχει ερωτήματα για τη χρήση φωσφορικών αλάτων στο κρέας, διευκρίνισε  με δήλωσή της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, στον απόηχο έντονων αντιδράσεων στην ΕΕ, και βέβαια στη χώρα μας. 



Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόταση να επιτραπούν τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας κεμπάπ. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ή αγγειακή νόσο» σημειώνει η αξιωματούχος. 

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζει η κ. Βαν Ντεν Μπρέκε, αυτά τα πρόσθετα στην παρούσα φάση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρέατος κεμπάπ. 

«Πριν δώσουν το πράσινο φως για να επιτραπούν τα φωσφορικά πρόσθετα στα κεμπάπ - κάτι που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας αποφάσισαν να αναμένουν τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας μελέτης της ΕΕ σχετικά με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προσθέτων. Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια» αναφέρει, και προσθέτει: 

«Αν εγκριθεί (η απόφαση), αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην τρέχουσα κατάσταση - που είναι ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Παρασκευή κρέατος κεμπάπ».