powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Νόμπελ Φυσικής 2014 για τους εφευρέτες του μπλε LED

Εβδομάδα απονομών για τα φετινά βραβεία Νόμπελ και, ήταν η σειρά του Νόμπελ Φυσικής, το οποίο απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για την εφεύρεση του μπλε LED.
 Πρόκειται για τους Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και Shuji Nakamura που ανέπτυξαν, στις αρχές του 1990, τη γαλάζια δίοδο εκπομπής φωτός, η οποία έχει συντελέσει στην ανάπτυξη λαμπτήρων που προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Οι νέοι κάτοχοι του Νόμπελ Φυσικής θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων(περί τις 890.000 ευρώ)
Τα μπλε LED, συμπληρώνοντας την παλέτα των LED (μετά το κόκκινο και το πράσινo αποτελούσαν, για πολλά χρόνια, πρόκληση για τους επιστήμονες και, με την εφεύρεσή τους, επέτρεψαν τη δημιουργία μίας νέας γενιάς πηγών με λευκό φωτισμό LED, που προσφέρουν αυξημένη ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με τους "κλασικούς" λαμπτήρες πυρακτώσεως.
"Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως φώτισαν τον 20 αιώνα" γράφει η Βασιλική Ακαδημία
Επιστημών της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: "ο 21ος πρώτος θα φωτιστεί από τους λαμπτήρες LED".
Η Ακαδημία σημειώνει επίσης ότι οι χαμηλές ενεργειακές ανάγκες των φώτων LED που μπορούν να στηριχθούν με «φθηνή τοπική ηλιακή ενέργεια», «δίνουν υποσχέσεις» για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής πάνω από 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, που δεν έχουν πρόσβαση στα κανονικά ηλεκτρικά δίκτυα.


 Οι ανακοινώσεις της Ακαδημίας ξεκίνησαν προχθες με το Νόμπελ Ιατρικής, ενώ ακολουθούν η ανακοίνωση του Νόμπελ Χημείας, και την Πέμπτη του Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών τη Δευτέρα.
Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου.