powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Δήμος Ν. Προποντίδας για τις γεωτρήσεις

Οι ιδιοκτήτες και χρήστες σημείων υδροληψίας, (πχ πηγαδιών, γεωτρήσεων κλπ) ενεργών και μη, τα οποία είτε
α) αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από την 20/12/2005, ανεξαρτήτως αν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι, 
β) δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια
υποχρεούνται, να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου, για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας.  Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης 31 Δεκεμβρίου 2014.
Υποχρεωτική κατάθεση αίτησης κάθε ενδιαφερόμενου, για την
χορήγηση άδειας χρήσης νερού  για τα ενεργά σημεία υδροληψίας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης 30 Απριλίου 2015.
Προϋπόθεση εξέτασης του αιτήματος αποτελεί η εγγραφή στο ΕΜΣΥ.
Η εκπρόθεσμη υποβολή των ανωτέρω αιτήσεων επισύρει τις κυρώσεις που αναφέρονται στα άρθρα 13 (ε) και 17(3) της ΚΥΑ οικ.146896/2014.
www.nea-propontida.gr
@sn . Συγκεκριμένα, για τα αδήλωτα σημεία υδροληψίας στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων δεν θα εκδοθεί άδεια λειτουργίας τους ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυθαίρετη χρήση.
Οσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν τα σημεία υδροληψίας θα υποχρεωθούν να εκδώσουν εκ νέου άδεια λειτουργίας της γεώτρησης ή του πηγαδιού τους, αντιμετωπίζοντας από τις αρχές του 2015 νέους κανόνες τιμολόγησης του αρδευτικού νερού, με υποχρεωτική τοποθέτηση μετρητή και υψηλά τιμολόγια ογκοχρέωσης, που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων στα ύψη. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν αυστηροί περιορισμοί στις διατιθέμενες ποσότητες νερού ανά σημείο υδροληψίας.
Οσοι λοιπόν δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις μέχρι και το τέλος του έτους θα πληρώσουν από τη νέα χρονιά το πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης και θα αντιμετωπίσουν το «λουκέτο». Οι παράνομες γεωτρήσεις θα αντιμετωπίζονται κατά τη δήλωσή τους ως νέες υδροληψίες, έπειτα από την καταβολή προστίμου.
Για τον εντοπισμό των παράνομων γεωτρήσεων θα κινηθεί παράλληλα επιχείρηση καταγραφής τους με επιτόπιες έρευνες σε αγροτικές περιοχές της χώρας από κλιμάκια υπαλλήλων του ΙΓΜΕ, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια διαφυγής για τους ενδιαφερομένους. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αιτήσεις για άδεια θα κατατίθενται στους δήμους και θα εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ολοι όσοι λαμβάνουν άδεια θα πρέπει να τοποθετήσουν στη γεώτρηση μετρητή ή υδρόμετρο και να εφαρμόσουν νέους κανόνες υδροληψίας. Τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.