Καταργείται η έκδοση αυτοκόλλητου λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων
H πρώτη απόφαση θεσμικής και πολιτικής βαρύτητας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, για τον τουρισμό, αφορά στον «ξαφνικό θάνατο» της διαδικασίας έκδοσης και χορήγησης Σήματος Νόμιμης Λειτουργίας, του γνωστού μας αυτοκόλλητου.
Με απόφαση που υπογράφει η αν. Υπουργός Ε. Κουντουρά και που μόλις δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καταργείται η προηγούμενη εφαρμοστική υπουργική απόφαση (υπ’ αριθ. 27283/29−12−14 Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 3684 – δηλαδή καταργείται η απόφαση βάσει της οποίας προσδιορίζονταν οι διαδικασίες και οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας – ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε δεύτερο χρόνο, θα καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση και η σχετική διάταξη που είχε ψηφιστεί πέρυσι και ισχύει με τον Ν. 4276.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει αυτό το διάστημα, το πρώτο σχετικό «στίγμα» της κυβέρνησης για την κατάργηση του μέτρου του αυτοκόλλητου σήματος, είχε εκφραστεί από τον ίδιο τον υπουργό, Γ. Σταθάκη, σε συνάντηση με τουριστικούς παράγοντες, ως πρόθεση που εξετάζεται. Το επιχείρημα που είχε αναφερθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πάντα, είχε να κάνει με την αντίληψη περί αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης...
Στην πορεία, βέβαια, μάθαμε ότι η «πρόθεση» μετεξελίχθηκε σε απόφαση που μεταβιβάστηκε στην κα Κουντουρά για το διαδικαστικό μέρος, με τη σχετική απόφασή της να έχει υπογραφεί στις 8 Μαΐου.
Στο μεσοδιάστημα, όμως και προς της υπογραφής της 8ης Μαΐου, οι φορείς που ήταν επιφορτισμένοι με την υλοποίηση του μέτρου είχαν ολοκληρώσει την προετοιμασία (απαιτείται και ειδικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός) και ήδη, έχουν εκδοθεί και χορηγηθεί αυτοκόλλητα σήματα σε αρκετές επιχειρήσεις καταλυμάτων, ειδικά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Βασική φιλοσοφία αυτού του μέτρου ήταν να δημιουργηθεί ένας πρόσθετος και αποτελεσματικός μηχανισμός εντοπισμού και απομόνωσης των παράνομων καταλυμάτων – η δραστηριότητα των οποίων έχει ξεφύγει πια παντελώς – και τα οποία, στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, θα μπορούσαν να ελέγχουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έθιξε διάφορα συμφέροντα και διάφορους στα πέριξ αυτών που, τελικά, κατάφεραν να την τορπιλίσουν.
Άλλοι την αποδίδουν απλώς στη γενικότερη δημοσιοκεντρική προσέγγιση που προωθεί η κυβέρνηση σε αρκετούς τομείς, σκοπεύοντας να περιορίσει τις «πρωτοβουλίες» του ιδιωτικού τομέα.
Όπως και να’ χει, η κίνηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη αναστάτωση αλλά και ζημιά, όσο δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο και μία συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική πάταξης των παράνομων καταλυμάτων από πλευράς Πολιτείας.
Προβληματισμός επικρατεί και στο ζήτημα της πιστοποίησης των καταλυμάτων για κατάταξη, όπου παρατηρείται μία "δυστοκία", αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε άλλη στιγμή.