powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας αφαιρούσαν εξωλέμβιες μηχανές από σκάφη στη Χαλκιδική και Λάρισα

ΕΛ.ΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη και μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Νέων Μουδανιών, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας αφαιρούσαν συστηματικά εξωλέμβιες μηχανές από σκάφη, σε παραλιακές περιοχές της
Χαλκιδικής και της Λάρισας.
Πρόκειται για τετραμελή εγκληματική ομάδα, που αποτελούνταν από άντρες υπηκόους Ρουμανίας, ηλικίας 25, 27, 45 και 46 ετών, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, έχοντας διακριτούς ρόλους και δρώντας τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο, ενώθηκαν με σκοπό την συστηματική διάπραξη κλοπών εξωλέμβιων μηχανών, από χώρους στάθμευσης ή επισκευής σκαφών, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους .
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αφού εντόπιζαν τα σημεία που υπήρχαν σταθμευμένα σκάφη, πραγματοποιούσαν ολιγοήμερη κατόπτευση του χώρου και δρώντας κυρίως τις βραδινές ώρες, αφαιρούσαν τις μηχανές καθώς και άλλα εξαρτήματα των σκαφών, τα οποία στη συνέχεια μεταφόρτωναν σε οχήματα.
Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο είχαν διαπράξει συνολικά 20 κλοπές εξωλέμβιων μηχανών από παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής και της Λάρισας. Συγκεκριμένα:
  • Το βράδυ της 30 Απριλίου προς 1 Μαΐου από την Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, αφαίρεσαν 8 εξωλέμβιες μηχανές από ισάριθμα σκάφη, καθώς και 3 συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού ( GPS ) και 3 βαθύμετρα.
  • Το χρονικό διάστημα από 18 έως 22 Απριλίου, από χώρο στάθμευσης σκαφών στον Αγιόκαμπο Λάρισας, αφαίρεσαν από 5 σκάφη συνολικά 7 εξωλέμβιες μηχανές, ενώ επίσης αφαίρεσαν και το σύστημα καταγραφής εικόνας, που υπήρχε εγκατεστημένο στον χώρο.
  • Το βράδυ της 8 προς 9 Μαΐου, αφού παραβίασαν περιφραγμένο χώρο στάθμευσης σκαφών στο Πόρτο Κουφό στην Χαλκιδική, αφαίρεσαν 4 εξωλέμβιες μηχανές από ισάριθμα σκάφη, καθώς και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα των σκαφών. Επίσης παραβίασαν τροχόσπιτο που υπήρχε στον χώρο, από όπου αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και διάφορα άλλα αντικείμενα.
  • Από παραλιακή περιοχή της Λάρισας αφαίρεσαν τον Απρίλιο μία εξωλέμβια μηχανή μεγάλης ιπποδύναμης από σταθμευμένο σκάφος.
Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κλοπιμαίων αγγίζει τις 140.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τις εξωλέμβιες μηχανές που αφαιρούσαν, τις μετέφεραν με οχήματα στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια αγοράς.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών εντοπίστηκαν τα μέλη της οργάνωσης στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, να επιβαίνουν σε τρία οχήματα, τα οποία και κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς.

Στην κατοχή τους εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, όπου προέκυψε ότι το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να δηλητηριάσουν σκύλους – φρουρούς των χώρων στάθμευσης των σκαφών.
Επίσης κατασχέθηκαν κενά τιμολόγια αγοράς, ένα αντίγραφο από πιστοποιητικό προδιαγραφών εξωλέμβιου κινητήρα, ένας μεγάλος κόφτης, 4 ζευγάρια γάντια εργασίας και 4 κινητά τηλέφωνα.
Τα 4 μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν σύμφωνα με την νομοθεσία περί αλλοδαπών, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, όπου και παρέπεμψε την υπόθεση στον κ. Ανακριτή.


Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.