powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Εγκύκλιος Κατρούγκαλου για τους επίορκους: Τι προβλέπει για την αυτοδίκαιη αργία – Πότε και πώς ισχύει η αναστολή καθηκόντων

Εγκύκλιο μέσω της οποίας γίνεται λόγος για τα όσα ισχύουν για τους επίορκους υπαλλήλους έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Το θέμα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων με «βαριές κατηγορίες»,
ανάμεσα στους οποίους είναι και γιατροί, οι οποίοι όπως τονίζεται δεν επιστρέφουν στην εργασία τους
ακόμη κι αν δεν έχουν συσταθεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της αναστολής καθηκόντων.
Οπως τονίζεται η αυτοδίκαιη αργία λήγει αυτοδικαίως μετά από δεκαπέντε (15) ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή, στις 26/5/2016.
Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι μέσα στην ίδια προθεσμία ο οικείος Υπουργός, ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (αν δεν υπάρχει, τότε ο Πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και το αρμόδιο για το διορισμό όργανο στην περίπτωση των δημοτικών υπαλλήλων) μπορεί να αποφασίσει με αιτιολογημένη απόφασή του την αναστολή άσκησης των καθηκόντων για όσους από τους υπαλλήλους αυτούς υφίσταται σχετικός επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος, παραπέμποντάς τους με την ίδια απόφαση στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο για τη θέση τους ή μη σε δυνητική αργία.
Σε περίπτωση που δεν έχει συγκροτηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο για να αποφασίσει περί της θέσης σε δυνητική αργία των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία με τις προαναφερθείσες διατάξεις που καταργήθηκαν και συντρέχει, συνεπώς, περίπτωση ανωτέρας βίας, οι προθεσμίες της παραπάνω ρύθμισης παρατείνονται μέχρι τη συγκρότηση των συμβουλίων. Ανάλογα ισχύουν και σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας έγκαιρης συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων.
Όπως και να έχει, καταλήγει η εγκύκλιος «σε κάθε περίπτωση, η θέση του υπαλλήλου σε αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται με την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του αρμοδίου οργάνου. Μέχρι τότε ο υπάλληλος παραμένει σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων». Και καταλήγει τονίζοντας ότι τα παραπάνω θα περιληφθούν και σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ.