powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Δήμος Ν. Προποντίδας. Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν την προσβολή των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας

Το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) και η πεταλούδα των φοινίκων (Paysandisia archon) αποτελούν σοβαρά προβλήματα των φοινικοειδών. Είναι έντομα ξυλοφάγα και ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος επειδή ζουν και τρέφονται μέσα στον κορμό των φοινίκων και στις βάσεις
των φύλλων. Τα έντομα μεταναστεύουν και προσβάλλουν υγιείς φοίνικες όταν από την άνοιξη αρχίζει και ζεσταίνει ο καιρός.
Στη Χαλκιδική το κόκκινο σκαθάρι πρωτοεμφανίστηκε στην Κασσάνδρα, όπου δεν μπόρεσε να περιοριστεί και κατόπιν εξαπλώθηκε στο Δήμο μας, ενώ η πεταλούδα πρωτοεμφανίστηκε στη Σιθωνία από όπου ενδεχομένως ήδη να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Τα έντομα ήρθαν στην Ελλάδα, πολλά χρόνια πριν μέσω του εμπορίου φοινικοειδών που μεταφέρθηκαν για φύτευση στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Η προσβολή των φοινικόδεντρων δεν έχει καταστεί εφικτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πουθενά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Τα αίτια αυτού του φαινομένου σχετίζονται: α) με τη βιολογία του εντόμου (πολλές γενεές το έτος, γεννάνε βαθιά μέσα στο Φοίνικα) β) με το ότι η πληθώρα των φοινικόδεντρων βρίσκεται σε αστικές/κατοικημένες περιοχές, όπου η προσβολή τους με χρήση χημικών εντομοκτόνων είναι απαγορευτική και γ) το γεγονός ότι πολλοί από τους φοίνικες ανήκουν σε ιδιώτες, εντός περιφραγμένων χώρων, όπου δεν μπορεί να παρέμβει δημόσια υπηρεσία.
Το τελευταίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νομοθεσία υποχρεώνει την απομάκρυνση προσβεβλημένων δέντρων από αδειοδοτημένο συνεργείο, το κόστος του οποίου επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης του φοίνικα, έχει εκμηδενίσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας των φοινίκων.
Ο Δήμος μας κινούμενος προς την κατεύθυνση της άμεσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, από την προηγούμενη ακόμα διοίκηση του Δήμου φρόντισε να διανείμει 45.000 φυλλάδια μέσω των λογαριασμών νερού, που εκτύπωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, σε όλους τους κατοίκους του Δήμου, ενημερώνοντάς τους για το πρόβλημα και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, τόσο για την πρόληψη όσο και για την απομάκρυνση τυχόν προσβεβλημένων φοινίκων.
Παράλληλα έχουμε αδειοδοτήσει ειδικό συνεργείο με γεωπόνο, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, με σκοπό την απομάκρυνση των προσβεβλημένων φοινικόδεντρων και τον περιορισμό κατά το δυνατόν της επέκτασης της προσβολής. Έως τώρα έχει απομακρυνθεί η κορυφή δεκάδων φοινίκων που είχαν προσβληθεί και βρίσκονταν σε κοινόχρηστη έκταση. Η απομάκρυνση γίνεται σε δύο στάδια. Αρχικά απομακρύνεται η προσβεβλημένη κορυφή και σε δεύτερο στάδιο απομακρύνεται ο κορμός του φοίνικα που δεν έχει καμία σχέση με τη μετάδοση του εντόμου. Η βελτίωση της αισθητικής του τοπίου θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερη φάση στο μέλλον όπου και σχεδιάζουμε την φύτευση ενδημικών δέντρων στις περιοχές όπου προϋπήρχαν φοίνικες, που να ταιριάζουν με το τοπίο της κάθε περιοχής και τη χρήση που αυτή έχει από τους δημότες μας.
Στις 18 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο μας σύσκεψη με θέμα τις προσπάθειες για περιορισμό των προσβολών από το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων (Rhynchophorus ferrugineus). Η σύσκεψη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χαλκιδικής και σε αυτήν εξετάστηκαν τα ήδη εφαρμοζόμενα από το Δήμο μας μέτρα για τον έλεγχο του πληθυσμού του εντόμου.

Ο Δήμαρχος

Εμμανουήλ Καρράς