Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης θα καθίσουν 11 άτομα για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013, και για ρίψη μολότοφ, έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές Αγίου Όρους.
Στη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων, που προκλήθηκαν όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο, κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης.
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 8 μοναχοί της παλιάς αδελφότητας, ανάμεσα τους ο ηγούμενος Μεθόδιος, και τρεις λαϊκοί για σειρά αδικημάτων όπως εμπρησμός, πρόκληση έκρηξης, κατοχή εκρηκτικών, διατάραξη οικιακής ειρήνης, οπλοχρησία κ.α .
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται άλλοι 14 κατηγορούμενοι (οι 10 μοναχοί), καθώς δεν προέκυψαν εις βάρος τους ενδείξεις ενοχής. Μεταξύ αυτών και τέσσερις αστυνομικοί, αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος όταν μηνύθηκαν από τη νέα νόμιμη αδελφότητα για τους χειρισμούς στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Δηλαδή την αποτυχημένη προσπάθεια του δικαστικού επιμελητή να εκτελέσει δικαστική απόφαση εκκένωσης του κτηρίου, όπου ήταν ταμπουρωμένοι ζηλωτές μοναχοί και λαϊκοί, τον Ιούλιο 2013.
Οι τελευταίοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και κατάφεραν να ματαιώσουν την επέμβαση ενώ πρωτοφανείς εικόνες, για τα δεδομένα του Αγίου Όρους, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Ο δικαστικός επιμελητής ζήτησε τη συνδρομή εργατών και μίνι- μπουλντόζας που επιχείρησε να σπάσει την πόρτα , ως πολιορκητικός κριός. Το μηχάνημα απομακρύνθηκε όταν ένας ρασοφόρος εμφανίστηκε στο παράθυρο του αντιπροσωπείου και πέταξε μια αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ που κατέληξε στο έδαφος.
Εκτός από τους οκτώ μοναχούς, το δικαστικό συμβούλιο, με το ίδιο βούλευμα, αποφάσισε να καθίσουν στο εδώλιο του ΜΟΔ τρεις ιδιώτες που εμπλέκονται στα ίδια επεισόδια.
Η αποκοπή των ζηλωτών μοναχών -που απαρτίζουν την παλιά αδελφότητα- από τη μοναστική κοινωνία, εδώ και 40 χρόνια, απασχολεί την Ιερά Κοινότητα. Το 2002 ελήφθη απόφαση "απομάκρυνσης των κατεχόντων τη μονή" και επικυρώθηκε από το ΣτΕ, το 2005. Τότε, το Άγιον Όρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξαν και ανέθεσαν τη μονή σε νέα αδελφότητα ενώ ακολούθησαν επεισοδιακές καταστάσεις, δικαστικές και καταδικαστικές αποφάσεις για παράνομη κατάληψη του μοναστηριού και του παλιού αντιπροσωπείου.
πηγή
voria.gr
topontiki.gr