powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

«Κηδεύτηκε » οριστικά το σχέδιο για την παροχή δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους σημαντικούς δημόσιους χώρους

«Ενταφιάστηκε» οριστικά το σχέδιο για την παροχή δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους σημαντικούς δημόσιους χώρους συνάθροισης του κοινού, το οποίο είχε εξαγγείλει το 2013 ο τότε πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας, κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και σε συνέχεια σχετικών εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού, κ.
Χρήστου Σπίρτζη, καθώς το πρόγραμμα δεν θα προλάβαινε το ΕΣΠΑ, λόγω καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του κ. Χριστοδουλάκη, που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, ματαιώνεται οριστικά το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για το Έργο: «Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (wifi hotspots) στην Ελληνική Επικράτεια» και επιστρέφονται στις διαγωνιζόμενες εταιρίες οι εγγυητικές επιστολές τους.

Η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού επικαλείται έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, «το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη ματαίωσης του εν λόγω διαγωνισμού, καθόσον:

- Στις 31-10-2015 λήγει η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

- Ο χρόνος που απομένει για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία-Πλαίσιο με τους υποψήφιους αναδόχους, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και δεδομένου ότι προβλέπονται στη διακήρυξη διαδικασίες πρόσληψης εξωτερικού νομικού και τεχνικού συμβούλου, δεν επαρκεί ώστε να πραγματοποιηθούν εντός των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων όλα τα απαιτούμενα βήματα.

- Επιπλέον, η διακήρυξη δεν είχε προβλέψει κόστος για την παροχή ρεύματος, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία διαδικτύου στα 4.000 σημεία hot spots.

- Ο καταμερισμός των 4.000 σημείων hot spots σε lots, όπως προβλέπεται στη διακήρυξη μετά από συνεργασία με όλους τους ∆ήμους, για το που και πώς θα τοποθετηθούν, κρίνεται ανέφικτος στα δεδομένα χρονικά περιθώρια».

Η εξαγγελία του σχεδίου έγινε τον Νοέμβριο του 2013 από τον κ. Σαμαρά. «Ναυαρχίδα» της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2014 από τον τότε υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρώην ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαο Δασκαλάκη ήταν η δημιουργία 15.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε περίπου 4.000 δημόσιους χώρους με σημαντική συγκέντρωση του κοινού, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα προχωρούσε εγκατάσταση Wi-Fi σε 1.200 με 1.500 μέσα μαζικής μεταφοράς και στους 64 σταθμούς της ΣΤΑΣΥ, ενώ, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», θα προχωρούσε δράση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη δημιουργία σημείων δωρεάν παροχής wi-fi σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και νοσοκομεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα προχωρούσε και η ανάταξη 620 σημείων παροχής ασύρματου wi-fi που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια με πόρους από το Γ' ΚΠΣ σε διάφορους δήμους, αλλά λειτούργησαν ελάχιστα ή καθόλου.

Η απόφαση για τον διαγωνισμό ελήφθη τελικά τον Αύγουστο του 2014, πήρε μία αναβολή και τελικά τον Οκτώβρη του 2014 συγκροτήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων κι Επιτροπή Εξέτασης και Κρίσης των ∆ιοικητικών Ενστάσεων του διαγωνισμού.

Προσφορές υπέβαλαν η ένωση εταιριών ΙΝΤΡΑΚΟΜ TELECOM - GLOBO TECHNOLOGIES, ο ΟΤΕ, η ένωση εταιρειών ΤΕΛΕΣΤΩ - TELCOSERV, η κοινοπραξία COSMOS COMPUTERS - ∆ΥΝΑΜΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και το σχήμα ONEX - ZTE HELLAS, αν και η επιτροπή του διαγωνισμού απέρριψε τις τεχνικές προσφορές των δύο τελευταίων σχημάτων. Μάλιστα, η κοινοπραξία COSMOS - ∆ΥΝΑΜΙΚΗ προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης και δικαιώθηκ

Ωστόσο, οι κατοπινές εκλογές και η πολύμηνη διοικητική παράλυση του πρώην υπουργείου Υποδομών, το οποίο ενσωματώθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση κατάργησης του διαγωνισμού, διότι είχα χαθεί πια το «τρένο» του ΕΣΠΑ.  
το άρθρο www.tovima.gr