Αρχείο |
(@sn Διαρροές από το Φανάρι γιά νά μαλθακέψoυν τήν ἄποψη τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας πού ἔχει γιά τήν ἀγωνιστικότητα καί τό ἀσυμβίβαστον τῶν Ἐσφιγμενιτῶν ;)
Η νόμιμη αδελφότητα, που με επικεφαλής τον ηγούμενο Βαρθολομαίο έχει εγκατασταθεί στις Καρυές, υποστηρίζει ότι στο υπό κατάληψη μοναστήρι έχουν απομείνει μόλις 25 άτομα, κάποια από τα οποία έχουν ύποπτη δράση και παραβατική συμπεριφορά.
Με ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στο συμβάν που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες και σημειώνουν ότι ο άτυχος 32χρονος μπήκε παράνομα στο Άγιον Όρος από τα
χερσαία σύνορα.
Μέλη της αδελφότητας ζητούν από την πολιτεία να επαναφέρει την τάξη και την κανονικά και εκφράζουν φόβους για τους θησαυρούς του μοναστηριού, στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση εδώ και πολλά χρόνια.
«Έχουμε καταγγελίες ότι τα κελιά είναι σε κακή κατάσταση, όπως και το καθολικό, αλλά και όλοι οι χώροι. Δεν έχουμε ενημέρωση για τα σπουδαία θρησκευτικά κειμήλια που φυλάσσονται στο μουσείο, καθώς χωρίς κανέναν έλεγχο μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει στο μοναστήρι», λένε στο «Έθνος», μέλη της αδελφότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 32χρονος ήταν τακτικός επισκέπτης της Μονής Εσφιγμένου, ενώ τελευταία φορά πήρε διαμονητήριο την 25η Μαρτίου του 2011 και έκτοτε έμπαινε παράνομα, φέρεται μάλιστα να διατηρούσε στενές σχέσεις με τους μοναχούς και να βοηθούσε σε διάφορες εργασίες.
Οι συνθήκες της πτώσης του παραμένουν άγνωστες. Έκανε βουτιά θανάτου από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου και βρέθηκε αιμόφυρτος στο τσιμεντένιο δάπεδο της εισόδου στην βόρεια-θαλάσσια πύλη. Αμέσως κλήθηκε ένας Σέρβος γιατρός, που βρισκόταν για προσκύνημα στην παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η αστυνομία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν ξεψυχήσει ο 32χρονος είπε ότι έπεσε μόνος του από το παράθυρο και ότι επρόκειτο για ατύχημα.
Η σορός του μεταφέρθηκε με ταχύπλοο ιδιώτη στα Νέα Ρόδα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει νεκροψία και νεκροτομή.
«Το πιθανότερο είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της κατάληψης που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος, κ.λ.π.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της νόμιμης αδελφότητας.
Ο «πόλεμος» μεταξύ των «ζηλωτών» μοναχών που αρνούνται να μνημονεύσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και των «κατσουλιέρηδαν» που εγκαταστάθηκαν το 2005 στο περιβόλι της Παναγίας, περιλαμβάνει συλλήψεις, συγκρούσεις με ξύλα, πέτρες, σιδερολοστούς και βαριοπούλες, ακόμη και…μολότοφ.
Τον Ιούλιο του 2013 «ζηλωτές» μοναχοί που είχαν ταμπουρωθεί στο κονάκι της Μονής Εσφιγμένου στης Καρυές, πέταξαν μολότοφ στον δικαστικό επιμελητή και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν για να τους επιδώσει την κλήση για την εκκένωση του κτιρίου.
Η ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρονολογείται από το 1972, όταν ο τότε ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Αθανάσιος, σταμάτησε να μνημονεύει στον πατριάρχη Αθηναγόρα, ενοχλημένος από τα ανοίγματά του προς τη Δύση και διάκοψε κάθε επικοινωνία με τις άλλες μονές.
Αρχικά ακολούθησαν άλλες; 10 μονές, στη συνέχεια όμως επέστρεψαν στην κανονικότητα και αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Πατριαρχείο.
Τον Δεκέμβριο του 2002 με πατριαρχική πράξη οι «ζηλωτές» μοναχοί χαρακτηρίστηκαν ως «σχισματικοί» και αποφασίστηκε η απέλασή τους από το Άγιον Όρος, ενώ τον Οκτώβριο του 2004 η Ιερά Κοινότητα όρισε νέα διοίκηση στη Μονή με επικεφαλής τον μακαριστό αριμανδρίτη, Χρυσόστομο Κατσουλιέρη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ