powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Ξεπερνούν τα 430 εκατ. ευρώ οι τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική

Οι δημόσιες υποδομές υστερούν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις
Επενδυτικός «οργασμός» επικρατεί στη Χαλκιδική, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 430 εκατ. ευρώ και αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και στα τρία πόδια της
χερσονήσου.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει είτε επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε σχέδια που βρίσκονται στη φάση των μελετών-αδειοδοτήσεων, ενώ δεδομένο είναι πως η περάτωση όλων αυτών των ξενοδοχείων θα απαιτήσει τουλάχιστον ακόμη μία τριετία-τετραετία.
Οι πιο πολλές επενδύσεις έχουν προγραμματιστεί για να υλοποιηθούν στην Κασσάνδρα, κάποιες γίνονται στην προ του Άθω περιοχή και ελάχιστες έχουν σχεδιαστεί για τη Σιθωνία.
Ακόμη, εκκρεμεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της παλαιάς έκτασης του κάμπινγκ στο Ποσείδι, αλλά και για το κτήμα της περιοχής των Φυλακών Κασσάνδρας για την κατασκευή γηπέδου γκολφ.
Σε κάθε περίπτωση, η Κασσάνδρα ευνοείται από την εγγύτητά της με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και από τα έργα υποδομής με τα οποία προικίζεται, ενώ αντίθετα στη Σιθωνία η ανάπτυξη των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, υγεία κ.ά.) είναι σχεδόν μηδενική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την προσέλκυση επενδύσεων.
Γενικότερα στη Χαλκιδική οι δημόσιες υποδομές αλλά και η επάνδρωση του κρατικού μηχανισμού το καλοκαίρι υστερούν πάρα πολύ σε σχέση με τον όγκο των τουριστών που καταφθάνουν στην περιοχή, αλλά και σε σχέση με τις διαπιστωμένες ανάγκες που υπάρχουν ακόμη και για όσους διαμένουν μόνιμα στα τρία πόδια.
Τα τελευταία περιστατικά με τους θανάτους κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δεχθούν έγκαιρα βοήθεια από το ΕΚΑΒ, αποδεικνύουν τις «τρύπες» του συστήματος, το οποίο καλείται να διαχειριστεί το καλοκαίρι με υποτυπώδεις υποδομές ακόμη και όγκο επισκεπτών της τάξης άνω του ενός εκατομμυρίου.
 
Αύξηση του τουρισμού φέτος στη Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική τις ημέρες του Πάσχα, όπως επισημαίνει στην ThessΝews ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, θα είναι ανοιχτές 10.000 ξενοδοχειακές κλίνες σε μεγάλες μονάδες, αλλά και σε αγροτουριστικά καταλύματα στον ορεινό όγκο της.
“Η μέση πληρότητα αυτό το Πάσχα είναι 65-70% και οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Όσον αφορά στο επικείμενο καλοκαίρι, οι ενδείξεις από τις προκρατήσεις καταδεικνύουν ήδη μία πληρότητα 60-65% για τη σεζόν, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό πριν από το Πάσχα ήταν 40-45%. Ο μέσος όρος έκπτωσης λόγω early booking φτάνει το 20%» τονίζει ο κ. Τάσιος.
Στα «αγκάθια» για τον τουρισμό, όχι μόνο στη Χαλκιδική αλλά και πανελλαδικά, παραμένει η επιβολή του φόρου (τέλος) διαμονής από 1/1/2018, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα τον πληρώνει.
Ο φόρος κλιμακώνεται ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά η κατηγοριοποίηση των ενοικιαζόμενων δωματίων θα γίνει προαιρετική από τον Οκτώβριο του 2017, οπότε προκύπτει πρόβλημα με τον φόρο σε αυτό το κομμάτι των καταλυμάτων.
Μεγάλα κενά, τόσο σε σχετικές εγκυκλίους όσο και στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου ακινήτων, υπάρχουν και στο πεδίο των δραστηριοτήτων τύπου Airbnb.
Στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη «μαύρη» δραστηριότητα, καθώς πολλές κατοικίες ενοικιάζονται χωρίς την ύπαρξη κανενός παραστατικού, πολλώ δε μάλλον μισθωτηρίου συμβολαίου, ενώ πλέον οι καταθέσεις των χρημάτων από τους ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες γίνονται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης.
Συνολικά πάντως προμηνύεται ένα καλό καλοκαίρι για τη Χαλκιδική, χωρίς να έχει επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
«Το στοίχημα της επόμενης τριετίας για τη Χαλκιδική είναι να μπορέσει η Fraport στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να υποστηρίξει τον τουρισμό με περισσότερες πτήσεις, άρα και με τουρίστες, για να ενισχυθούν τα άκρα της τουριστικής σεζόν, δηλαδή ο Μάιος και ο Οκτώβριος. Αυτούς τους δύο μήνες δουλεύουν πολύ καλύτερα τα τουριστικά θέρετρα της νότιας Ελλάδας και κάποια νησιά, καθώς καλύπτονται από σχετικές αεροπορικές πτήσεις τσάρτερ», καταλήγει ο κ. Τάσιος.
 
Οι μεγάλες επενδύσεις
Οι σημαντικότερες κινήσεις σε εξέλιξη ή στο στάδιο των σχεδίων-αδειοδοτήσεων 
Eagles Villas

O ξενοδοχειακός όμιλος TOR HOTEL GROUP (Εagles Palace, The Excelsior & City Hotel) δημιουργεί το τέταρτο κατά σειρά ξενοδοχείο του, το Eagles Villas, ένα αυτόνομο συγκρότημα, χτισμένο σε έκταση 70 στρεμμάτων, ακριβώς πάνω από το ιστορικό ξενοδοχείο Eagles Palace στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει φέτος τον Mάιο και θα αποτελείται από 40 βίλες, εφτά διαφορετικών τύπων, από 65 έως 140 τμ. Η 100% ελληνική επένδυση της οικογένειας Τορνιβούκα ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει 70 νέες θέσεις εργασίας.
SANI/IKOS
Ο όμιλος που συγκροτούν η Σάνη ΑΕ και η Ikos ΑΕ υλοποιεί στη Χαλκιδική επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 45 εκατ. ευρώ. Βασικοί μέτοχοι του oμίλου είναι οι κ. Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management L.P. Οι επενδύσεις αφορούν: α) Στη δημιουργία μίας νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων σε έκταση 41 στρεμμάτων (σε όμορο ακίνητο στο Sani Resort) με την επωνυμία Sani Dunes. Το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 136 junior σουίτες και δωμάτια και θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι, β) Επενδυτικό πρόγραμμα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani Club και γ) Πλήρης ανακατασκευή του συνόλου των 298 δωματίων του ξενοδοχείου Ikos Oceania στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Med Sea Health/Mare Village
Το πρώτο βήμα ήταν η ολοκλήρωση και λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων Miraggio Thermal Spa Resort στην περιοχή Κάνιστρο, στο Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, από την πολυμετοχική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Med Sea Health A.E., με κεφάλαια ομογενών από τη Ρωσία καθώς και Ρώσων επενδυτών. Το δεύτερο επενδυτικό βήμα σε όμορη έκταση, το οποίο θα απορροφήσει κεφάλαια 80-100 εκατ. ευρώ, είναι ο παραθεριστικός οικισμός Mare Village, με 150 παραθεριστικές κατοικίες και 32 σουίτες.
Ierissos Investment
Σε 120 στρέμματα πρώτα στη θάλασσα στην περιοχή Ξηροποτάμι στην Ιερισσό θα αναπτυχθεί μία επένδυση τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «Ierissos Investment ΑΕ». Εκεί θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ή και περισσότερες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες με 300 κλίνες κατ΄ ελάχιστον, που θα είναι έτοιμες το 2019. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των επενδυτών βρίσκεται η ρωσική ξενοδοχειακή αλυσίδα «Cronwell Hotels & Resorts», που έχει εξαγοράσει στο παρελθόν δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Χαλκιδική και τα ανακατασκεύασε πλήρως. Γι’ αυτή την επένδυση έχει ειπωθεί πως θα υλοποιηθεί και από fund με ρώσικα κεφάλαια, με συμμετοχή της ινδικής πολυεθνικής ΤΑΤΑ. Έτσι μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η ταυτότητα των επενδυτών, αλλά η απόκτηση της συγκεκριμένης προνομιακής έκτασης μαρτυρά πως θα υλοποιηθεί μία μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση.
Άγιος Ιωάννης Χαλκιδικής
Στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Ιωάννη δίπλα στη Νικήτη, η «Μεντεκίδης Κατασκευαστική» επενδύει συνολικά 50 εκατ. ευρώ σε 253 στρέμματα, που εξαγόρασε το 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα συγκρότημα με ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 200 δωματίων, αλλά και ένας παραθεριστικός οικισμός με 120 βίλες των 200 τ.μ. έκαστη.
Premium Development AEEATE
Η εταιρεία Premium Development AEEATE, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη, έχει ενοικιάσει μακροχρόνια έκταση 322 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Στα σχέδια του ομίλου για την αξιοποίηση της έκτασης, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του πρώην «Ξενία» Παλιουρίου και τμήμα του κάμπινγκ, είναι η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ.
Porto Sarti Resort
Η εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. προτίθεται να πραγματοποιήσει επένδυση, η οποία στοχεύει στην κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στη θέση “Αχλάδα” του Δ.Δ. Σάρτης του δήμου Σιθωνίας, μέσω της διαδικασίας του Ν.3894/2010. Το αίτημα της εταιρείας έχει υποβληθεί στην Enterprise Greece. Πρόκειται για έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του Porto Sarti Resort.
 
Σχέδια του κοντινού μέλλοντος 
Εκτός από τα παραπάνω επενδυτικά σχέδια, υλοποιούνται ή δρομολογούνται και τα ακόλουθα στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων:
- Σε περιοχή του δήμου Αριστοτέλη, βουλγαρικών συμφερόντων εταιρεία θα επαναλειτουργήσει, μετά την ολοκλήρωση προγράμματος εκσυγχρονισμού,  ξενοδοχειακή μονάδα (το παλαιό ξενοδοχείο Άθως στην Ιερισσό) που παρέμενε κλειστή επί χρόνια.
- Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής σχεδιάζει η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου Portes Beach.
- Στο πεντάστερο ξενοδοχείο "Blue Lagoon Princess" στις Καλύβες Πολυγύρου, το οποίο πρωτολειτούργησε το 2015, υλοποιείται επένδυση 3 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας, αλλά και σε πρόσθετες κοινόχρηστες, εξωτερικές, υποδομές.
- Στις Καλύβες Χαλκιδικής, ελληνικός όμιλος θα κατασκευάσει μέχρι το 2019 ξενοδοχειακές μονάδες για να διπλασιάσει την υφιστάμενη δυναμικότητά του.
- Στα Flegra Palace και Flegra Beach στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής προστίθεται συγκρότημα catering apartments.
- Μία ακόμη επένδυση με ρωσικά κεφάλαια υπάρχουν πληροφορίες πως έχει δρομολογηθεί στη Νικήτη της Σιθωνίας, με κόστος 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας.
- Το Akrathos Beach Hotel στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής υλοποιεί επένδυση της τάξης των 3-4 εκατ. ευρώ.
- Η βουλγαρική εταιρεία Ultrastroy EOOD έχει αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 3,1 εκατ. ευρώ, τέσσερα αγροτεμάχια στον Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας Χαλκιδικής.
- Στις 29 Απριλίου ανοίγει το Enigma Shopping Centre, το νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου Μουζενίδη στη Χαλκιδική, στον κόμβο Μουδανιών-Σιθωνίας.
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

  Από το φύλλο της THESSNEWS #49 (14/04/2017-16/04/2017)