powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

«Πόλεμος» για τα beach bar της Ν. Ηράκλειας Χαλκιδικής.

Ούτε κόκκος άμμου ελεύθερος στην πιο κοντινή παραλία της Θεσσαλονίκης
  Τα τελευταία χρόνια το παραθαλάσσιο μέτωπο της Νέας Ηράκλειας, η περιοχή μετά την Επανομή και πριν την Καλλικράτεια, έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Θεσσαλονικέων ακόμη και για μια αυθημερόν απόδραση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το πρώτο θερμό αυτού του
καλοκαιριού, όσοι έφτασαν στα πιο κοντινά γαλάζια νερά ήρθαν αντιμέτωποι, μετά την κυκλοφοριακή συμφόρηση της Μουδανιών, με την… ανυπαρξία των γνωστών beach bar.

Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που αναζητούσαν για αρκετή ώρα, πίσω από τους λίγους αμμόλοφους που απέμειναν, να βρουν τις γνώριμες ξαπλώστρες των NISSOS, YOLO, LA ROCA, SUNSHINE, SAGIONARA κλπ. Η μοναδική επιλογή ήταν το πολυτελές SAHARA RESORT και μία καντίνα, «Ο γιατρός της πείνας».
«Ερημιά» από άποψη οργανωμένων τουριστικών επιχειρήσεων, συνωστισμός από ελεύθερους «κατασκηνωτές». Ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο που η παραλία της Ν. Ηράκλειας γυρνούσε τον χρόνο πίσω, στην εποχή του ’80 και του ’90. Οικογένειες, παρέες, ζευγαράκια, με την ομπρέλα τους και τις ψάθες ή τις πτυσσόμενες καρέκλες τους, κατέκλυσαν την αμμουδιά. Τρεις και τέσσερις σειρές από εκεί που έσκαγε το κύμα, ο ένας πάνω στον άλλον.



«Δώρο» η παραλία
Ορισμένοι ένιωσαν ελεύθεροι ως προς την πρόσβαση στην παραλία, σαν ένα «δώρο» που τους έγινε αναπάντεχα. Μπορούσαν να απλώσουν τις πετσέτες τους σε όποιο σημείο ήθελαν. Χωρίς «υποδοχή», χωρίς καθοδήγηση για το πού θα καθίσουν, χωρίς απαγορεύσεις για το φορητό «ψυγειάκι» με τα κεφτεδάκια και τα τοστ από το σπίτι.
Ξεπούλησαν περίπτερα και μίνι μάρκετ
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την αναζήτηση των γνωστών beach bar, που φέτος δεν υπήρχαν, προσέτρεξαν στο μοναδικό περίπτερο του χωριού αλλά και στα μίνι μάρκετ, αγοράζοντας ομπρέλες και ψάθες.
«Ξεπούλησαν τα μαγαζιά, αν είχαν 1000 ακόμη ομπρέλες θα τις είχαν πουλήσει», αναφέρει κάτοικος της περιοχής που έβλεπε όσους δεν είχαν προβλέψει ότι δεν θα έβρισκαν να καθίσουν ούτε στο μοναδικό beach bar που λειτουργεί στην περιοχή, το SAHARA RESORT, το οποίο, όπως δηλώνουν λουόμενοι, «πήρε όλα τα λεφτά». 
 
Το μονοπώλιο
Ενώ μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν στην περιοχή περισσότερα από έξι beach bar στην περιοχή, φέτος βρίσκεται σε λειτουργία μόνο η εν λόγω επιχείρηση, αλλά και μία καντίνα σε κοντινή απόσταση, η οποία έχει και ξαπλώστρες!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης της καντίνας έχει «νοικιάσει» τον χώρο, δηλαδή τον αιγιαλό, από τον ιδιοκτήτη του SAHARA RESORT, ο οποίος αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια την έκταση από το δημόσιο.
Τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο συγκεκριμένο σημείο, εκτός από την τεράστια δημοτική έκταση που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας, έφταναν και από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε απόσταση από την παραλία μέχρι και ενός χιλιομέτρου.
Όσοι, λοιπόν, έφταναν κατάκοποι από το μποτιλιάρισμα στη Μουδανιών και από το περπάτημα μέσα στη ζέστη από το σημείο στάθμευσης μέχρι το «πολυτελές» και με αυστηρούς κανονισμούς  SAHARA RESORT, διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε όχι ξαπλώστρα, όχι ομπρέλα, ούτε κόκκος άμμου για να σταθούν.
Καθώς στον ορίζοντα, εκτός από τα μπαρ της επιχείρησης και την καντίνα στην άλλη άκρη, δεν υπήρχε κάτι δροσιστικό, αγόραζαν «φρέντο εσπρέσο» από εκεί (σε πλαστικό ποτηράκι και χωρίς προστατευτικό καπάκι) και τον έπιναν στο λιοπύρι.
 
Τα πλαστικά στις ακτές
Μπορεί η ύπαρξη των beach bar να μην είναι στις επιλογές ορισμένων, οι οποίοι αισθάνονται καλύτερα όταν οι παραλίες είναι ελεύθερες για τον κόσμο, αρκεί όμως οι ημερήσιοι αυτοί επισκέπτες φεύγοντας να μαζεύουν τα υπολείμματα όσων κατανάλωσαν κατά την παραμονή τους, που σε διαφορετική περίπτωση θα το έκαναν οι εργαζόμενοι των τουριστικών επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική εικόνα όσων επιλέγουν να καθίσουν μέχρι τη δύση του ήλιου είναι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι κοσκινίζουν κυριολεκτικά την άμμο, μαζεύοντας από την παραλία και την τελευταία γόπα.
Σε γενικές γραμμές η τελευταία «επέλαση» δεν άφησε όγκο σκουπιδιών, αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά ούτε και να αφεθεί στην τύχη, καθώς οι εικόνες είναι ήδη απογοητευτικές, ακόμη και σε πολύ κοντινή απόσταση από τις εν λειτουργία επιχειρήσεις.
 
Οι «επιλεκτικοί» πλειστηριασμοί
Για πρώτη φορά στον Δήμο Ν. Προποντίδας βγήκε χθες, Παρασκευή, σε ηλεκτρονική δημοπρασία η παραχώρηση του αιγιαλού για τρία χρόνια.
Μάλιστα από το σύνολο του Δήμου επελέγησαν για τη διαδικασία μόνο επτά σημεία και μόνο στην περιοχή της Ηράκλειας. Όλες οι άλλες παραλίες του δήμου δόθηκαν όπως και τόσα χρόνια, δηλαδή απευθείας από τη Δημοτική Αρχή στους επιχειρηματίες ιδιώτες.
Φέτος με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως δήλωσε στην ThessNews ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, κ. Εμμανουήλ Καρράς, «από τα 120 σημεία σε όλη την Ελλάδα, στον δήμο μας είναι αυτά τα 7, τα οποία όρισε το Υπουργείο Οικονομικών και όλο το θέμα το χειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη. Για εμάς είναι χαρά μας να υπάρχουν επενδυτές στην περιοχή. Και μία λάμπα να μπει, είναι προς όφελος της περιοχής».
 
Οι θέσεις εργασίας που… χάνονται
Από την ξαφνική αυτή απόφαση του υπουργείου να δημοπρατηθούν τα σημεία παραχώρησης για εκμετάλλευση δημιουργήθηκε μια χρονική καθυστέρηση ζημιογόνα για όσους αποφασίσουν να διεκδικήσουν την αξιοποίηση.
Την ίδια στιγμή νέοι που περίμεναν να εργαστούν έστω και εποχιακά βρέθηκαν στον «αέρα», καθώς η σεζόν ξεκίνησε χωρίς εκείνους…
Στα επτά σημεία που δημοπρατήθηκαν 30 Ιουνίου, μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν αντίστοιχα επτά επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν από 25 έως και 30 άτομα εργαζόμενους η κάθε μία.
Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές επέλεγαν προσωπικό από την περιοχή και την κοντινή περιφέρεια, ενώ όσοι έφερναν εργαζόμενους από τη Θεσσαλονίκη συνέβαλαν επίσης στην τοπική οικονομία, καθώς νοίκιαζαν διαμερίσματα και δωμάτια.
Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους επιχειρηματίες, βλέποντας την τουριστική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και εκείνοι να μην έχουν βάλει ούτε μια ομπρέλα, θα προβληματιστούν για το αν τους συμφέρει να διεκδικήσουν την παραχώρηση.
 
Η «μάχη» της ηλεκτρονικής δημοπρασίας
Κατά τη χθεσινή διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού παραχωρήθηκαν για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι 31-12-2019, τα επτά σημεία του αιγιαλού της Ν. Ηράκλειας, δίνοντας ταυτόχρονα την εκκίνηση για τον αγώνα δρόμου για τους δικαιούχους, προκειμένου να προλάβουν το φετινό καλοκαίρι.
Όλα τα σημεία δόθηκαν στην αρχική τιμή εκτίμησης, δηλαδή προς 15.000 ευρώ η παραχώρηση του αιγιαλού για την τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων, και προς 3.000 ευρώ η άδεια για την τοποθέτηση της «καντίνας».
Τα μοναδικά σημεία που η αξία τους ξεπέρασε τις 80.000 ευρώ και τις 60.000 ευρώ ήταν τα δύο όμορα σημεία με εκείνα του SAHARA RESORT, δηλαδή το σημείο που μέχρι πέρυσι βρισκόταν το LA ROCA και το NISSOS αντίστοιχα.
«Επιθυμούμε την καλή γειτονία για την ανάδειξη όλης της περιοχής. Η περιοχή παραχωρήθηκε για πρώτη φορά για τρία χρόνια και όχι για μία σεζόν. Για εμάς έχει σημασία να συμβάλλουμε στην ουσιαστική και παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής μακροχρόνια» υπογράμμισαν από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες του SAHARA RESORT.
 
 

Από το φύλλο της THESSNEWS