powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Σαββατιάτικο χάος στην άνω Νικήτη Χαλκιδικής (Παλιό Χωριό)

από parallaximag.gr
Κάθε όμορφος τόπος συνοδεύει συνήθως την ευχή της ομορφιάς του από την κατάρα της άναρχης ανάπτυξης, όταν εκείνη έρχεται.
Ο υπέροχος παραδοσιακός οικισμός της άνω Νικήτης στη Χαλκιδική δεν διέθετε νυχτερινή ζωή πλην ελαχίστων μαγέρικων και ενός θερινού κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ανοίγουν μια σειρά από μπαρ και εστιατόρια, που σήμερα ξεπερνούν πια τα πέντε ενώ ετοιμάζονται άλλα δυο τουλάχιστον.


Ως εδώ καλά, το χωριό απέκτησε ζωή και κίνηση. Όσο όμως ο καιρός περνά και γίνεται μόδα, γίνεται νυχτερινός τόπος έλξης ζωής από όλο το δεύτερο πόδι και υποδομές δεν υπάρχουν για να προστατευθεί η ζωή των κατοίκων και παραθεριστών του αρχίζουν τα παρατράγουδα.

Από νωρίς το βράδυ, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό αυτοκίνητα μποτιλιαρίζονται, παρκάρουν μπροστά σε πόρτες σπιτιών, κορνάρουν ανεξέλεγκτα μέσα στη νύχτα και αναστατώνουν τη ζωή του χωριού.

Ο δήμος της Σιθωνίας, που πρόσφατα προχώρησε στην ανάπλαση των δρόμων του χωριού, δεν φρόντισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων πλην των κατοίκων, τουλάχιστον τις ώρες κοινής ησυχίας, να δημιουργήσει ένα πάρκινγκ έξω από το χωριό, όπως έχουν όλοι οι παραδιασιακοί οικισμοί και να βάλει κανόνες προστασίας του χωριού.


Και όσο το καλοκαίρι προχωρά η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς για τους κατοίκους, με εκατοντάδες αλαφιασμένους οδηγούς να εγκλωβίζονται σε αδιέξοδα, να μπαίνουν σε αυλές, να κορνάρουν  και να αναστατώνουν τη ζωή των κατοίκων ενός υπέροχου μέρους. Οι κάτοικοι βγαίνουν συχνά πια και βγάζουν μεγάλες γλάστρες ή εμπόδια για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα κλείνοντας τις πόρτες τους και πατώντας τα χωράφια τους ενώ ο εκνευρισμός δεν λείπει, σχεδόν κάθε βράδυ.

Και τα επιχειρηματικά σχέδια να φουντώνουν διαρκώς για το νέο Ελντοράντο της νύχτας της Χαλκιδικής…

http://parallaximag.gr