powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Βάζουν... πόδι και στο Πόρτο Κουφό για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.

Φωτ. Γιάννης Κοτρώνης Γιώργος Τσαμαγδάς
Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου που ο «Guardian» ενέτασσε τον μαγευτικό κόλπο του Πόρτο Κουφό στις 14 καλύτερες «μυστικές παραλίες» του κόσμου.
«Απροσδόκητο καταφύγιο» ήταν για τη βρετανική εφημερίδα ο κατά Θουκυδίδη «κωφός λιμήν» (λιμάνι χωρίς κυματισμό) εξαιτίας της διαρκούς και αδιατάρακτης ηρεμίας των νερών χάρη στον περίκλειστο χαρακτήρα που κάνει μέχρι σήμερα
τη γαλήνη να μοιάζει επιεικής χαρακτηρισμός.
Κι όμως ένας πόλεμος μαίνεται σε τούτο τον παράδεισο, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στη στεριά.
Το καλοκαίρι η «Εφ.Συν.» είχε αναφερθεί σε μια άλλη, πολυετή διαμαρτυρία κατοίκων στην εγκατάσταση ιχθυοτροφείου στον κόλπο Δημητρού Σιθωνίας και η σημερινή μας αναφορά καταδεικνύει τον «ακήρυχτο» πόλεμο που μαίνεται κυριολεκτικά στη Χαλκιδική ανάμεσα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη μία και την τουριστική δραστηριότητα όσο και τους μόνιμους κατοίκους από την άλλη.
Εν ολίγοις, η υπόθεση στις Σκουριές δεν είναι η μόνη που αναδεικνύει το δίλημμα: περιβάλλον ή επιβαρυντικές και καταστροφικές δραστηριότητες;

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Σιθωνίας διαμαρτύρονται διότι η περιοχή Αμπελος-Πόρτο Κουφό έχει ενταχθεί στις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Κατηγορίας Β (ΠΑΥ Β΄), ενώ στην Αμπελο προωθείται κατά προτεραιότητα η ίδρυση ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Πλήρης αντίθεση


Πόρτο Κουφό- Χαλκιδική Φωτ. Γιάννης Κοτρώνης Γιώργος Τσαμαγδάς

Ειδικά για το Πόρτο Κουφό, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές λόγω της ιδιαιτερότητας του κλειστού κόλπου και των λιβαδιών Ποσειδωνίας που διαθέτει, αλλά και της σημαντικής τουριστικής του ανάπτυξης με 200 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.
Το σύνολο των επιχειρηματικών φορέων της Χαλκιδικής (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Ενωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής) και ο Δήμος Σιθωνίας έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ιχθυογεννητικού σταθμού στη στεριά, καθώς φοβούνται ότι αυτός θα επηρεάσει τον κόλπο με τα λύματά του και ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή Ζώνη Προστασίας, σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αρχαιολογικός χώρος.
Ανάλογη άποψη εκφράζει και το υπουργείο Τουρισμού, ενώ η πολυσέλιδη αξιολόγηση της ΣΜΠΕ ΠΟΑΥ Χαλκιδικής που έγινε από τον κοσμήτορα Φυσικών Επιστημών, καθηγητή Βιολογίας στο ΑΠΘ Χαρίτωνα Χιντήρογλου, καταδεικνύει τις παραλείψεις και τα σφάλματα της ΣΜΠΕ και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του Πόρτο Κουφό.

«Σκευωρία μιας κυρίας...»


Πόρτο Κουφό- Χαλκιδική Φωτ. Γιάννης Κοτρώνης Γιώργος Τσαμαγδάς

Μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου, αλλά το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης για τον ιχθυογεννητικό σταθμό Ιωάννης Γιαρένης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις «μελετημένη σκευωρία μιας κυρίας που έχει rooms to let» και τονίζει πως η εγκατάστασή του θα είναι «ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα στη θέση παλιού ορυχείου, δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, δεν θα ενοχλεί τον τουρισμό, το αντίθετο, θα κατασκευαστεί ένα μνημειακό έργο που θα αναδείξει την περιοχή».
Ο κ. Γιαρένης ισχυρίζεται ότι «έχουν αντικρουστεί με στοιχεία τα πορίσματα του καθηγητή του ΑΠΘ που είναι μια τσαπατσούλικη δουλειά», ενώ όταν του θυμίζουμε ότι παρά ταύτα το δημοτικό συμβούλιο έλαβε αρνητική θέση, αρκείται να πει πως «δεν καταλαβαίνω γιατί τα βάζουν μαζί μου, κι εγώ Χαλκιδικιώτης είμαι, έχω προσφύγει ήδη κατά αυτής της απόφασης».
«Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι αλλά και αποφασισμένοι» λέει από την πλευρά της η δικηγόρος των κατοίκων Αγγελική Καλλία-Αντωνίου, τονίζοντας ότι «πρέπει να αλλάξει και η Περιφέρεια τακτική, αλλά ήδη είμαστε σε διαβούλευση με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το δίκιο είναι με το πλευρό μας και τα στοιχεία συνηγορούν».

Ευθύνες στην Περιφέρεια

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση τονίζει πως «το Πόρτο Κουφό είναι καλλιτέχνημα της φύσης, δεν του αρμόζουν τέτοιες επεμβάσεις. Οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας που δεν διαβουλεύτηκε για το θέμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα δύο βουλευτές του ΚΚΕ (Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής) εδώ έχουν καταθέσει ήδη επίκαιρη επερώτηση και μάλιστα δύο φορές, στην οποία τονίζουν ότι «η χερσόνησος της Σιθωνίας, όπου και η επίδικη περιοχή, είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας Natura 2000».
Οι δύο βουλευτές θυμίζουν τη μαζική αντίδραση ζητώντας να αποκλειστεί η ίδρυση ΠΟΑΥ στην περιοχή Αμπελος-Πόρτο Κουφό, αφού «παρατηρούνται σοβαρά κενά και ελλείψεις στο κείμενο της προαναφερόμενης ΣΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, αλλά και τον προτεινόμενο ιχθυογεννητικό σταθμό».
16.10.2017