powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Ο Καραμπέρης φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη, αν και καταδικάστηκε σε 11,5 χρόνια κάθειρξη, κυκλοφορεί ελεύθερος, ίσως γιατί όπως έλεγε: «τους είχα όλους στο χέρι με μια πουτάνα και ένα μπουκάλι ουίσκι»

Με σενάριο βγαλμένο από τις δακρύβρεχτες ασπρόμαυρες ταινίες της δεκαετίας του '60, διανθισμένο με δόσεις γκλαμουριάς των 80s' και 90s', μοιάζει η ζωή του φερόμενου ως «εγκέφαλου» του μεγαλύτερου κυκλώματος τοκογλυφίας που έδρασε τα τελευταία χρόνια στη συμπρωτεύουσα, του Μάρκου Καραμπέρη. 
Το φτωχόπαιδο που από τις μετεμφυλιακές παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, έφτασε να γίνει ο βασιλιάς της νύχτας της νύφης του Θερμαϊκού, που όμως «λοξοδρόμησε», στην προσπάθειά του να αφήσει ένα «κεραμίδι» για τα παιδιά του.
 Αυτή η ιστορία έπεισε τους δικαστές του τριμελούς εφετείου
κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης και πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο άφησαν τον 61χρονο επιχειρηματία να κυκλοφορεί ελεύθερος, με μια δικαστική απόφαση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη για την επιείκεια της, τόσο στους νομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης όσο και στους ίδιους τους κατηγορούμενους.
Το δικαστήριο επέβαλε στον επιχειρηματία κάθειρξη 11,5 χρόνων για σειρά τοκογλυφιών και για δύο περιπτώσεις εκβιάσεων και τον άφησε ελεύθερο, δεχόμενο να έχει η έφεσή του ανασταλτικό αποτέλεσμα.
 Μέσα σε αυτό τον χρόνο, όμως, που μεσολάβησε ούτε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε αναίρεση στο σκέλος των αθωωτικών αποφάσεων, όπως ανέφεραν πληροφορίες, ούτε φυσικά έχει εκδικαστεί η έφεση.
Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα περί της θεσσαλονικιώτικης φερόμενης μαφίας, η φράση αυτή σημαίνει ότι ο Μάρκος Καραμπέρης είχε πελάτες του στα μπουζούκια από υπουργούς (από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι και σήμερα), υφυπουργούς, διευθυντές υπουργείων, εφοριών και τραπεζών, μέχρι υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας. 
Όσο αυτοί τα έσπαγαν στα μπουζούκια του, έπιναν και έτρωγαν τζάμπα, ο Μάρκος Καραμπέρης λέγεται ότι τους «έριχνε» από δίπλα και από μία γυναίκα, την οποία έπαιρναν για το ξενοδοχείο ή την γκαρσονιέρα, και πάλι τζάμπα. Συνήθως μία ή δύο μέρες μετά, τους έπαιρνε τηλέφωνο και ζήταγε μία διευθέτηση, μία «ρύθμιση» για κάποιο από τα θέματά του.

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, παρόλο που έχει κριθεί ένοχος, συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν με ένα μόνο τρόπο: με την εκδίκαση της έφεσης χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, και τον εγκλεισμό εν τέλει του ενόχου –όπως πρωτοδίκως κρίθηκε- στη φυλακή.

περισότερα στο www.newsbomb.gr