powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

New York Times πρωτοσέλιδο ο Γκλέζος με τίτλο "Μια γροθιά υψωμένη για αντίσταση " (6-7/9)

Εντύπωση προκαλεί το πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της μεγαλύτερης αμερικάνικης εφημερίδας σε ένα σύμβολο της Αριστέρας στην Ευρώπη. "Μια υψωμένη γροθιά στην αντίσταση " ο τίτλος για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η επιλογή της μεγαλύτερης εφημερίδας των ΗΠΑ που κατά βάσιν μεταφέρει και το κλίμα που επικρατεί πόλους στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ να αφιερώσουν το πρωτοσέλιδο τους σε ένα σύμβολο της αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Με τον τίτλο “Από την Κατοχή,μια υψωμένη γροθιά” η ιστορική αμερικάνικη δημοσιογραφική έκδοση αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στο 92χρονο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτή μιας και η ομάδα της Aριστεράς στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
είναι αυτή που ηγείται της “aντίστασης” απέναντι στην ηγεμονία της Μέρκελ και του Βερολίνου. Ηγεμονία που είναι κοινό μυστικό ότι δεν αρέσει καθόλου ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στο ΔΝΤ.
Το αφιέρωμα ξεκινάει με μια αναφορά στο πρόσωπο του Μανώλη Γλέζου, τους αγώνες του και τον ρόλο του στην ελληνική ιστορία. “Ο 92χρονος Έλληνας μαχητής της ελευθερίας, για περισσότερα από 70 χρόνια έχει ενεργό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Έχει τρεις φορές καταδικαστεί σε θάνατο, έχει περάσει 12 χρόνια βασανιστηρίων στη φυλακή και 4 χρόνια στην εξορία”
“Ενώ η Αθήνα κατακλυζόταν από διαδηλώσεις, στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών, μπορούσε να δει κανείς έναν ασπρομάλη να υψώνει τη γροθιά του ενάντια στα ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί πετούσαν τα δακρυγόνα στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα μπορούσε να δει κανείς, την ίδια μορφή, στα έδρανα της Βουλής να διαφωνεί με τα μέτρα λιτότητας, λέγοντας πως θα ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό” συνεχίζει
Φυσικά, μέσα στο εκτενές εγκωμιαστικό ρεπορτάζ δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στην περίοδο του Β’ Πγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Μανώλης Γλέζος με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία. “Είχαμε απόλυτη συναίσθηση της ιστορικότητας του γεγονότος”, λέει σήμερα ο ίδιος.
Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στην διθυραμβική εκλογή του με ρεκόρ ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές: “Σε όλη την Ευρώπη, ακούω συνεχώς το ίδιο πράγμα. Ο κόσμος λέει “δεν θέλω άλλοι να αποφασίζουν για ‘μενα’”.
“Μερικές φορές, ο κ. Γλέζος μπορεί να ακούγεται ακραίος, ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε απειλούσε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Μιλά για την Γερμανία που έχει κάνει αποικία της την Ευρώπη και απαιτεί από το Βερολίνο να πληρώσει στην Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που φτάνουν το ένα τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από το χρέος της χώρας“, παρατηρεί ο αρθρογράφος.
«Αυτός που βλέπετε μπροστά σας δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος, είναι όλοι οι σύντροφοί μου μαζί, που δεν είναι πια μαζί μας» λέει ο Μανώλης Γλέζος στον δημοσιογράφο και συμπληρώνει: «Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Πρέπει να συνεχίσω να ζω και να παλεύω για όλους αυτούς».